Παρουσιάστηκαν χθες οι βασικοί άξονες του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας της περιόδου 2014-2020, που εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στην παρουσίαση έδωσαν το παρών φορείς της περιοχής, που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Πιτροπάκης, ο διευθυντής κ. Γιώργος Κριτσωτάκης, ο διευθυντής του υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου κ. Ανδρέας Σιούλας, ο υδροβιολόγος κ. Στέφανος Καλογήρου και στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης που εργάστηκαν αρκετά για την εκπόνηση του προγράμματος. Το ΤΕΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ανακοίνωσε πως στο προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνει η δημοπράτηση του έργου ολοκλήρωσης του Φράγματος της Κρητηνίας με προϋπολογισμό 12.000.000 ευρώ. Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να εισρεύσουν περισσότεροι πόροι στην Περιφέρεια τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το ΕΣΠΑ2.
«Ξεκινήσαμε τη σύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Καταγράψαμε τις υποδομές και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε νησιού. Όλα αυτά τα στοιχεία θα τεθούν στην κρίση της κοινωνίας και των επενδυτών.Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι εύκολα τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα. Θέλουμε να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα. Δεν θα μπούμε στις μεγάλες αγορές. Στόχος μας είναι να εισέλθουμε στις μικρές μπουτίκ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μας ενδιαφέρει να πιστοποιήσουμε τα προϊόντα και να στήσουμε τις αντίστοιχες δομές. Αν θέλουμε να κτυπήσουμε την ανεργία πρέπει να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο κ.Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Αν τα καταφέρουμε θα κερδίσουμε το μισό του πρώτου στοιχήματος που αφορά τον πρωτογενή τομέα. Δεύτερο στοίχημα είναι αυτό της αλιείας. Η θάλασσα άρχισε να μην παράγει. Δυστυχώς ο παράγοντας που επιδρά είναι ο ανθρώπινος με τη μόλυνση που προκαλεί από στεριά και θάλασσα. Καταθέσαμε γραπτές προτάσεις στην ΕΕ. Είπαμε πως από κοινού πρέπει και οι δυο χώρες που γειτνιάζουν δηλαδή η Ελλάδα και η Τουρκία να προστατεύουν τη θάλασσα. Το Αιγαίο είναι ο Θεσσαλικός μας κάμπος και πρέπει να τον στηρίξουμε για να συνεχίσει να παράγει», τόνισε ο περιφερειάρχης που αναφέρθηκε και στη μείωση των ιχθυο-αποθεμάτων.
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε και στις αναβαθμίδες που είναι ο πλούτος του Αιγαίου.
«Ο πλούτος του Αιγαίου είναι οι αναβαθμίδες. Θα προτείνουμε να κηρυχθούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Η πρόταση αυτή χρειάζεται τη στήριξη όλων», τόνισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Χατζηιωάνου δήλωσε πως στα πλαίσια της Α’ φάσης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας συντάχθηκαν 38 μελέτες για τα νησιά.
«Δεν μείναμε μόνο στον πρωτογενή τομέα αλλά προχωρήσαμε και ασχοληθήκαμε με την τυποποίηση και τα καταλύματα. Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε κάθε νησί, η αύξηση της παραγωγής, η μείωση εισαγωγών και η αύξηση της απασχόλησης. Μπήκε ο θεμέλιος λίθος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και γίνεται πρόληψη για την αποφυγή της ερημοποίησης. Επιδιώκουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Στον κεντρικό πυρήνα της προσπάθειας έχουμε βάλει τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο «καλάθι του Αιγαίου», δήλωσε ο κ. Α. Χατζηιωάνου που αναφέρθηκε εκτενώς και στο σκέλος του προγράμματος που αφορά τον τομέα της αλιείας. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης του πρωτογενούς τομέα κ. Γιάννης Πουλής τόνισε πως με το σχέδιο που εκπονήθηκε τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη.
«Σε μια περίοδο απαξίωσης του δημόσιου τομέα είναι θετικό που δημιουργούνται τέτοιες σημαντικές δουλειές», τόνισε ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
«Το πιο σημαντικό ζήτημα από όλα είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΑΣΔ κ. Μανώλης Πιτροπάκης.