Ειδήσεις

Μέσω της Εθνικής η Κάρτα Αλληλεγγύης σε 150.000 οικογένειες

Ως ένα εξαιρετικά δυναμικό και αποτελεσματικό εργαλείο τόνωσης της οικονομίας, μπορεί να λειτουργήσει η Κάρτα Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, τον σχεδιασμό, την υλικοτεχνική υποδομή και και το κόστος για την έκδοση και χορήγησή της, ανέλαβε η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ).

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Καρτών και Καταναλωτικών Δανείων της ΕΤΕ κ. Γεώργιος Χαντζανδρέου, επισημαίνει ότι πέραν του ανθρωπιστικού στόχου, «η Κάρτα Αλληλεγγύης αποτελεί και αναπτυξιακό μέτρο, με δεδομένο ότι τα χρήματα του προγράμματος, διοχετεύονται άμεσα στην αγορά». Οπως εξηγεί «άτομα με χαμηλό εισόδημα, θα χρησιμοποιούν τη κάρτα αλληλεγγύης προκειμένου να ικανοποιήσουν τις άμεσες και ανελαστικές δαπάνες επιβίωσης όπως η διατροφή». Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Καρτών της ΕΤΕ, παραπέμπει στο αντίστοιχο πρόγραμμα αλληλεγγύης «SNAP» (Supplemental Nutrition Assistance Program) των ΗΠΑ και σημειώνει ότι «πρόκειται για το σημαντικότερο ομοσπονδιακό πρόγραμμα διατροφικής υποστήριξης και τόνωσης της επισιτιστικής ανασφάλειας μετά το επίδομα ανεργίας.

Το 2014 βοήθησε περισσότερα από 46 εκατ. Αμερικανούς πολίτες χαμηλού εισοδήματος που αντιστοιχούν σε 17 εκατ. νοικοκυριά. Πρόσφατη μελέτη της Moody’s Analytics εκτιμά ότι σε μια αδύναμη οικονομία, κάθε 1 δολάριο που δαπανάται στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού παράγει 1,70 δολάρια οφέλη οικονομικής δραστηριότητας. Ομοίως, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα SNAP συμβάλλει δυναμικά στη τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε μια υποτονική οικονομικά περίοδο. Απολογιστικά το Γραφείο Προϋπολογισμού, το οποίο προσμετρά το πρόγραμμα SNAP ως έσοδο για τους δικαιούχους, διαπίστωσε ότι, συνέβαλε στην έξοδο 4,8 εκατ. ανθρώπων από το όριο φτώχειας το 2013, συμπεριλαμβανομένων και 2,1 εκατ. παιδιών. Οπως σημειώνει ο κ. Χαντζανδρέου, ο «μέσος δικαιούχος του προγράμματος SNAP έλαβε κατά το 2014 κατά μέσο όρο 125 δολάρια περίπου τον μήνα ή 4,17 δολάρια την ημέρα, κόστος που ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Οι δικαιούχοι του προγράμματος λαμβάνουν μια «Kάρτα Πληρωμών» (EBTC – Electronic Benefits Transfer Card) όπως ακριβώς και η «Κάρτα Αλληλεγγύης» του υπουργείου Εργασίας, η οποία είναι φορτισμένη, δηλαδή «προπληρωμένη» με το αντίστοιχο μηνιαίο επίδομα. Τα μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα αποκλειστικά για αγορές τροφίμων σε περισσότερους από 250.000 εξουσιοδοτημένους εμπόρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Περισσότερο από το 80% των παροχών ξοδεύονται σε σούπερ μάρκετ. Οι νόμιμοι κάτοχοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα για αγορά αλκοολούχων ποτών, τσιγάρων, συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών, κ.λπ.

Στην περίπτωση της χώρας μας, η «Κάρτα Αλληλεγγύης», είναι ένας σύγχρονος και ασφαλής τρόπος διενέργειας αγορών από τους δικαιούχους του επιδόματος. Είναι ονομαστική και έχει τη μορφή προπληρωμένης κάρτας με τεχνολογία chip and pin. Η κάρτα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγορές τροφίμων σε πάνω από 5.000 καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα, τα οποία διαθέτουν τερματικές συσκευές αποδοχής καρτών όλων των τραπεζών (pos).

Η «Κάρτα Αλληλεγγύης», οι αιτήσεις για τη χορήγηση της οποίας από τους δικαιούχους λήγει στις 20 Μαΐου, είναι όπως σημειώνει ο κ. Χαντζανδρέου χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και προορίζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να χορηγηθεί σε 150.000 οικογένειες για τη διενέργεια αγορών από καταστήματα εμπορίας τροφίμων, στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου