Ειδήσεις

Σημίτης στο δικαστήριο: Ο Ακης πίεζε να μην μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες

Με την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην δίκη των εξοπλιστικών συστημάτων με βασικό κατηγορούμενο τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ εν αναμονή για να καταθέσει βρίσκεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Σημίτης ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του. Παρούσα στη δίκη είναι μετά από πολύ καιρό και η Βίκυ Σταμάτη.

Πρ: Πέστε μας αν συμμετείχατε;

Σημιτης: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ηρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης, αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Πρ: Πως ακούγεται τόσο καλά η φωνή του μάρτυρα, εδώ ο προηγούμενος δεν ακουγόταν. Ξέρουμε τη φωνή.

Σημ: Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Οταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ιμια, μου είπε «όχι» γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν έξι ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπαν ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 F16, 15 Μιραζ, τέσσερα υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.

Πρ: Στις αποφάσεις να πάμε…

Σημ: Πάρθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δεν επέτρεπε επέμβαση τύπου Ιμίων. Κατόπιν τούτου δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν εξοπλισμοί στο μέτρο που είχαν αποφασιστεί αρχικά γιατί οι κίνδυνοι είχαν περιοριστεί και η Τουρκία διπλωματικά δεν είχε τις ίδιες δυνατότητες γιατί έπρεπε να προσφύγει πρώτα στο δικαστήριο της Χάγης. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ πρότεινε αναβολή της αγοράς νέων όπλων και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δρχ. Ο κ.Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για τη θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο. Εγραφαν «Οπλα ή βούτηρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δις ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης.

Πρ: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.

Σημ: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρ: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

Σημ: Οχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Π.χ. απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

Ενταση για το όπως αποδείχτηκε

Ενταση στην υπεράσπιση του Ακη Τσοχατζόπουλου προκάλεσε η παραδοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι υπήρχε η δυνατότητα δωροδοκίας, «όπως αποδείχθηκε» στις υποθέσεις των εξοπλιστικών συστημάτων αλλά όπως είπε «δε ξέρει τίποτα».

Ο Κώστας Σημίτης διευκρίνισε ότι δεν έκανε πότε ιδιωτικές συζητήσεις με τον Ακη Τσοχατζόπουλο για το θέμα των εξοπλιστικών, παρά το γεγονός ότι συζητούσαν κατ’ ιδία για άλλα θέματα. «Ολες οι συζητήσεις, οι συγκεκριμένες στο ΚΥΣΕΑ, δεν είχαν τίποτα το ιδιαίτερο, ήταν όπως πάντα».

Σημ: Στο ΚΥΣΕΑ έρχονται οι αποφάσεις των Επιτροπών, των υπουργών Εθ. Αμυνας κ.λπ. Το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν προτείνει το υπουργείο. Δέχεται αυτά που λέει το Υπουργείο ή όχι. Αλλά δεν έχει και δεν μπορεί να έχει γνώμη για τεχνικές λεπτομέρειες παρά μόνο για γενικές αρχές. Π.χ. στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος επιλέχθηκε από το Φάλκον που μπορούσε να πάει στην Κίνα, το Εμπραέρ που αρκούσε για Βρυξέλλες, το οποίο μας ενδιέφερε. Στρατηγική αποστολή είχε το ΚΥΣΕΑ. Σκεφτείτε ότι σε 8 χρόνια συνεδρίασε 44 φορές, λίγες δηλαδή, ενώ το υπουργικό συμβούλιο 204.

Πρ: Τους φάκελους δεν τους ελέγχατε; Μπορούσε να αλλάξει ο υπουργός την προέλευση των όπλων;

Σημ: Οχι αλλά θα μπορούσε να ξαναφέρει την υπόθεση στο ΚΥΣΕΑ και να πει ότι θεωρώ ότι άλλα όπλα είναι πιο χρήσιμα.

Πρ: Τι είναι τα αντισταθμιστικά;

Σημ: Αντιστοιχούν στο 20% τις σύμβασης.

Πρ: Χωρεί δωροδοκία στον υπουργό;

Σημ: Αφού έγινε μπορούσε να γινει;

Παγορόπουλος (συνήγορος Ακη): Δεν απεδέχθη κ. μάρτυς, αυτό ψάχνουμε

Σημ: Ειναι απορίας άξιον πως με τέτοια προεργασία μπορεί να γίνει τελικά αυτό. Αλλά εδώ δεν έρχεσαι να αγοράσεις ένα Οπελ αυτοκίνητο. Είναι ελέγξιμα μόνο από τις Επιτροπές του Αμυνας. Αλλά εδώ προέκυψε, για να μην πω αποδείχτηκε και ενοχλήσω τον κ. δικηγόρο, πως υπήρξαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, αναπληρωτής διευθυντής, γενικός γραμματέας και υπουργός.

Παγορόπουλος: Δεν είναι θέσφατο κύριε, αυτό ψάχνουμε…

Σημ: Εμαθα πως δυο κατηγορούμενοι ομολόγησαν …

Πρ: Μη θεωρείτε τίποτα δεδομένο

Σημ: Μάλιστα… Εγινε δεκτό ότι υπήρξαν πληρωμές παρανομές; Το 2001-2-3; Οχι δεν ήταν δεκτό. Πολύ αργότερα έγινε δεκτό μετά από δίκες στο εξωτερικό για εταιρίες και υπαλλήλους τους.

Πρ: Ψαχνουμε να δούμε αν είναι αληθή

Σημ: Αληθή είναι αυτά για τις δίκες στο εξωτερικό.

Πρ: Πως μπορούν να γίνουν δωροδοκίες όταν σε όλα αυτά παρεμβάλλεται το ΚΥΣΕΑ;

Σημ: Σας είπα δεν εξετάζει τιμές. Αυτά τα κάνουν όλα οι επιτροπές. Ερχεται ένας φάκελος με την εισήγηση του αρχηγού του Οπλου και φυσικά του υπουργού. Αρα χωράει δωροδοκία και στο πριν και στο μετά..

Πρ: Ξέρετε αν ο κ.Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε;

Σημ: Δεν ξέρω, σας είπα δεν ξέρω τίποτα..

Πρ: Οποιος μάρτυρας κουράζεται μπορεί να καθίσει…

Σημ: Δεν κουράζομαι….

Η εισαγγελέας

Εις: Το φάκελο τον έλεγχε κάποιος;

Σημ: Μόνο εγώ και ο γραμματέας. Την εισήγηση την έκανε ο υπουργός, δεν ξέρω αν του την ετοίμαζαν άλλοι.

Εις: Είχε βαρύτητα η εισήγηση του υπουργού;

Σημ: Η βαρύτητα της εισήγησης είναι ανάλογη της εισήγησης του υπουργού.

«Εξαιρετικά λυπηρό»

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα», είπε ο κ. Σημίτης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε εμπιστοσύνη στον Ακη Τσοχατζόπουλο. «Αλλωστε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου, από το 76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά,

Πολιτική αγωγή: Επιλέξατε με ιδιαίτερα κριτήρια ως ΥΠΕΘΑ τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Σημ: Δεν ενθυμήστε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Αμυνας ήταν ο κ. Αρσένης. Εγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί ήταν νέα κυβέρνηση γιατί δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται πρόσωπο με εμπειρία.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποβρυχίων ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να θυμηθεί τις συζητήσεις που είχαν γίνει ωστόσο τόνισε ότι «μόνιμη επιδίωξη κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δούλευαν και ήταν ζημιογόνα. Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή».

Τα ΤΟΡ Μ1

«Με τα ΤΟΡ-Μ1 τέθηκε μόνο το θέμα της διαλειτουργικότητος, εάν συμβιβάζονται με άλλα όπλα ενόπλων δυνάμεων αφού ελληνικός στρατός δεν προμηθευόνταν ρωσικά όπλα, αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής. Τα ΤΟΡ πάρθηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι.

Πολ. Αγωγή: Γίνονταν δεκτά όσα εισηγείτο ο υπουργός;

Σημ: Το ΚΥΣΕΑ λειτουργούσε ως εξής: Ο υπουργός πρότεινε πχ το F15 ή F16 και το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε. Ο υπουργός είχε εισήγηση για το ένα ή το άλλο. Συνήθως γινόταν δεκτή η εισήγηση.

Πολ. Αγωγή: Υπήρχε διεθνής διαγωνισμός για τα εξοπλιστικά;

Σημ: Οχι βέβαια. Μπορεί να κάνεις διαγωνισμό και να λες τι αεροπλάνο θες; Είναι δυνατόν;

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου