Τοπικές Ειδήσεις

Το brain drain η μεγαλύτερη πληγή της Ελλάδας

«Το πιο τρομακτικό έλλειμμα της Ελλάδας δεν έχει καθόλου να κάνει με χρήματα», τιτλοφορείται άρθρο για την Ελλάδα στη δημοφιλή οικονομική ιστοσελίδα Marketwatch. Κι αυτό διότι ενώ το ελληνικό κράτος διαπραγματεύεται την επόμενη συμφωνία δανεισμού του για να μη χρεοκοπήσει, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εξάντλησης του πιο σημαντικού του κεφαλαίου: του ανθρώπινου. Μια καταστροφική εκροή ταλέντου, το λεγόμενο brain drain, στερεί την ελληνική αγορά εργασίας από τα καλύτερά της στοιχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία πολλών αναφορών, όπου ο αριθμός των καλά μορφωμένων πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα υπολογίζεται από 180000 ως 200000. Με αυτό τον αριθμό , η «μεγάλη έξοδος» εκτιμάται σε περίπου 10% του πανεπιστημιακά εκπαιδευμένου προσωπικού της χώρας, όπως επισημαίνει ο κ. Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής οικονομικής. Αυτό που διαφοροποιεί το brain drain από άλλους τύπους μεταναστευτικών κυμάτων είναι το μεγάλο ποσοστό των ικανών και μορφωμένων ατόμων που εγκαταλείπουν τη χώρα. Στόχος λοιπόν και όνειρο των νέων ανθρώπων να φύγουν τρέχοντας από τη χώρα τους.

Όμως τα όνειρα και οι προσδοκίες είναι αυτά που κρατούν όρθια μια χώρα ακόμη και στις πιο εφιαλτικές και αιματηρές στιγμές της. Τι γίνεται όμως όταν και αυτά καταρρέουν αφού οι δικαιούχοι του αύριο οι νέοι άνθρωποι κλονίζονται από τις αναταράξεις του κοινωνικού ιστού; Σίγουρα ξεθωριάζουν τα κομμάτια της ψυχής τους και βυθίζονται σε ένα άπειρο με αρνητικό πρόσημο χωρίς να φαίνεται μια άσπρη κλωστή για να πιαστούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου