Ειδήσεις

Το “τρικ” για να ξεμπλοκάρει η πώληση των αεροδρομίων

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport-Slentel φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Και παρά τις-παλαιότερες- αντικρουόμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο κύβος έχει ριφθεί για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία, το σχέδιο της αξιοποίησης των 14 αερολιμένων περιλαμβάνει την τοποθέτηση στην υπό σύσταση εταιρεία παραχώρησης ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους που θα εκπροσωπεί το Δημόσιο. Η σύμπραξη ιδιώτη με φορέα του Δημοσίου ή η συμμετοχή του Δημόσιου στην εταιρεία παραχώρησης θα διαφοροποιούσε τους αρχικούς όρους της παραχώρησης και συνεπώς θα μείωνε το συμφωνηθέν τίμημα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Στην κυβερνηση αναγνωρίζουν ότι το τίμημα που έχει προσφέρει το ελληνογερμανικό σχήμα είναι υψηλό, με τον κ. Τσίπρα να το έχει χαρακτηρίσει εύλογο (fair). Ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκουν το Δημόσιο να έχει αυξημένο ρόλο.

Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση μέλους στο δ.σ. της εταιρείας παραχώρησης θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το στόχο του Δημοσίου για ενισχυμένο ρόλο. Μέλημα επίσης, της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθούν τα τέλη των αερολιμένων, ωστόσο η σύμβαση προβλέπει ότι αυτά θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση των έργων -4 χρόνια μετά από την εκκίνηση της παραχώρησης- σε 18,5 ευρώ ανά επιβάτη από τα οποία 1 ευρώ (ανά επιβάτη) θα καταβάλλεται στο Δημόσιο.

Πριν από μερικές ημέρες, ο επικεφαλής της Fraport Στέφαν Σούλτε συναντήθηκε με τον κ. Σταθάκη, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες διαρροές στο Reuters η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει σε επτά τον αριθμό των προς παραχώρηση αερολιμένων και να αποκτήσει μερίδιο στο σχήμα. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν πρόκειται για κινήσεις διαπραγματευτικής τακτικής της ελληνικής πλευράς με δεδομένο και το ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα δεν αναμένεται να “κλείσει” κάποιο έργο αξιοποίησης κρατικής περιουσίας.

Σημαντικό το έργο για τη Fraport
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η Fraport είχε παρουσιάσει το έργο της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων στο πλαίσιο του 14ου διεθνούς επιχειρηματικού φόρουμ που έλαβε χώρα στην Φρανκφούρτη.

Σε αυτό είχαν παρουσιαστεί τα μεγέθη του έργου και η σημαντική συμβολή του στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της προσφοράς της, η κοινοπραξία Fraport-Slentel θα καταβάλει εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ και ποσό που αντιστοιχεί στο 28,6% του Ebitda.

Ακόμη το συνολικό ποσό που θα καταβάλει στο Δημόσιο για τα 40 έτη παραχώρησης είναι 10,048 δισ. ευρώ, έναντι 7,258 δισ. ευρώ της επόμενης προσφοράς (+ 2,79 δισ. ευρώ).

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου