Όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα 7-8 δισ. ευρώ, απαίτηση για “ανελέητη ασφυξία” -όπως είπε- που δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση.
“Ζητάνε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2%. Δηλαδή, μια κρίσιμη δεκαετία, σε βάζει πόρους της τάξης των 7-8 δισ. να τους υποκαταστήσεις με μέτρα για να έχεις αυτά τα πλειονάσματα. Αυτά δεν γίνονται. Δεν μιλάμε περί λιτότητας, μιλάμε περί ασφυξίας ανελέητης για τα δύο επόμενα χρόνια” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9.84.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, μάλιστα, ο κ. Βούτσης προέβη σε μια δήλωση-χρησμό, κάνοντας λόγο για αλλαγή πλεύσης σε ότι αφορά στην πληρωμή των υποχρεώσεων προς τους δανειστές, λέγοντας:
“Αν δίνουμε κάθε εβδομάδα αυτά τα απίστευτα ποσά γύρω γύρω, στην κ. Λαγκάρντ…, όταν από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ευρώ ως χώρα, αυτό έχει μια ημεριομηνία για να μην πω λήξης, μια ημερομηνία αλλαγής γραμμής πλεύσης”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Αυγή”, οι δανειστές ανοίγουν συνεχώς νέα θέματα στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, ζητούν ιδωτικοποιήσεις στην ενέργεια, το Ελληνικό, να πουληθεί επιπλέον 5% του ΟΤΕ, υψηλότερο ΦΠΑ από αυτόν που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.
Με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται αισιόδοξος, αν και υποστηρίζει ότι έως και την τελευταία στιγμή θα υπάρχουν ανοιχτά θέματα για τα οποία θα απαιτηθεί, όπως λέει, πολιτική βούληση και από τους εταίρους.
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις για plan Β των Ευρωπαίων για την Ελλάδα, η εφημερίδα “Καθημερινή” επικαλείται δηλώσεις ανώτερου κοινοτικού αξιωματούχου, ο οποίος κάνει λόγο για σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουν στην Αθήνα σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία έως το τέλος Μαϊου. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου, το οποίο η κυβέρνηση είτε θα το αποδεχτεί είτε θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών αλλά και τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έχει θέσει η κυβέρνηση, φουντώνει ξανά η συζήτηση περί δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί με τους εταίρους μια συμφωνία που να είναι συμβατή με το πλαίσιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Mega