Συνέντευξη στον Γιώργο Αλεξάκη
Σε ανακοπή της ανακοπή της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού και στη συρρίκνωσή της αναμένεται να οδηγήσει η επιβολή πρόσθετων φόρων αναφέρει μιλώντας στο Bluebirds o Μάνος Ν. Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κι υπεύθυνος του σχετικού τομέα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μάλιστα αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει με τις γνωστές παρωχημένες ιδεοληψίες της τον τουρισμό. «Τον βλέπει ως λύση διεξόδου από την διάψευση των ψευδαισθήσεων που η ίδια δημιούργησε» λέει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος κάνει λόγο για κατάργηση de facto κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ουσιαστικά ισοσταθμίζουν το μεταφορικό κόστος, ενώ κρούει καμπανάκι κινδύνου για την πορεία των κρατήσεων με αιχμή τη μείωση του ρεύματος από τη Γερμανία.
– Πιστεύετε ότι μπορεί η κυβέρνηση να αποφύγει μία «υπεροφορολόγηση» του ελληνικού τουρισμού, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας;
-Αυτή τη στιγμή τοποθετούμαστε πάνω σε διαρροές που γίνονται, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την κυβέρνηση. Η επιβολή φόρων στον τουρισμό και μάλιστα αυτού του μεγέθους, με 3% έως 5% για τις διανυκτερεύσεις και 3% στα καταστήματα, θα οδηγήσει στην ανακοπή της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού και στη συρρίκνωσή της. Θεωρώ δεδομένες τις υφεσιακές συνέπειες σε μια τέτοια περίπτωση. Ακριβότερο τουριστικό προϊόν σημαίνει λιγότεροι επισκέπτες. Λιγότεροι επισκέπτες σημαίνουν μειωμένα φορολογικά έσοδα, πτώση του ΑΕΠ και απώλεια θέσεων εργασίας, αφού πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Κανείς δεν θα αρνείτο να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, μέσα, όμως, σε ένα λογικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι αντιμετωπίζει με τις γνωστές παρωχημένες ιδεοληψίες της τον τουρισμό. Τον βλέπει ως λύση διεξόδου από την διάψευση των ψευδαισθήσεων που η ίδια δημιούργησε. Ουσιαστικά, δεν είναι μέτρα που μας επιβάλλονται, είναι μέτρα που η ίδια η κυβέρνηση προτείνει για να αποφύγει να θίξει άλλα ζητήματα. Πολύ φοβάμαι ότι αν υπάρξουν μέτρα υπερφορολόγησης, θα χρειαστεί πολύ καιρός για να αποκατασταθεί η ζημιά που θα προκληθεί στον τουρισμό μας.
– Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής παραπέμπουν σε φορολόγηση σε 22 νησιά, πολλά από τα οποία είναι και στη Δωδεκάνησο. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως μέτρο ισοστάθμισης ανταγωνισμού σε σχέση με άλλα νησιά. Πώς το κρίνετε;
-Φαίνεται ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ήταν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Πως δεν το είχαμε αντιληφθεί τόσο καιρό; Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων και υπηρεσιών από και προς τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Δεν είναι ίδια σε όλα τα νησιά ούτε τα κόστη μεταφοράς, ούτε οι αποστάσεις, ούτε υπάρχουν προβλήματα γεωγραφικής ασυνέχειας του ίδιου μεγέθους. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, αν προχωρήσει σε όλα αυτά τα μέτρα που διαρρέει, εντέχνως, την τελευταία εβδομάδα, θα έχει καταργήσει de facto τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Επιπλέον, θα έχει καταφέρει να ισχύει, στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αυξημένος φόρος για τη διαμονή και για την εστίαση, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Για να μην μιλήσω και για το επιεικώς κωμικό μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής κάρτας στα νησιά για αγορές άνω των 70 ευρώ που είναι ουσιαστικά και πρακτικά ανεφάρμοστο. Αν θέλει η κυβέρνηση να μειώσει τη φοροδιαφυγή, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε ρεαλιστικές λύσεις, όπως είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων για τη χρήση της πιστωτικής κάρτας από καταναλωτές και επιχειρήσεις, ο έλεγχος για καταλύματα που δεν έχουν άδεια αλλά και η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων. Σε κάθε περίπτωση η στοχοποίηση των νησιών του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, μόνο αθώα δεν είναι.
– Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρούσε τον τουρισμό ως success story της ελληνικής οικονομίας. Πως βλέπετε την κατάσταση σήμερα;
-Τα δύο τελευταία χρόνια επιβεβαιώθηκε ότι ο τουρισμός ήταν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Έσωζε την κατάσταση. Αν μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, με την άνοδο των τιμών λόγω της αύξησης των φόρων, ποιος πιστεύει ότι θα μπορούμε να πετύχουμε στόχους, όπως αυτός των 22 εκατομμυρίων επισκεπτών που πετύχαμε πέρυσι; Με απόλυτη καλοπιστία, θα καλέσω τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών να δουν τι συμβαίνει γύρω μας. Να δουν ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ΦΠΑ στην εστίαση 13,5% και οι ανταγωνίστριες χώρες μας έχουν η Τουρκία 8%, η Ισπανία 9% ενώ στη Γερμανία είναι 7%. Σε ό, τι αφορά στις προοπτικές του τουρισμού μας, θα σας έλεγα ότι ο στόχος των 25 εκατομμυρίων επισκεπτών φαινόταν εφικτός στις αρχές του Ιανουαρίου. Η αβεβαιότητα και η αίσθηση αποσταθεροποίησης που ακολούθησαν, οδήγησαν σε μια πτωτική τάση τις κρατήσεις από τη Β. Ευρώπη κατά το μήνα Μάρτιο, ιδιαίτερα στη γερμανική αγορά. Είναι μια ανησυχητική ένδειξη που πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους ώστε να μην μετρήσουμε απώλειες στον απολογισμό της χρονιάς.
– Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να πέσει το βάρος το επόμενο διάστημα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του ΣΕΤΕ για 25 εκατ. τουρίστες;
-Ο τουρισμός είναι κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας, να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους μας για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας και η ευρωπαϊκή της προοπτική. Αυτό είναι ένα μήνυμα που το χρειάζεται ο τουρισμός μας και πρέπει να εμπεδωθεί στις αγορές και στις άλλες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επισκέπτες μας. Κυρίαρχο, όμως, ζήτημα, για τη χρονιά που διανύουμε, είναι να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.
– Πως βλέπετε να εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στα Δωδεκάνησα;
-Παρά το γεγονός ότι οι κρατήσεις, από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές, πήγαιναν πολύ καλά μέχρι τον Ιανουάριο, μετά άρχισε να υπάρχει προβληματισμός. Οι ενδείξεις για το Μάιο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και απεύχομαι να καταγραφεί μια μικρή έστω μείωση. Θεωρώ δεδομένες τις απώλειες που θα υπάρχουν από τη ρωσική αγορά και ελπίζω να κινηθούν σε ένα ποσοστό 10% ώστε να μπορούν να αναπληρωθούν. Κάνει μεγάλο κακό, όμως, η διαφαινόμενη φορολογική επιβάρυνση. Δεν επιβαρύνει μόνο τα τουριστικά καταλύματα, την εστίαση και τα άλλα καταστήματα αλλά και το κλίμα. Σας το είπα και το επαναλαμβάνω: ο τουρισμός είναι κλίμα. Καταφέραμε να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές, να χτίσουμε ένα ευνοϊκό κλίμα που μεταφράστηκε σε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών μας. Αυτό το κλίμα θα διαρραγεί αν υπάρξει φορολογική επιδρομή στον τουρισμό.
www.bluebirds.gr