Ειδήσεις

Ανατροπές φέρνει η έρευνα των εμπόρων για την καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών

  • Καλύτερα λιγότερες προσεγγίσεις που όμως να συνοδεύονται από διανυκτέρευση του καραβιού στο λιμάνι της Ρόδου

Χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η αγορά από τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων, έχουν αρχίσει να καταγράφουν συστηματικά οι καταστηματάρχες της Ρόδου. Η δραστηριότητα αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια να καταγραφούν οι παράγοντες που λειτουργούν επ’ ωφελεία της αγοράς, οπότε και στη συνέχεια να γίνουν εισηγήσεις προς εκείνους που χαράσσουν την τουριστική πολιτική για τον τόπο.
Από τις καταγραφές που έχουν γίνει σε όλα τα τουριστικά κέντρα (Μαντράκι, Μεσαιωνική Πόλη, Λίνδος) φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι επισκέπτες της μίας ημέρας ελάχιστες φορές μπορούν να υποστηρίξουν σθεναρά την τοπική αγορά. Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού.  Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι γουναράδες, οι χρυσοχόοι, οι εστιάτορες, καθώς και οι έμποροι τουριστικών ειδών (κεραμικά, λοιπά εκμαγεία, φω μπιζού κλπ).
Το σταθερό ενδιαφέρον που έχουν οι επισκέπτες της μίας ημέρας είναι για μικρά σουβενίρ, κυρίως μαγνητάκια με θέματα της Ρόδου, καθώς και για μικρής αξίας αντικείμενα που θα τα δώσουν ως δώρα σε συγγενείς και φίλους στην πατρίδα τους.
Τα συμπεράσματα αυτά αφορούν τους περισσότερους τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρόδο με τα κρουαζιερόπλοια. Είτε επιβαίνουν σε μικρά καράβια, είτε στα μεγαθήρια των ωκεανών, είτε προέρχονται από την Αμερική, είτε την Αυστραλία ή από χώρες της Ευρώπης, όλοι τους επιδεικνύουν την ίδια καταναλωτική συμπεριφορά. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι επισκέπτες από το Ισραήλ, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι στους λιμένες των προορισμών τους κάνουν αρκετές αγορές για να ικανοποιήσουν προσωπικές τους ανάγκες. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες της μιας ημέρας από το Ισραήλ, συνήθως έρχονται στη Ρόδο με τα πιο μικρά κρουαζιερόπλοια, τα οποία δεν διαθέτουν καταστήματα ή δραστηριότητες αναψυχής.

Το σκηνικό αλλάζει
εάν υπάρξει διανυκτέρευση
Ολες οι παραπάνω καταγραφές έχουν γίνει με το δεδομένο ότι οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων φτάνουν στη Ρόδο το πρωί και αναχωρούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ωστόσο, το σκηνικό αλλάζει άρδην και η καταναλωτική τους συμπεριφορά γίνεται εξαιρετικά πιο εκδηλωτική εάν το κρουαζιερόπλοιο παραμείνει στο νησί για ένα βράδυ.
Οι καταστηματάρχες έχουν διαπιστώσει ότι οι δύσκολοι και αρνητικοί πελάτες της πρώτης ημέρας, γίνονται πιο δεκτικοί και εύκολοι την επόμενη ημέρα. Εάν το κρουαζιερόπλοιο διανυκτερεύσει στη Ρόδο, τότε για ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων της τουριστικής αγοράς ξεκινάει ένα πραγματικό πανηγύρι. Οι αγορές είναι πολλαπλάσιες και εξαιρετικά πιο εύκολες και γρήγορες. Οι έμποροι αποδίδουν την αλλαγή της συμπεριφοράς αυτής σε έναν και μόνο παράγοντα: Οι επισκέπτες της μιας ημέρας έχουν εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα με εκδρομές, ξεναγήσεις, επισκέψεις σε καταστήματα της Ρόδου – Λίνδου κι έτσι στο τέλος της ημέρας είναι όλοι τους κουρασμένοι. Αρκετοί από αυτούς είναι και εκνευρισμένοι, λόγω της πίεσης που είχαν υποστεί για να κάνουν αγορές από συγκεκριμένα καταστήματα. Αυτά τα περιγράφουν οι ίδιοι οι επισκέπτες.
Επίσης, στο πρόγραμμα της μίας ημέρας πρέπει να συμπεριληφθεί και η επιστροφή στο καράβι για το μεσημεριανό (το οποίο οι επισκέπτες έχουν πληρώσει και δεν θέλουν να χάσουν), γεγονός που σημαίνει ότι όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 16.00’ (ώρα κατά την οποία κλείνει η κουζίνα του πλοίου).
Στις κρουαζιέρες που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση σε λιμάνι όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν. Η διανυκτέρευση δίνει σε όλους τους επιβάτες του καραβιού την αίσθηση της ελευθερίας. Διαμορφώνουν ελεύθερα το πρόγραμμά τους, επιλέγουν τις εκδρομές που θα κάνουν και επισκέπτονται άνετα τους αρχαιολογικούς χώρους, την τουριστική αγορά και σημεία ενδιαφέροντος.
Οι καταγραφές αυτές έγιναν σε ολόκληρο το νησί και ήδη οι καταστηματάρχες πείθονται όλο και περισσότερο ότι «είναι προτιμότερο για την τοπική αγορά να υπάρχουν ολιγότερα καράβια που όμως θα παραμένουν στο νησί με διανυκτέρευση στο λιμάνι».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η φετινή τουριστική περίοδος περιλαμβάνει ελάχιστες διανυκτερεύσεις στην Ακαντιά. Ολες οι υπόλοιπες προσεγγίσεις θα γίνουν από καράβια που προσεγγίζουν το νησί στις 07.00 το πρωί και αποπλέουν στις 17.00.
Οι καταγραφές γίνονται τόσο από τους καταστηματάρχες, όσο και από τα μέλη των εμπορικών συλλόγων του νησιού.  Στο τέλος της σεζόν όλες αυτές θα συγκεντρωθούν, θα αξιολογηθούν και θα δοθούν ως προτάσεις στη δημοτική αρχή προκειμένου να διαμορφώσει και την απαιτούμενη τουριστική πολιτική για τα επόμενα χρόνια.

Οι προσεγγίσεις
των «μεγάλων»
Χθες τη Ρόδο προσέγγισε το κρουαζιερόπλοιο “Mein Schieff”, το οποίο ως καράβι είναι από τα μεγάλα που πλέουν στις θάλασσες του κόσμου. Η χθεσινή του επίσκεψη συνοδεύτηκε από Γερμανούς και Βέλγους επισκέπτες οι οποίοι και περιηγήθηκαν στα πιο τουριστικά σημεία του νησιού.
Το συγκεκριμένο καράβι θα ξαναπροσεγγίσει τη Ρόδο τον Σεπτέμβριο και μετά ξανά τον Απρίλιο του 2016. Αντίστοιχα καράβια, μεγάλου μεγέθους θα προσεγγίσουν τη Ρόδο στη διάρκεια των επόμενων μηνών, ωστόσο ο συνολικός τους αριθμός θα είναι μικρός. Οι παράγοντες του θαλάσσιου τουρισμού διεπίστωσαν ότι η Ρόδος ως προορισμός για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια υπάρχει μόνο στις περιόδους χαμηλής ζήτησης (Μάρτιο, Απρίλιο, Νοέμβριο). Τους μήνες υψηλής κίνησης τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια αποφεύγουν τη Ρόδο, για λόγους που ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί στους τοπικούς παράγοντες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου