- Προέκυψε ότι δεν διέπραξε το
αδίκημα για το οποίο είχε κατηγορηθεί
Αθώος κρίθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου κατηγορούμενος για υπεξαίρεση ποσού 418.456,24 ευρώ από την πώληση εισιτηρίων της πάλαι ποτέ κραταιάς Δωδεκανησιακής Ναυτιλιακής Εταιρείας “ΔΑΝΕ”, ένας πρώην υπάλληλος της εταιρείας «ΚΑΛΥΜΝΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ Ε.Π.Ε.».
Στον κατηγορούμενο, που επέστρεψε, προς αποφυγή της ποινικής του δίωξης, το ποσό των 239.829,49 ευρώ, είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.
Το πρωτόδικο δικαστήριο δεν είχε κάνει δεκτό τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου και των συνηγόρων υπεράσπισής του κ.κ. Γρ. Μοράρη και Σ. Λυριστή ότι δεν υφίσταται οφειλή στην εταιρεία και ότι το κατηγορητήριο συντάχθηκε με βάση λογιστικές καταστάσεις της εγκαλούσας εταιρείας.
Σημειώνεται ότι για την προσωπικότητα του κατηγορούμενου είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημ. Διακομιχάλης.
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έκανε δεκτή λογιστική πραγματογνωμοσύνη από την οποία προέκυψε ότι δεν διέπραξε το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε πρωτοδίκως.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει συνοπτικά ως εξής:
Ο κατηγορούµενος προσλήφθηκε το έτος 1996 ως υπάλληλος της εταιρείας «ΚΑΛΥΜΝΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ Ε.Π.Ε.», προκειµένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πωλητής εισιτηρίων επιβατών και οχηµάτων στο διατηρούµενο από αυτήν στο λιµένα της Καλύµνου εκδοτήριο εισιτηρίων της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΔΑΝΕ, την κεντρική πρακτόρευση της οποίας στην Κάλυµνο είχε αναλάβει η εταιρεία, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
Επειδή καθ’ όλο το διάστηµα της εργασίας του δεν υπήρχε σύστηµα ηλεκτρονικού ελέγχου ταµείου, οργανωµένο σε δίκτυο (on line σύνδεση) µε την πρακτορευόµενη πλοιοκτήτρια εταιρεία ΔΑΝΕ, ο έλεγχος των πωληθέντων εισιτηρίων από την εταιρεία «ΚΑΛΥΜΝΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ Ε.Π.Ε.» µπορούσε να πραγµατοποιηθεί µόνο µε διασταύρωση των στοιχείων που προέκυπταν από τη σύγκριση των καταστάσεων που τηρούσε η ίδια σχετικά µε τα εκδοθέντα από αυτήν εισιτήρια και λογιστικών καταστάσεων (δηλωτικών) που απέστελλε η ΔΑΝΕ, στις οποίες αναφέρονταν τα πωληθέντα στην εταιρεία εισιτήρια, οι οποίες, όµως, έφταναν στην τελευταία, µε καθυστέρηση τουλάχιστον τριών µηνών.
Από έλεγχο που πραγµατοποιήθηκε από κοινού µε την ΔΑΝΕ και την εταιρεία «ΚΑΛΥΜΝΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ Ε.Π.Ε.», τον Ιούλιο του 2004, διαπιστώθηκε ότι η τελευταία παρουσίαζε για την περίοδο των ετών 2001, 2002 και 2003 ταµειακό έλλειµµα ύψους άνω των 300.000 ευρώ το οποίο προερχόταν αποκλειστικά από την έκδοση εισιτηρίων.
Κατόπιν πιέσεων των εκπροσώπων της εταιρείας ο κατηγορούμενος κατέβαλε σ’ αυτούς τµηµατικά 239.829,49 ευρώ.