Μια κρύο μια ζέστη έχει εξελιχθεί το σίριαλ της σχέσης «ζωής ή θανάτου» της Ελλάδας και των δανειστών, σημειώνει σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times (FT) και αναρωτιέται πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πότε τα πράγματα οδηγούνται σε διάλυση.
«Έχουν υπάρξει τόσες πολλές στιγμές «ζωής ή θανάτου» τα τελευταία πέντε χρόνια από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους της Ελλάδας προκαλώντας αναταραχή στις αγορές που είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πότε τα πράγματα οδηγούνται πραγματικά σε διάλυση», σημειώνει. «Αλλά ένα είναι σίγουρο: αν η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της δεν έρθουν σύντομα σε μια συμφωνία για να κλείσει το πρόγραμμα διάσωσης των 172 δισ. ευρώ ώστε μετά να καταλήξουν γρήγορα σε μια νέα διάσωση, η Αθήνα θα στερέψει σύντομα από χρήματα και θα χρεοκοπήσει. Αυτό θα την οδηγούσε επικίνδυνα κοντά σε μια έξοδο από την ευρωζώνη».
Το δίλημμα είναι, μόλις επτά εβδομάδες προτού ολοκληρωθεί το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος θα κάνει πρώτος πίσω στο παιχνίδι του δειλού: Θα υποχωρήσει η Αθήνα για νέα σκληρά μέτρα ώστε να πάρει τα τελευταία 7,2 δισ. ευρώ; Ή οι πιστωτές της Ελλάδας που καυγαδίζουν μεταξύ τους θα υποκύψουν στους φόβους ενός «Grexit» και θα «περάσουν» την Αθήνα;
Διάφοροι παράγοντες εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης , είπε πως θα πληρωθεί το ΔΝΤ.
Αλλά όπως λέει το δημοσίευμα: «Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Ιούνιο και οι αξιωματούχοι αρχίζουν να εξετάζουν το ημερολόγιο για να δουν την στιγμή «ζωής ή θανάτου» που πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να ξεκαθαριστούν όλα τα προαπαιτούμενα και να φτάσει η δόση στην Αθήνα ως τις 30 Ιουνίου. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η τελευταία εβδομάδα του Μαίου θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο, αφήνοντας έναν ολόκληρο μήνα στα κοινοβούλια της ευρωζώνης – συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενα εχθρικής γερμανικής Bundestag – να εγκρίνουν την συμφωνία και στην Ελλάδα να περάσει και να εφαρμόσει τους νόμους».
Διαφορές…
Υπάρχουν ωστόσο διαφορές στα βασικά σημεία: τις περικοπές στις συντάξεις, την απελευθέρωση των αγορών απασχόλησης, την αύξηση στον ΦΠΑ. «Το σκοτεινό σύννεφο που βρίσκεται πάνω από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με το ότι ακόμα και αν επιτευχθεί μια συμφωνία, το πιο δύσκολο έργο βρίσκεται στις ημέρες που θα ακολουθήσουν: στην συμφωνία ενός ακόμα πακέτου διάσωσης», λένε οι FT.
«Όλα τα μελλοντικά χρέη και τα ελλείμματα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο. Ο Luis De Guindos, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, έχει υπολογίσει ότι το ποσό μπορεί να είναι από 30 ως 50 δισ. ευρώ. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν πριν από τις πρόσφατες υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, που πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα επιστρέψει στα ελλείμματα και σε ένα τεράστιο χρέος. Αυτό με την σειρά του έχει παρακινήσει το ΔΝΤ να θέσει το ερώτημα αν οι δανειστές της ευρωζώνης θα χρειαστεί να διαγράψουν μέρος των δανείων διάσωσης».
Οι FT καταλήγουν: «Εάν η ευρωζώνη δεν θέλει να παίξει με την ίδια φωτιά που παραλίγο να προκαλέσει τραπεζικό πανικό στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, τότε ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί έως το τέλος Ιουνίου. Δύο deal σε επτά εβδομάδες. Η στιγμή «ζωής ή θανάτου» μπορεί να είναι εδώ.