Ενα νέο πρόγραμμα παρέμβασης με τελικό αποδέκτη τους ανθρώπους που ζουν σε «κατάσταση δρόμου» προτείνει η ΜΚΟ Emfasis, που εδώ και δύο χρόνια δραστηριοποιείται στην Αθήνα με «όπλο» της το street work. «Οι επωφελούμενοι θα είναι άστεγοι, νεο-άστεγοι, ουσιοεξαρτώμενοι, επαίτες, ανήλικοι και άποροι» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Τάσος Σμετόπουλος, ιδρυτικό μέλος. Το Direct Intervention Program αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου που θα λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο με στόχο την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων. «Μια ειδική εφαρμογή για έξυπνα κινητά, την οποία έπειτα από εκπαίδευση θα εγκαθιστούν στο κινητό τους ενδιαφερόμενοι πολίτες, θα μπορεί να στέλνει σήμα στο Κέντρο Αμεσης Διαχείρισης, που θα στεγάζεται στον χώρο μας» σημειώνει η κ. Μαρία Καρρά, ιδρυτικό μέλος. Οι συντονιστές του ΚΑΔ θα αξιολογούν την πληροφορία και ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, θα το κατατάσσουν ως χρήζον παρέμβασης τις επόμενες 8 ή 24 ώρες ή άμεσης παρέμβασης, οπότε θα κινητοποιείται η Κινητή τους Μονάδα Στήριξης. «Μέλημά μας είναι η συνεργασία με άλλους φορείς, που ασχολούνται με το φαινόμενο, για να αποφεύγεται η αλληλοκάλυψη». Σήμερα, δραστηριοποιούνται στο Λεκανοπέδιο δεκάδες οργανώσεις αλλά και ομάδες πολιτών, που προσφέρουν φαγητό, φάρμακα, πρωτοβάθμια περίθαλψη, συμβουλευτική, ακόμα και διακομιδή σε νοσοκομείο, όταν απαιτείται. «Συμβαίνει, απουσία συνεννόησης, να μοιράζουμε π.χ. φαγητό στο ίδιο μέρος τρεις ομάδες, τη στιγμή που λίγα τετράγωνα πιο κάτω διαβιούν άνθρωποι έχοντες ανάγκη».
Το νέο σύστημα, που θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στην άρτια καταγραφή του φαινομένου. «Ο προσδιορισμός του αριθμού των αστέγων ποικίλλει: η καταμέτρηση του ΚΥΑΔΑ το 2013 αναφέρει 480 άτομα στον Δήμο Αθηναίων, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο χρόνος της διεξαγωγής της μελέτης». Σε άλλες καταγραφές εξαιρούνται όσοι δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα ή όσοι συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα, όπως απεξάρτησης. Στα δύο χρόνια οι επωφελούμενοι από το street work της Emfasis έχουν φθάσει τα 500 περιστατικά.
Ανάλογα τρωτά σημεία εντοπίζει το επιτελείο της Emfasis στην οργάνωση των έκτακτων μέτρων για την προστασία των Αστέγων από τον Δήμο, στα οποία συμμετείχαν 18 οργανώσεις, εκ των οποίων και η Emfasis. «Οι διαθέσιμοι ως υπνωτήρια χώροι βρίσκονταν στα Σεπόλια και την Γκράβα, σημεία όχι τόσο εύκολα προσβάσιμα για την καταπονημένη πληθυσμιακή κατηγορία». Σημαντικές δυσλειτουργίες υπήρξαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, και στη λειτουργία του τετραψήφιου αριθμού.
Καθημερινή