Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης οι διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις καθηγητών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με το Βήμα, οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων με σύμβαση αορίστου χρόνου θα μπορούν να απολυθούν από τους εργοδότες τους με μια σειρά τρόπων που προβλέπει ο νόμος και για την απόλυση δημόσιου υπάλληλου. Για παράδειγμα, αν καταδικαστούν για σοβαρή ποινή και οδηγηθούν στη φυλακή ή αν εγκρίνει την απόλυση τριμελής επιτροπή που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο των εργοδοτών, έναν εκπρόσωπο της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών) και έναν πάρεδρο του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής).
Η τριμελής για να έχει απαρτία και να μπορεί να συνεδριάσει πρέπει να είναι παρόντες και οι τρεις. Με δύο μέλη δεν θα έχει απαρτία, επομένως στις απολύσεις μπορούν να θέσουν βέτο οι συνδικαλιστές διά της απουσίας τους. Μέχρι σήμερα, βάσει του νόμου Διαμαντοπούλου, τα ιδιωτικά σχολεία είχαν δυνατότητα μίας απόλυσης τον χρόνο.
Στη διάταξη αναφέρεται: «Επανέρχονται σε ισχύ τα άρθρα 30 και 33 του νόμου 682/77 και η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του νόμου 1351/83.
Τι προβλέπουν τα άρθρα:
– Αρθρον 30
1. Οι διδάσκοντες εις τα ιδιωτικά σχολεία γενικής εκπαιδεύσεως εκπαιδευτικοί, τελούν επί σχέσει εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου κατά τα εις επόμενας παραγράφους του παρόντος άρθρου οριζόμενα.
2. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί του πίνακα Β’ προτείνονται προς πρόσληψη από τον ιδιοκτήτη του ιδιωτικού σχολείου και μετά την έγκριση της πρότασης από τον Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης ή Προϊστάμενο του οικείου Γραφείου Εκπαίδευσης συνάπτουν σύμβαση ορισμένου χρόνου, η οποία αρχίζει από την ημέρα παροχής των υπηρεσιών από τον εκπαιδευτικό και λήγει την 31η Αυγούστου του δεύτερου έτους από την πρόσληψή του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους υπηρεσίας ή κατά τη λήξη της διετίας ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, με καταβολή αποζημίωσης δύο μηνών στον εκπαιδευτικό. Μετά την πάροδο της διετίας και εφόσον η σύμβαση δεν καταγγελθεί κατά τα ανωτέρω, ανανεώνεται αυτοδικαίως για τέσσερα ακόμη έτη.
3. α) Μετά την πάροδο της τετραετίας η σύμβαση μετατρέπεται αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου, οπότε είναι δυνατόν να καταγγελθεί μόνο για τους λόγους που προβλέπονται από:
ι. Τα εδάφια α’ έως ε’ του άρθρου 33 παρ. 4 του παρόντος.
ιι. Το άρθρο 11 του ν. 1351/1983 παρ. 1 εδ. Δ’ (ΦΕΚ 56 Α’), όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 62 παρ. 5 του ν. 1566/1985.
ιιι. Εφόσον υπάρχει διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος στο σχολείο λόγω αδυναμίας συνεργασίας εργοδότη-εκπαιδευτικού. Το γεγονός της διαταραχής διαπιστώνεται μετά από εισήγηση τριμελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Διεύθυνσης και στην οποία συμμετέχουν ένας Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Τμήματος Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης με αρμοδιότητα στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, ως Πρόεδρος, ένας εκπρόσωπος της ΟIΕΛΕ και ένας εκπρόσωπος της αντιπροσωπευτικότερης εργοδοτικής οργάνωσης ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων. Εάν δεν υπάρχει Πάρεδρος του Τμήματος Αξιολόγησης μπορεί να ορίζεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πάρεδρος άλλου Τμήματος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Η πρόταση της επιτροπής αυτής εκτελείται με απόφαση του διευθυντή της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης. Σε περίπτωση απόλυσης για το λόγο αυτόν καταβάλλεται στους απολυόμενους εκπαιδευτικούς η προβλεπόμενη αποζημίωση από το άρθρο 30 παρ. 5 του ν. 682/1977.
β) Κατά τη λήξη της τετραετίας ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού σχολείου μπορεί να καταγγείλει χωρίς αιτιολογία τη σύμβαση μόνο για το 33% των εκπαιδευτικών οι οποίοι συμπληρώνουν εξαετή υπηρεσία.
Σε περίπτωση κατά την οποία εξαετία συμπληρώνουν δύο εκπαιδευτικοί μπορεί να καταγγέλλεται η σύμβαση ενός από αυτούς. Σε περίπτωση κατά την οποία εξαετία συμπληρώνει ένας μόνο εκπαιδευτικός και σε διάστημα έως δύο ετών από τη συμπλήρωση της εξαετίας συμπληρώσει εξαετία και άλλος εκπαιδευτικός του σχολείου, είναι δυνατή η καταγγελία της σύμβασης ενός από τους δύο».