Έτοιμη να νομοθετήσει τα μέτρα στα οποία υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει την συμφωνία με τους δανειστές εντός του Mαΐου.
Για το λόγο αυτό στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης συνεδριάζει εκ νέου στο Μαξίμου το κυβερνητικό συμβούλιο, προκειμένου να καταλήξει στα φορολογικά μέτρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο κυβερνητικό συμβούλιo της Τρίτης συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες και να ψηφίσει στην βουλή μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως είναι η αύξηση του φόρου στα υψηλά εισοδήματα, η ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων κ.α.
Στόχος είναι να καταγραφει η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός του Μαΐου, αφήνοντας για τον Ιούνιο τα καυτά θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού.
Νέα Ομάδα Δράσης
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση – σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στο κυβερνητικό συμβούλιο – θα συστήσει μία πολιτική ομάδα άμεσης δράσης η οποία θα καθοδηγεί τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια και θα συντονίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στην ελληνική βουλή. Η Ομάδα Δράσης της ελληνικής κυβέρνησης θα εισηγείται και την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως ανέφερε στο The TOC ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, τόσο το κυβερνητικό όσο και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφασίσουν το εύρος των νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα κατατεθούν στην βουλή πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας στις 20-21 Μαΐου.
Στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την χώρα κυρίως με την αύξηση της αγοράς ομολόγων στις ελληνικές τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί μετά την χτεσινή απόφαση του Eurogroup o Γ. Ντάισεμπλουμ δήλωσε ότι για να αποδοθούν οι δόσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος ενώ ο Επίτροπός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί ζήτησε ισοδύναμα μέτρα για την απόρριψη των αλλαγών σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Σε αυτό το πλαίσιο οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών απέρριψαν την καταβολή δόσεων με τμηματική αξιολόγηση των μέτρων, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πιθανότερος τρόπος να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας στην ελληνική αγορά θα μπορούσε να είναι η αύξηση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.
Θετικό κλίμα στο κυβερνητικό συμβούλιο
Στο κυβερνητικό συμβούλιο επικράτησε θετικό κλίμα για την επίτευξη συμφωνίας εντός του Μαΐου με την αίρεση των κόκκινων γραμμών για μείωση των συντάξεων και περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά. Σε αυτόν τον τόνο ο Αλέξης Τσίπρας είπε στα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου ότι « η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».
Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει και η Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, σε ένα κρασ-τεστ για την δυνατότητα που έχει το κόμμα και η ΚΟ να υποστηρίξουν μέτρα που μπορεί να είναι επώδυνα για τον ελληνικό λαό στο πλαίσιο μίας έντιμης συμφωνίας όπως είναι για παράδειγμα μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταίροι έχουν ζητήσει αύξηση του υψηλού συντελεστή στο 22-23% ενώ η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να συμφωνεί σε αύξηση στο 16-18%. Παράλληλα αν και διαφαίνεται από κυβερνητικής πλευράς ότι οπισθοχωρεί το σενάριο της κάλπης σε περίπτωση διαφωνίας με τους δανειστές, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν φωνές κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα που υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα ή οι κάλπες πρέπει να αποτελέσει όπλο της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους δανειστές.
Thetoc.gr