Σενάρια εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα επαναφέρει ο γερμανικός Τύπος, αποκαλύπτοντας αναλυτικά στοιχεία για τη συνάντηση ενός ειδικού με τον Αλέξη Τσίπρα και το Γιάνη Βαρουφάκη.
Σε ρεπορτάζ τους, τόσο η Bild όσο και η Welt, η οποία το έχει ως πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της, επικαλούνται τη σχετική πρόταση του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Thomas Mayer, ο οποίος θεωρείται ο εμπνευστής του Geuro.
Πρόκειται δηλαδή για ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα πληρώνονται με μιας μορφής ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα γίνονται δεκτά και για συναλλαγές με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Μυστική συνάντηση στις 28 Απριλίου
Η Welt αποκαλύπτει ότι στις 28 Απριλίου ο αμερικανικής καταγωγής Thomas Mayer είχε μια συζήτηση “ιδιωτικής φύσης” τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών.
Ειδικότερα αναφέρει πως η συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και εκεί τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα και όχι μόνο το παράλληλο νόμισμα. Στη συνέχεια, όπως διηγείται ο ίδιος στην εφημερίδα, ατευθύνθηκαν με τα πόδια προς το Μέγαρο Μαξίμου και το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. “O Τσίπρας και ο Βαρουφάκης δε μου είπαν τι θα κάνουν με τα σχέδιά μου”, λέει στη Welt o Mayer, ο οποίος γνωριστηκε με τον Βαρουφάκη σε ένα συνέδριο στη Φλωρεντία τον περασμένο Νοέμβριο.
πενθυμίζεται ότι για τη συνάντηση αυτή ρωτήθηκε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και την επιβεβαίωσε, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Διέψευσε πάντως ότι η κυβέρνηση εξετάζει σενάριο παράλληλου νομίσματος.
Οι συνέπειες του Geuro
Σύμφωνα με το σχέδιο Mayer, τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πως μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και να απομακρύνει κάθε συζήτηση περί Grexit.
Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το νέο “νόμισμα” σύντομα θα χάσει αξία και θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ, ωστόσο αυτό θα βοηθούσε τη μείωση του κόστους εργασίας και την ανταγωνιστικότητα, ενώ θα έκανε πιο εύκολη την επιστροφή στο κανονικό ευρώ.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως η Ελλάδα δεν έχει εμπειρία με σταθερά νομίσματα, καθώς “αν υπολογιστεί το ευρώ αναδρομικά, τότε τη δεκαετία του ’80 ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 62 δραχμές, μια δεκαετία αργότερα η αντιστοιχία τριπλασιάστηκε ενώ η ισοτιμία που τελικά κλείδωσε πριν την είσοδο στο ευρώ ήταν 340,75 δραχμές”.
Παράλληλα επικρίνει τον υπερδανεισμό της χώρας, λέγοντας πως το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε από 12.400 ευρώ το 2001 σε 30.000 ευρώ 7 χρόνια αργότερα.
e