Ειδήσεις

Παρουσία του ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένου οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Σύμης

  • Τι δήλωσαν στους δημοσιογράφους οι κ.κ. Καμμένος, Χατζημάρκος και Κόκκινος

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, παρέστη στη Σύμη στις εκδηλώσεις για την Επέτειο της 8ης Μαΐου 1945.
«Πέρασαν πολλά χρόνια από την Απελευθέρωση και τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι βρίσκονται μαζί μας οι τελευταίες γενιές των πολεμιστών του Ιερού Λόχου, που μας έκαναν την τιμή να μας συνοδεύσουν μαζί με τη Στρατιωτική Ηγεσία.
Τιμούμε τους νεκρούς μας, τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και θυμόμαστε ότι αυτός εδώ ο τόπος, είναι ένας τόπος που δεν αντέχει κατακτητές, είτε αυτοί οι κατακτητές έρχονται με πολεμικά μέσα, είτε έρχονται με οικονομικά μέσα. Στον τόπο αυτό δεν πιάνει κατακτητής και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και όσοι προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να πλήξουν την εθνική κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενωμένες με τον ελληνικό λαό, είναι παιδιά του ελληνικού λαού. Με την ευλογία της Εκκλησίας θα συνεχίσουμε να γιορτάζουμε αυτές τις επετείους, θα διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα – και ως Δωδεκανήσιος – όλο το λαό που συμμετείχε σήμερα σε αυτές τις εκδηλώσεις. Αν δείξει κανείς την εικόνα – και ελπίζω ότι θα το κάνετε αυτό στα μέσα ενημέρωσης – θα δει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που οι πολίτες είναι ενωμένοι με κοινά ιδανικά, με ιστορία και γεννημένοι πάνω σε χώμα που είναι ποτισμένο με αίμα. Σέβονται τη σημαία και τη Δημοκρατία».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Τι έχετε να πείτε στην απέναντι χώρα με αφορμή την παρουσία σας εδώ σήμερα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μακάρι να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος όλων να ζήσουμε ειρηνικά. Θα ήταν ευχής έργο να σταματήσουν οι προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να μπορούμε να συνυπάρξουμε μέσα σε έναν τόπο, ο οποίος είναι ευλογημένος από τον Θεό. Από εκεί και πέρα, όμως, κάθε πρόκληση θα απαντάται. Μακάρι να μην υπάρχουν προκλήσεις.
Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την ειρήνη και αυτό που επιθυμεί και η Κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε το διάλογο και την ειρήνη, χωρίς βέβαια να παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματά μας και την εθνική μας κυριαρχία.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η 8η Μαίου είναι ημέρα που συμβολίζει τη λήξη μιας  ιστορικής περιόδου που βασάνισε όλη την Ευρώπη.  Η Σύμη έδειξε πως είναι να αγωνίζεται κανείς  και να πετυχαίνει τους στόχους του  με αφοσίωση και αυταπάρνηση. Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

Ο κ. Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Ο Χ. Κόκκινος μιλώντας με τους κατοίκους του νησιού, αλλά και με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ  δήλωσε: «Οι μέρες μνήμης που καταγράφονται στην πλούσια ιστορία μας στέλνουν διαχρονικά μηνύματα. Στις κρίσιμες στιγμές, που περνά ο τόπος,  οι Έλληνες καλούμαστε με ενότητα και συνεχή προσπάθεια να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και να ανταποκριθούμε στις μεγάλες  προκλήσεις της εποχής μας, σηκώνοντας ψηλά και πάλι την Ελλάδα μας. Είναι ένας αγώνας διαρκείας για να διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία.
Οι σύμμαχοί μας οφείλουν να  έχουν πάντα στη μνήμη τους τους  κοινούς αγώνες που έχουμε δώσει μαζί και το ποτάμι αίματος που έχουν χύσει οι Έλληνες στους αγώνες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».

TO ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Την 7η Μαΐου ο γερμανός στρατιωτικός διοικητής Otto Wagener ήλθε σε διαπραγματεύσεις με τον Άγγλο στρατηγό Πάτζετ για την παράδοση των νησιών. Την επομένη, 8 Μαΐου 1945 μια γερμανική τορπιλάκατος χωρίς οπλισμό, μετέφερε τον Γερμανό στρατηγό, που ανοικτά από το μικρασιατικό ακρωτήρι Αλωπός, επιβιβάστηκε σε αγγλικό αντιτορπιλικό και συνοδεία Ελληνικού αντιτορπιλικού έφθασε στη Σύμη και αποβιβάστηκε στη ξύλινη τότε αποβάθρα στο Ρολόι. Τον υποδέχθηκαν εκεί ο άγγλος συνταγματάρχης Acland με τον υπασπιστή του και με τιμητικό άγημα στρατού. Πεζή έφθασαν στον δεύτερο όροφο παρακειμένου κτηρίου, που επί ιταλικής κατοχής ήταν Ειρηνοδικείο και εκεί υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Λέγεται, ότι ο Wagener ζήτησε να γίνει η παράδοση στους Έλληνες αλλά δε το δέχτηκαν οι Άγγλοι… (ιστορική αναδρομή από το symi.gr).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου