Από την ΕΕΤΤ δόθηκε εντολή
στο Δήμο να απενεργοποιήσει
όλους τους αναμεταδότες
που λειτουργεί επί σειράν ετών
Xωρίς τηλεόραση έχουν μείνει το τελευταίο τριήμερο πολλά χωριά της Ρόδου, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος το πρόβλημα να επεκταθεί στο σύνολο των δύσβατων περιοχών του νησιού μετά από εντολή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με τις οποίες επιτάσσεται ο Δήμος Ρόδου να απενεργοποιήσει όλους τους αναμεταδότες που λειτουργεί επί σειράν ετών.
Ήδη το πρόβλημα έχουν γνωστοποιήσει με απαντητικές επιστολές τους, επί σχετικού εγγράφου του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Σιαννών, Έμπωνας, Πυλώνας, Κρητηνίας και Ψίνθου.
Στο έγγραφο της ΕΕΤΤ αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Με την 707/2/13-2-14 Απόφαση της ΕΕΤΤ οι συχνότητες για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος ψηφιακής τεχνολογίας, αποδόθηκαν στο Ψηφιακό Πάροχο δικτύου DIGEA ΑΕ και στη Δημόσια Τηλεόραση με βάση την ΚΥΑ 15715/2013 (ΦΕΚ Β’ 1956/12-8-13) «Εκχώρηση φάσματος επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στη «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.).»
Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 42800/ 2012 (ΦΕΚ Β 2704/5-10-12) «Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος» και τις τροποποιήσεις αυτής, τα στοιχεία των διαύλων, των θέσεων των κέντρων εκπομπής και των καλύψεων αυτών, που ορίζονται για την μετάδοση ψηφιακής τηλεόρασης ανά την Επικράτεια, είναι συγκεκριμένα, ενώ το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης τους περιγράφεται ρητά σε σχετικές ΚΥΑ.
Από την εν συνδυασμώ ερμηνεία των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, προκύπτει ότι δεν προβλέπεται η εκχώρηση συχνοτήτων στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την αναμετάδοση τηλεοπτικού σήματος. Επιπλέον, η ΕΕΤΤ με την υπ. αριθμ. πρωτ. 6031/14-2-11 επιστολή της, ενημέρωσε το σύνολο των Καλλικρατικών Δήμων ότι δεν έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα για οποιαδήποτε εγκατάσταση τηλεοπτικών αναμεταδοτών.
Συνεπεία τούτου η χρήση από τους Ο.Τ.Α. ή άλλους φορείς, πλην του Ψηφιακού Παρόχου DIGEA και της ΝΕΡΙΤ των συχνοτήτων για την μεταφορά τηλεοπτικού σήματος καθίσταται μη νόμιμη, ενώ επιπλέον οι ανωτέρω δεν δύνανται να προβαίνουν στην εγκατάσταση κατασκευής κεραίας για την αναμετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η περιφερειακή ζώνη (Π.Ζ.) 11 (Δωδεκάνησα) μετέβη στην ψηφιακή εκπομπή στις 6/2/2015, με ταυτόχρονη παύση όλων των αναλογικών εκπομπών».
Τονίζεται παραπέρα ότι «Με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης στο νομό Δωδεκανήσων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ, τεχνικό κλιμάκιο μετέβη σε περιοχές του Δήμου Ρόδου, όπου και εντόπισε μη αδειοδοτημένες τηλεοπτικές εκπομπές αναλογικής τεχνολογίας. Οι περιοχές Αρχάγγελος, Μαλώνα, Μάσαρη, Έμπωνας, Άγιος Ισίδωρος, Μονόλιθος, Σιάννα, Αφάντου, Κολύμπια, Αρχίπολη, Ιαλυσός, Καλυθιές, Φαληράκι, Κοσκινού, Τσαίρι, Σορωνή, Απόλλωνα, Διμυλιά, Ελεούσα, Καλαβάρδα, Πλατάνια, Σάλακος, Φάνες, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος, Λάερμα, Πυλώνα, Απολακκιά, Αρνίθα, Ασκληπιείο, Κιοτάρι, Γεννάδι, Ιστριος, Κατταβιά, Μεσαναγρός, Προφύλια, Κρεμαστή, Μαριτσά, Παραδείσι, Παστίδα, Δαματριά, Θεολόγος, Επάνω Καλαμώνας, Κρητικά, Ρόδος και Σγουρού, όπου εντοπίστηκαν μη αδειοδοτημένες αναλογικές τηλεοπτικές εκπομπές, σύμφωνα με το σχετικό Χάρτη Συχνοτήτων, καλύπτονται από το ψηφιακό σήμα, που εκπέμπεται από τα κύρια κέντρα εκπομπής.
Η δυνατότητα εγκατάστασης Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης (gap fillers) για τη γεωγραφικά πληρέστερη και τεχνικά αρτιότερη ραδιοκάλυψη μονοσυχνικού δικτύου περιγράφεται γενικά στο άρθρο 4 της ΚΥΑ 42800/2012, και πιο ειδικά για μεν την ΝΕΡΙΤ στο άρθρο 1, παραγρ. 4 της ΚΥΑ 15715/2013 για δε το ψηφιακό πάροχο DIGEA στο άρθρο 6, παράγραφος 2 του Παραρτήματος του Δικαιώματος Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής 1».
Σημειώνει εξάλλου ότι «εάν υφίσταται μέρος του πληθυσμού που βρίσκεται εκτός της Περιοχής Κάλυψης του Δικτύου, ο Κάτοχος των Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων, εφόσον δεν προτίθεται να επεκτείνει το δίκτυο του στις περιοχές αυτές, οφείλει, στο πλαίσιο εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης εντός των Περιοχών Απονομής του, να συνεργάζεται με τρίτους και ιδίως με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προτίθενται να αναλάβουν και το αντίστοιχο κόστος προμήθειας, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης και να διαθέσουν την απαραίτητη έκταση για τις εν λόγω υποδομές».
Κατόπιν τούτου καλεί τον Δήμο Ρόδου να αποκαταστήσει τη νομιμότητα,
«α) διακόπτοντας τη λειτουργία κάθε αναλογικού αναμεταδότη, εντός 15 ημερών,
β) διακόπτοντας εντός 3 ημερών τις αναλογικές εκπομπές σε διαύλους υψηλότερους από τον 56, και να διερευνήσει εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της παρούσας επιστολής, τη δυνατότητα ένταξης ψηφιακών αναμεταδοτών στο δίκτυο του Ψηφιακού Παρόχου και της ΝΕΡΙΤ με βάση τα ανωτέρω ισχύοντα, ενημερώνοντας εγγράφως την Υπηρεσία μας, άλλως η ΕΕΤΤ θα προβεί στις προβλεπόμενες εκ του άρθρου 77 του Ν. 4070/2012 ενέργειες».