Ειδήσεις

Κοντά σε συμφωνία(;)-Τι συνέβη στο 48ωρο αυτό της …ανατροπής;

Καθόλου συμπτωματικά το τελευταίο 24ωρο από πολλές πλευρές της Ευρωζώνης έρχονται μηνύματα που συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα οι “θεσμοί” αρχίζουν να βρίσκουν σημεία προσέγγισης.

Η σχετικά ξαφνική αυτή δόση “αισιοδοξίας” ενόψει της προγραμματισμένης σύγκλισης του Eurogroup την Δευτέρα, έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά την κυκλοφορία του γνωστού non paper από την πλευρά του επιτελείου του πρωθυπουργού, το οποίο αντίθετα με το σημερινό κλίμα προδίκαζε ένα περιβάλλον σύγκρουσης που το συγκεκριμένο κείμενο απέδιδε στις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης.

Αντίθετα στο κλίμα αυτό σήμερα η κα Μέρκελ με ανακοίνωση του γραφείου της φρόντισε να μιλήσει για πρόοδο στις συνομιλίες, ο κ. Σόιμπλε με δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε μετά την συνάντησή του με τον γάλλο Υπ. Οικονομικών κ. Σαπέν ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, το ίδιο και ο κ. Ολάντ με τον Υπουργό του των Οικονομικών, ενώ ο κ. Γιουνκέρ έκανε κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσίπρα μετά την επικοινωνία τους όπου επίσης υπογραμμίζεται συν-αντίλειψη ακόμα και για τις δύο “κόκκινες γραμμές” το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Τι συνέβη λοιπόν στο 48ωρο αυτό της …ανατροπής;

Πριν ανιχνεύσει κανείς τις τακτικές επικοινωνιακής διαχείρισης και από τις δύο πλευρές είναι αναγκαίο να επισημανθούν τα “πραγματολογικά στοιχεία” της ίδιας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με αυτά και τις πληροφορίες που έχουν ανεπίσημα διασταυρωθεί και από τις δύο πλευρές έχει υπάρξει πραγματική “προσέγγιση” σε τρία επίπεδα.

Αυτά αφορούν:

• στα φορολογικά έσοδα και την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής φόρμουλας στο συντελεστή ΦΠΑ,

• στην διατήρηση των αποκρατικοποιήσεων που κρίνονται δημοσιονομικά αποδοτικές και επεκτείνονται σε ορισμένους τομείς που εδώ και χρόνια θεωρούνται κλειστές και ολιγοπωλιακά εκμεταλλευόμενες αγορές (ενέργεια) και

• στην συμφωνία για την μέθοδο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όσο αφορά την σταθεροποίηση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος σε συνάρτηση με το ιδιωτικό χρέος.

Η “προσέγγιση” αυτή αξιολογείται ως σημαντικό υπόβαθρο για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με πραγματικό ορίζοντα ο οποίος όμως δύσκολα θα μπορούσε να είναι η 11η Μαΐου, αλλά που εκτιμάται ως – για πρώτη φορά – πραγματική δυνατότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας πριν από τον Ιούνιο.

Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε από την κοινή τοποθέτηση Τσίπρα – Γιουνκέρ η οποία συμπεριέλαβε κάποιους άξονες ακόμα και για το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Για τον λόγο αυτό η αρχικά προγραμματισμένη ολοκλήρωση σήμερα της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, αποφασίσθηκε να παραταθεί άλλες δύο ημέρες μέχρι και την Παρασκευή, κάνοντας ορισμένους να μιλούν ακόμα και για επίσπευση του ενδεχόμενου συμφωνίας. Κάτι που όμως δεν φαίνεται να προκύπτει από τις δυνατότητες των προγραμματισμένων συναντήσεων.

Προς τι τότε η χθεσινή τροφοδότηση της έντασης με το non paper από το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα ενόψει κρίσιμων συναντήσεων του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με τον Μάριο Ντράγκι;

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις αυτές όπως και τον βομβαρδισμό θετικών δηλώσεων σήμερα σαν μέρος της επικοινωνιακής διαχείρισης τόσο από πλευράς της Αθήνας όσο και από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών.

Άλλωστε μία προσεκτική ανάγνωση των “βαριών” δηλώσεων όπως αυτών της κας Μέρκελ ή του κου Σόιμπλε, καθιστά φανερό ότι το θετικό κλίμα των δηλώσεων συνοδεύεται από υπενθυμίσεις πως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς παραμένουν ο οδικός άξονας για μία συμφωνία και όχι οι πολιτικές επαφές με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Παράλληλα όλες οι δηλώσεις ακόμα και οι πλέον θετικές φροντίζουν να υποβαθμίσουν ή να εξαφανίσουν εντελώς από τον ορίζοντα το βασικό επιχείρημα του ελληνικού non paper, για τις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, παρ΄ ότι αυτές ανεξαρτήτως δηλώσεων παραμένουν υπαρκτές όσο αφορά την σχέση της συμφωνίας με την υπόθεση της αντιμετώπισης του χρέους.

Οι “διαφωνίες” αυτές θεωρούνται ως ένα θέμα μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ και “απαγορεύεται” να εμπλακούν στην διαχείριση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα, καθώς αφορούν το αν θα μείνει και πως το ΔΝΤ στην διαχείριση της διευθέτησης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Μέσα στο συνολικό αυτό πλαίσιο το επικοινωνιακό “μπρα ντε φερ” Αθήνας – Ευρωζώνης τις τελευταίες 48 ώρες φαίνεται ότι δεν έχει ακόμα λήξει αλλά θα πρέπει να περιμένουμε νέα επεισόδια ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο σε συνάρτηση με την πορεία της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου