«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα με αρχές, αξίες και ιστορία. Έχει δοκιμαστεί τόσο στο παρελθόν όσο και τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποτιμήσει το θετικό της έργο. Οφείλει να είναι παρούσα ειδικά τώρα που οι συνθήκες για τη χώρα είναι πάρα πολύ δύσκολες και επικίνδυνες».
Στο έργο που είχε γίνει όταν είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας η ΝΔ, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρώην υπουργός Εργασίας βουλευτής κ. Γιάννης Βρούτσης.
«Το Δεκέμβριο του 2014 η Ελλάδα πέρασε σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης. Νοικοκυρέψαμε το κράτος και μετά από δεκαετίες ελλειμμάτων είχαμε πλεόνασμα. Η ανεργία άρχισε να αποκλιμακώνεται. Ούτε ένας μισθωτός στο δημόσιο και συνταξιούχος δεν ένιωσε αβεβαιότητα για την πληρωμή του», τονίζει ο κ. Βρούτσης.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας τονίζει ακόμα ότι αν δεν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές οι εξελίξεις θα είναι ολέθριες για την οικονομία.
«Στους τέσσερις μήνες που χάθηκαν δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα στην οικονομία και επέστρεψε η ύφεση. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι εκείνοι είναι που θα πληρώσουν το νέο δημοσιονομικό κενό του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Βρούτσης.
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Γιάννης Βρούτσης δηλώνει :
«Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως δεν θα άνοιγε το θέμα αυτό. Η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει επίπτωση στα λαϊκά στρώματα γιατί θα συμβάλει ώστε να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων. Το μέτρο θα έχει επίπτωση και στον τουρισμό».
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Βρούτση, αναλυτικά:
• Πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να επέλθει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας;
Είναι πολύ σημαντικό. Από αυτή τη συμφωνία κρέμεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η σταθερή χρηματοδότησή της. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τα πράγματα θα είναι τραγικά και οι εξελίξεις ολέθριες για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Απευχόμαστε όλοι να συμβεί κάτι τέτοιο.
• Γιατί τόσους μήνες τώρα δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία;
Η κυβέρνηση κυριαρχείται από ιδεοληψίες και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Έχει αυτοπαγιδευθεί από τις προσδοκίες και τα ψέματα που είπε προεκλογικά. Και μετεκλογικά φάνηκε πως δεν μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε στους πολίτες. Δηλώθηκε ήδη πως δεν θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο όριο δεν θα πάει άμεσα στα 12.000 ευρώ. Δεν θα καταργηθεί και η έκτακτη εισφορά. Στο απώτερο μέλλον παραπέμπεται και το «κούρεμα» του χρέους. Αυτά ήταν όμως η «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.
• Τι συνέβη όμως και δεν έγιναν όλα αυτά;
Η διακυβέρνηση της Ελλάδας είναι εθνική υπόθεση. Αν πάει καλά ο αντίκτυπος θα είναι θετικός για όλη τη χώρα. Επιβεβαιώνεται όμως ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα και σχέδιο. Ήταν όλα «χύμα στο κύμα». Άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν εμπειρία προσπάθησαν να χειριστούν την κατάσταση. Αφαίρεσαν την αρμοδιότητα της κεντρικής διαπραγμάτευσης από τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη και προχωρούν τώρα διαφορετικά. Ούτε και αυτό εκτιμώ πως θα έχει αίσιο τέλος.
• Πιστεύετε πως θα έρθουν πιο επώδυνα μέτρα για τους πολίτες;
Αυτό που ξέρω είναι ότι στους τέσσερις μήνες που χάθηκαν δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα στην οικονομία και επέστρεψε η ύφεση. Αυτά προκλήθηκαν από την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια των πολιτών και το αρνητικό κλίμα στις επενδύσεις. Έγινε μερική στάση πληρωμών. Όλο αυτό δημιούργησε δημοσιονομικό κενό. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι εκείνοι είναι που θα πληρώσουν το νέο δημοσιονομικό κενό του ΣΥΡΙΖΑ.
• Παραμένει ο κίνδυνος να τεθεί εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα;
Ούτε και θέλω να σκέπτομαι πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Εύχομαι το αντίθετο δηλαδή, να έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup.
• Τι θα συμβεί αν δεν επέλθει τελικά συμφωνία;
Όλοι έχουν καταλάβει ότι τα χρηματικά διαθέσιμα στο ταμείο του λογιστηρίου του κράτους τελείωσαν. Τώρα «ξύνουμε τον πάτο». Σε πρώτη φάση πήραν τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα ακολουθήσουν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, των δήμων, των περιφερειών. Ετοιμάζονται να σπάσουν και τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΙΕ του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους νέους. Με κόπο μεγάλο μαζέψαμε χρήματα για τις συντάξεις των επόμενων γενεών. Οι συντάξεις στις αρχές Μαΐου δόθηκαν με μεγάλη δυσκολία. Χωρίς χρηματικά διαθέσιμα η χώρα θα οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός. Λυπάμαι που το αναφέρω. Αν προχωρήσουν σε δημοψήφισμα ή εθνικές εκλογές θα έχουν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα καθότι αυτά θα εκπέμψουν το μήνυμα ότι θα αλλάξουμε νόμισμα.
• Η ΝΔ επιθυμεί να γίνουν εκλογές;
Τρείς μήνες μετά τις εκλογές η ΝΔ το μόνο που κάνει είναι να στηρίζει την κυβέρνηση στις προσπάθειες να επέλθει συμφωνία, η οποία είναι απαραίτητη για το μέλλον της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Έχουμε δείξει πόσο υπεύθυνοι είμαστε. Αποδείξαμε πως βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Η ΝΔ είναι κόμμα αρχών με ρίζες και αξίες.
• Πιστεύετε πως πήγαν χαμένα όλα τα βήματα που έγιναν επί θητείας της ΝΔ;
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει πως η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν η πιο μεταρρυθμιστική που γνώρισε ο τόπος. Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έγιναν ασύλληπτες μεταρρυθμίσεις που σήμερα βλέπω ότι φρενάρονται ή ακυρώνονται. Αυτό είναι σε βάρος του λαού, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων, του ασφαλιστικού συστήματος και της χώρας.
• Ήταν εφικτός στόχος τελικά η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ;
Αυτό ήταν ένα ψευδεπίγραφο πολιτικό δίλημμα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές γιατί να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 851, τα 951 ή τα 1.051 ευρώ; Αν αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα της ανεργίας με τον τρόπο αυτό τότε θα ανεβάζαμε τον κατώτατο μισθό στα 1.051 ευρώ. Τότε δεν θα υπήρχαν άνεργοι και όλοι θα ήταν ευτυχισμένοι. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα αυτά. Εμείς καταφέραμε και αποκλιμακώναμε την ανεργία σε θετικό περιβάλλον.
• Ποια είναι η άποψή σας για το μεταναστευτικό πρόβλημα;
Ουσιαστικά υλοποιείται στην πράξη μια από τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των μεταναστών που έρχονται παράνομα. Δεν έχει προηγούμενο αυτό.
• Γίνεται λόγος για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. Πως σχολιάζετε μέτρα σαν και αυτό;
Γνωρίζω ως νησιώτης βουλευτής αρκετά το συγκεκριμένο θέμα. Θυμίζω πως ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου καθιερώθηκε το 1987. Οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει όμως το 1982 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να έχουν οφέλη οι νησιώτες και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Ξεχνούν στο κέντρο ότι οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν όλα τα δημόσια αγαθά. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως δεν θα άνοιγε το θέμα αυτό. Η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει επίπτωση στα λαϊκά στρώματα γιατί θα συμβάλει ώστε να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων. Το μέτρο θα έχει επίπτωση και στον τουρισμό αφού θα καταστήσει το προϊόν μη ανταγωνιστικό. Θα πληγούν και όλες οι δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον τουρισμό.
• Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ;
Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη θέληση του κόσμου σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Θα ήταν αδικαιολόγητη η σκέψη να περιμέναμε η ΝΔ να είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις πέντε μήνες μετά τις εκλογές. Παρόλα αυτά αποτυπώνεται στα γκάλοπ η ανησυχία και η αβεβαιότητα του κόσμου.
• Λάβατε μέρος στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη της ΝΔ. Γιατί επιχειρείται άνοιγμα προς την κοινωνία;
Η ΝΔ είναι ένα κόμμα με αρχές αξίες και ιστορία. Έχει δοκιμαστεί τόσο στο παρελθόν όσο και τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποτιμήσει το θετικό της έργο. Το Δεκέμβριο του 2014 η Ελλάδα πέρασε σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης. Νοικοκυρέψαμε το κράτος και μετά από δεκαετίες ελλειμμάτων είχαμε πλεόνασμα. Η ανεργία άρχισε να αποκλιμακώνεται. Ούτε ένας μισθωτός στο δημόσιο και συνταξιούχος δεν ένιωσε αβεβαιότητα για την πληρωμή του. Η ΝΔ οφείλει να είναι παρούσα ειδικά τώρα που οι συνθήκες για τη χώρα είναι πάρα πολύ δύσκολες και επικίνδυνες.
• Ποιοι είναι οι στόχοι της εθνικής συνδιάσκεψης του κόμματος;
Σε κάθε νομό προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς των στελεχών και να ακούσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Όλα αυτά να αποτελέσουν το υλικό για την εισήγηση που θα κατατεθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ με σκοπό να μορφοποιηθεί ένα νέο περιβάλλον με προτάσεις και ιδέες από τη βάση.