Ειδήσεις

Guardian: Με στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, και αεροπορικές στα δουλεμπορικά «λύνει» το μεταναστευτικό ΕΕ και ΝΑΤΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει σχέδια για στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη προκειμένου να ανακόψει την πλημμυρίδα των προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο μέσω δουλεμπορικών κυκλωμάτων διακίνησης.
Αυτό αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του «Guardian», σύμφωνα με το οποίο, τη Δευτέρα θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αίτημα για ένοπλες στρατιωτικές ενέργειες στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών, η Βρετανία συντάσσει το σχετικό ψήφισμα το οποίο θα νομιμοποιεί τις συγκεκριμένες «αποστολές» που θα τελούν υπό ιταλική διοίκηση και στις οποίες θα λαμβάνουν μέρος περίπου 10 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία και στην οποία θα έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί και το ΝΑΤΟ αν και, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια από μέρους της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Στη Νέα Υόρκη η Federica Mogherini για την εξουσιοδότηση ανάληψης στρατιωτικής δράσης

Τη Δευτέρα, η επικεφαλής Συντονιστής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Federica Mogherini, πρόκειται να ενημερώσει στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με το «Chapter 7», το επίμαχο δηλαδή ψήφισμα το οποίο εξουσιοδοτεί τη συγκεκριμένη ομάδα κρατών για χρήση βίας. Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο σχέδιο προτίθεται να χρησιμοποιήσει «κάθε μέσον» προκειμένου να «εξολοθρεύσει το κύκλωμα των δουλεμπόρων».

Κάτι τέτοιο, απαιτεί πολεμικά σκάφη της ΕΕ στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού HMS Bulwark που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μάλτα αλλά και την ανάπτυξη πολεμικών ελικοπτέρων τα οποία θα «εξουδετερώνουν» τα δουλεμπορικά πλοιάρια όπου αυτά εντοπίζονται και τα οποία μεταφέρουν χιλιάδες μεταναστών και προσφύγων από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή από τις ακτές της Λιβύης προς εκείνες της νότιας Ιταλίας.

Παίζει με τη φωτιά η Ευρώπη – Πάνοπλα τα παράλια της Λιβύης από αντιαεροπορικές συστοιχίες

Tην ίδια στιγμή είναι γνωστό το ότι οι λιβυκές πολιτοφυλακές, οι ομάδες τζιχαντιστών καθώς και οργανώσεις που αποτελούν βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους, διαθέτουν ανεπτυγμένες μονάδες βαρέος πυροβολικού με αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων κοντά στις ακτές, κάτι το οποίο κάνει «σχεδόν σίγουρη μια «απάντηση» από μέρους τους η οποία θα προκαλούσε κλιμάκωση της κατάστασης και μοιραία εμπλοκή των νατοϊκών δυνάμεων», όπως προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές των Βρυξελλών.

«Δεν διαφωνεί η Κίνα – Πρόθυμη να συνεργαστεί η Μόσχα»

Μετά από μια επίσκεψη που είχε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα η Mogherini, εκτιμά πως οι Κινέζοι δεν πρόκειται να μπλοκάρουν το συγκεκριμένο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ίδια εκφράζει την βεβαιότητα πως η Μόσχα δεν πρόκειται να ασκήσει κάποιο βέτο, «παρά τις τεταμένες σχέσεις της με τη Δύση με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανίας».

Η ιταλική κυβέρνηση η οποία και θα έχει και την ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων το στρατηγείο των οποίων μάλιστα θα βρίσκεται στη Ρώμη, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν».

Ταυτόχρονα, ο πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ, Ιμπραήμ Dabbashi, δήλωσε στο Associated Press ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της χώρας σχετικά με τα συγκεκριμένα σχέδια και οι αντιρρήσεις που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνησή της.

Μετά από μαραθώνιο συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, 6 κράτη μέλη της ΕΕ ήδη έχουν δεσμευθεί να λάβουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ πολλές περισσότερες είναι εκείνες από τις οποίες αναμένεται προσφορά υποστήριξης.

Το συγκεκριμένο «σχέδιο» πρόκειται να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα και τον επόμενο μήνα να υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη και την «αποφυγή των πνιγμών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Εκτός όμως από το σχέδιο ανάληψης στρατιωτικής δράσης που θα προωθήσει στη Νέα Υόρκη η Mogherini, οι Βρυξέλλες θέτουν ως αναγκαίο την αναθεώρηση των ήδη υπαρχόντων κανόνων σχετικά με την κατανομή των μεταναστών και προσφύγων, ώστε να υπάρξει μια πιο «δίκαιη» αλλά και λειτουργική λύση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι στο οποίο, ήδη αντιδρούν η Βρετανία αλλά και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

ereportaz.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου