Ειδήσεις

Στη Λέρο η επόμενη συνεδρίαση της Ειδικής Διορθοδόξου Επιτροπής

  • Για την προπαρασκευή της Αγίας
    και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στο νησί της Λέρου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Ειδικής Διορθοδόξου Επιτροπής για την προπαρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2016.
Πληροφορίες της ‘δημοκρατικής’ αναφέρουν ότι μετά τις δύο προηγούμενες συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης (τον Φεβρουάριο 2015) για την επόμενη συνάντηση της Διορθοδόξου Ειδικής Επιτροπής για τη Μεγάλη Σύνοδο, προτάθηκε η Λέρος, ως ανήκουσα στην περιοχή των Δωδεκανήσων, που υπάγεται στο Πατριαρχείο.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λέρου – Καλύμννου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος αποδέχθηκε την πρόταση και σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ‘δημοκρατική’, οι ετοιμασίες θα ξεκινήσουν, όταν επισημοποιηθεί η σχετική πρόταση και οι λεπτομέρειες (ημερομηνίες, συμμετοχές κ.λπ.)
Η συνάντηση αυτή που αποτελεί κορυφαίο εκκλησιαστικό αλλά και διπλωματικό γεγονός, τοποθετείται χρονικά μετά το τέλος του καλοκαιριού.
Στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής συμμετέχουν όλες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες με Αντιπροσωπείες από το Oικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Ρωσίας, το Πατριαρχείο Σερβίας, το Πατριαρχείο Ρουμανίας, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, το Πατριαρχείο Γεωργίας, την Εκκλησία Κύπρου, την Εκκλησία Ελλάδος, την Εκκλησία Πολωνίας, την Εκκλησία Αλβανίας, την Εκκλησία Τσεχίας καί Σλοβακίας.
Είναι γεγονός ότι τα Δωδεκάνησα αποτελούν σύμβολο για συναντήσεις θρησκευτικού χαρακτήρα αφού στο παρελθόν το 1961, το 1963 και το 1964 ο διαχριστιανικός διάλογος ξεκίνησε από την Ρόδο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016 με την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.
Έκτοτε έχουν γίνει κι άλλες ανάλογης σημασίας συναντήσεις στην περιοχή μας, αλλά ποτέ σε ένα μικρό νησί. Η Λέρος θα αποτελέσει και καλή ευκαιρία για επαφή με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.
Θυμίζουμε πως στις αρχές Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο οι εργασίες της 16ης Ολομέλειας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχαν Ορθόδοξοι από τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας και Γεωργίας, τις Εκκλησίες της Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας καθώς και Λουθηρανοί συμμετέχοντες από τις Εκκλησίες της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας (Ρουμανίας, Αμερικής, Νορβηγίας, Γερμανίας, Αυστραλίας, Πολωνίας, Γαλλίας, και Φινλανδίας).

Πέγκυ Ντόκου
(φωτο: φως φαναριου)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου