Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που αφορά τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ.
Ακολουθεί το απόσπασμα από την ομιλία του Δημήτρη Γάκη, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη ΔΕΥΑΡ, την Τρίτη 05.05.15:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ: «…Προχωράμε στη συζήτηση για την τροπολογία που καταθέσαμε με αριθμό 92/39 και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτή την τροπολογία πιο αναλυτικά. Αφορά στην αναγνώριση της εργασιακής σχέσης και αποκατάσταση της δικαιοσύνης εργαζομένων σε σχέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Ζητάμε από την Κυβέρνηση να την κάνει αποδεκτή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εισάγονται μέτρα εξορθολογισμού της διοίκησης και ειδικότερα μέτρα που αφορούν τις σχέσεις κράτους και κοινωνίας. Επιτυγχάνεται, λέει στην αιτιολογική έκθεση, σημαντική ελάφρυνση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης του πολίτη, εξοικονομούνται πόροι για τη διοίκηση και διευκολύνεται η ορθολογική αξιοποίηση των στελεχών.
Με αυτή ακριβώς τη λογική ευθυγραμμίζεται και η δικιά μας βελτιωτική ρύθμιση που καταθέσαμε και την υπογράφουν όλοι οι Βουλευτές Δωδεκανήσου από όλα τα κόμματα και η Βουλευτής της Λάρισας κ. Ηρώ Διώτη, αλλά και οι Βουλευτές της Κέρκυρας την υποστηρίζουν, αν και δεν την υπογράφουν. Με αυτή την τροπολογία – προσθήκη που έχουμε καταθέσει λοιπόν, λαμβάνονται όλες οι πρόνοιες ισότιμης αντιμετώπισης των εργαζομένων και τα ειδικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η προτεινόμενη διάταξη σκοπεύει στην άρση της αμφισβήτησης επί της νομιμότητας μεταφοράς και υπηρεσίας των εργαζομένων στις συγχωνευθείσες επιχειρήσεις Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 109 του ν. 3852/2010 και στη διευθέτηση αυτών των υποθέσεων που αφορούν ειδικά την άδικη μεταχείριση απολυόμενων εργαζόμενων στην Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται κατά την άποψή μας, η εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της επιχείρησης, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία του δημόσιου αγαθού του νερού και ειδικότερα σε περιοχές όπως είναι οι νησιωτικές. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω, ότι ειδικά στη Ρόδο, όπου αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε να λειτουργήσουμε το Φράγμα Γαδουρά, οι ανάγκες σε προσωπικό είναι αυξημένες και κινδυνεύουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία – της μη ικανοποίησης αυτού του αιτήματος επαναπρόσληψης ή αποκατάστασης των πενήντα εφτά εργαζομένων στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. – να παραχωρήσουμε τη χρήση αυτού του αγαθού στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, ζητάμε να προστεθεί στο σχέδιο νόμου το ακόλουθο άρθρο: «Η μεταφορά των υπαλλήλων των συγχωνευθέντων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που ιδρύθηκαν και λειτουργούν κατά τις διατάξεις του ν. 1069/1980, στις νέες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που ιδρύθηκαν και λειτουργούν με βάση το νόμο 3852/2010 και κατόπιν αποφάσεων των οικείων Δημοτικών ή και Διοικητικών Συμβουλίων, ανεξάρτητα από τη διαδικασία, η οποία τηρήθηκε κατά την πρόσληψη τους στις ανωτέρω επιχειρήσεις και εφόσον υπηρετούσαν σ’ αυτές την τελευταία τουλάχιστον διετία πριν τη συγχώνευσή τους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, θεωρείται νόμιμη από την ημέρα λήψεως των σχετικών αποφάσεων των ανωτέρω Συμβουλίων. Και τυχόν πράξεις λύσης της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων που εμπίπτουν στην ανωτέρω διάταξη, ανακαλούνται υποχρεωτικά από το χρόνο που ίσχυσαν».
Υπάρχουν μια σειρά αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δικαιολογούν αυτή τη διάταξη που βάλαμε, για τις οποίες δεν έχω το χρόνο να αναφέρω διεξοδικά. Υπάρχει επίσης έκφραση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την με αριθμό 192/28-5-2013 γνωμάτευσή του. Υπάρχει επίσης ανάλογη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπεται ήδη στην παρ. 6 του άρθρου 40 του ν. 3801/2009, η οποία είναι ακριβώς αυτό που διατυπώνουμε εμείς και που ισχύει σήμερα με το άρθρο 64 του ν. 3801. Είναι ακριβώς η διατύπωση του άρθρου 64 του ν. 3801 και αυτή θέλουμε να εφαρμοστεί εδώ για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτή την ασάφεια που σας είπα ότι είναι καταστροφική για τις ΔΕΥΑ. Επίσης, θέλω να πω ότι δεν προκαλείται δημοσιονομικό κόστος. Γιατί δεν προκαλείται δημοσιονομικό κόστος; Γιατί οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, έχουν τον δικό τους προϋπολογισμό και ισολογισμό και επομένως δεν θα επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Με την προτεινόμενη τροπολογία, λοιπόν, θεωρούμε ότι συμβάλλουμε ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. και καλούμε τον Υπουργό να δει το θέμα μέσα από την οπτική της νησιωτικότητας και της τουριστικής ιδιαιτερότητας, η οποία πολλαπλασιάζει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για την επίβλεψη και άρση των βλαβών του δικτύου της ύδρευσης και αποχέτευσης, ειδικά στο νησί της Ρόδου.
Κύριε Υπουργέ, απευθυνόμαστε και στην ανθρώπινη ευαισθησία και στην πολιτική σας κουλτούρα και σας καλούμε να κάνετε δεκτή έστω την τελευταία στιγμή αυτήν την τροπολογία, που καταθέτουν όλοι οι Βουλευτές της Δωδεκανήσου, όπως σας είπα. Είναι ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς έχει άλλο «μάτι» για να αντιμετωπίζει τα εργασιακά προβλήματα της κοινωνίας».