Την αναμενόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Νωρίτερα, το ίδιο έκανε και η πρώην βουλευτής του κόμματος, Μαρία Γιαννακάκη.
Σε δήλωσή του, ο κ. Θεοχαρόπουλος εξηγεί γιατί αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα: «Με βάση την πορεία των πολιτικών εξελίξεων αξίζει να ξαναπροσπαθήσουμε! Αξίζει μία ακόμη ευκαιρία στο κόμμα μας! Να γυρίσουμε σελίδα! Να τα αλλάξουμε όλα! Με υπέρβαση της σημερινής κατάστασης!» σημειώνει.
Επίσης, αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ, ως ανανεωτική, μεταρρυθμιστική, οικολογική και ευρωπαϊκή δύναμη της Αριστεράς, δεν μπορεί να συμφωνεί με τις απορρυθμίσεις, τις οποίες προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και με τα αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στη νέα κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει τα λάθη στρατηγικής και τακτικής που έγιναν και κόστισαν στο κόμμα.
«Οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι σημαντικός στις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας. Αρκεί να κάνουμε το τολμηρό βήμα προς τα μπροστά με βάση τις Αρχές της ανανεωτικής Αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού» υποστηρίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Υποψηφιότητα για την προεδρία της ΔΗΜΡ κατέθεσε και η πρώην βουλευτής του κόμματος, Μαρία Γιαννακάκη.
Αναλυτικά η επιστολή της κυρίας Γιαννακάκη:
«Η Δημοκρατική Αριστερά, παρά τα λάθη και τις αστοχίες της που την οδήγησαν στην εκλογική απίσχναση, παραμένει πιστή στις ιδρυτικές Αρχές και αξίες της για να συμβάλλει στην έκφραση των δυνάμεων της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής, οικολογικής και ευρωπαϊστικής αριστεράς.
Με σαφές μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της συντήρησης, κατέθεσε προτάσεις ρεαλιστικές και προοδευτικές και ανέλαβε πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν ήταν πάντοτε δημοφιλείς.
Άνοιξε το δρόμο για την αλλαγή πολιτικής χωρίς να σκεφτεί και να ενεργήσει με γνώμονα μικροκομματικά συμφέροντα.
Η Δημοκρατική Αριστερά, το τελευταίο διάστημα, ταλανίστηκε από ετεροπροσδιορισμούς και έχασε το πολιτικό της στίγμα. Οι συμμαχίες απετέλεσαν ανέκαθεν στρατηγικό στόχο του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν αυτοσκοπό. Προηγείται ο καθορισμός της πολιτικής της ταυτότητας. Η Αριστερά του 21ου αιώνα, με πρώτο στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση περνά από την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο κράτους και κοινωνίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.
Η κοινωνία χρειάζεται μια Δημοκρατική Αριστερά που θα καλύψει την παραπάνω από εμφανή απουσία αυτής της Αριστεράς στη χώρα μας, που θα επαναδιατυπώσει με σύγχρονους και επίκαιρους όρους τις θεμελιακές της Αρχές και θα καταστεί το κρίσιμο ιδεολογικό μέγεθος, για να γίνει πράξη μια μακρόπνοη αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος, χωρίς κρατικίστικες και συντεχνιακές αντιλήψεις, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Αδήριτη προβάλλει σήμερα η ανάγκη για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ως αριστερή απάντηση στην πολιτική των συντηρητικών διευθυντηρίων για μία Ευρώπη, όπως πρώτη η Ανανεωτική Αριστερά οραματίστηκε. Με συνεργασία των αριστερών, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και άλλων προοδευτικών ευρωπαϊστικών δυνάμεων.
Μόνο μία δυνατή και εξωστρεφής Δημοκρατική Αριστερά, με ιδεολογική σαφήνεια και ενότητα προϊόν διαλεκτικής επεξεργασίας και συναινέσεων και όχι μηχανιστικών και γραφειοκρατικών συμφωνιών μπορεί να είναι χρήσιμη στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.
Με αυτές τις σκέψεις και με την πορεία μου ως ιδρυτικού μέλους του κόμματος, καταθέτω την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του κόμματος στην κρίση των συνέδρων.
Μαρία Γιαννακάκη»