Ειδήσεις

Αναβλήθηκαν εκ νέου οι πτήσεις με υδροπλάνα… λόγω εκλογών

Οσοι είχατε ονειρευτεί να πραγματοποιήσετε τις θερινές σας μετακινήσεις με υδροπλάνο, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε τα σχέδιά σας. Αναβάλλεται εκ νέου η εκτέλεση πτήσεων με το νέο αυτό μέσο, που εδώ και χρόνια επιχειρεί να πετάξει στους ελληνικούς ουρανούς, χωρίς ακόμη ιδιαίτερη επιτυχία.

Η φετινή αναβολή επισήμως αποδίδεται, από τις εταιρείες που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν, στις εκλογές. Και αυτό, γιατί η διεξαγωγή τους οδήγησε σε νέες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 40 φακέλους που έχουν υποβληθεί, έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση μόνο ενός υδατοδρομίου, αυτού της Κέρκυρας.

Είναι ενδεικτικό ότι ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013, οι διευκρινιστικές αποφάσεις πήραν ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 2014, ενώ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2014, διαμορφώνοντας ουσιαστικά το νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης υδατοδρομίων. Πέρασαν, όμως, σχεδόν 14 μήνες από τότε και ο μηχανισμός κατάφερε να αδειοδοτήσει μόνο ένα υδατοδρόμιο. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η απειρία των εμπλεκόμενων φορέων στην αδειοδότηση και στη διαχείριση των δεδομένων των υδατοδρομίων αύξησε σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των φακέλων.

Το πρώτο υδατοδρόμιο, αυτό της Κέρκυρας, αποτελεί ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, αδειοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 μέσω της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», η οποία συνεργάζεται με την «Κ2 SmartJets» που θα αναλάβει το πτητικό έργο των υδροπλάνων.

Στελέχη της αγοράς υδροπλάνων ήταν έντονα αισιόδοξα τότε, εκτιμώντας μάλιστα ότι η αδειοδότηση των επόμενων υδατοδρομίων θα ήταν πολύ ταχύτερη. Η ελληνική πραγματικότητα, όμως, απέδειξε το αντίθετο. Από τη μια μεσολάβησαν οι εκλογές, που άφησαν το αρμόδιο υπουργείο ακέφαλο για αρκετό διάστημα, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες καθυστέρησαν σημαντικά να τοποθετηθούν.

Επενδυτικός αποκλεισμός

Θεωρητικά, τόσο η προηγούμενη όσο και η υφιστάμενη κυβέρνηση δηλώνουν πρόθυμες να τρέξουν τις διαδικασίες. «Σήμερα βρισκόμαστε σε επενδυτικό αποκλεισμό, και αυτό αφορά όλους όσοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Αναμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, δεν κινείται απολύτως τίποτα» εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Hellenic Seaplanes» Νικ. Χαραλάμπους, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η καθυστέρηση αυτή στο σύνολο του τουριστικού κλάδου της χώρας, που ενδέχεται να είναι και ο μοναδικός που κινεί την οικονομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν και προβλήματα, λόγω της αστάθειας στη χώρα, με τους επενδυτές τους, οι οποίοι, πλέον, διστάζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι καθυστερήσεις, μάλιστα, στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας. Από την άλλη, θεωρείται ότι πρόκειται για αγορά η οποία θα είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, καθώς η μορφολογία της χώρας «στρώνει» το κατάλληλο έδαφος για αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών των υδροπλάνων.

«Η αγορά στην Ελλάδα είναι πλέον ώριμη και το βλέπουμε και από άλλες χώρες, όπως είναι η Τουρκία στην οποία δραστηριοποιούνται υδροπλάνα εδώ και δύο χρόνια, στην Κροατία έξι μήνες και στην Ιταλία» εξηγεί ο κ. Χαραλάμπους, που εκτιμά ότι μπορεί, σε δεύτερο χρόνο, να αποτελέσουν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης ακόμη και προς τα τουρκικά παράλια ή και την Ιταλία.

Η «Hellenic Seaplanes» έχει στη διάθεσή της αυτή τη στιγμή ένα μικρό 6θέσιο υδροπλάνο και δύο ημιμισθωμένα στη Γερμανία, καταβάλλοντας προς το παρόν (όσο δεν ξεκινά η πτητική δραστηριότητα) μέρος του τιμήματος. Με την έναρξη της δραστηριότητας, ωστόσο, στόχος της εταιρείας είναι να πετά με δέκα υδροπλάνα τον πρώτο χρόνο, τα οποία προγραμματίζει να διπλασιάσει τον επόμενο χρόνο λειτουργίας. Σε παρόμοια κατάσταση είναι και η «Κ2 SmartJets», η άλλη εταιρεία που προγραμματίζει την εκτέλεση πτήσεων, καθώς ούτε εκείνη έχει παραλάβει τα δύο αεροσκάφη που έχει προγραμματίσει να μισθώσει, αφού δεν υπάρχει άμεση πρόβλεψη πτητικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει κάποιες εταιρείες πτήσεις με υδροπλάνα. Η μία, ελληνοκαναδικών συμφερόντων, είχε ξεκινήσει πτήσεις στο Ιόνιο αλλά και από το Λαύριο, με δύο αεροσκάφη.

Οι συνθήκες (καιρικές συνθήκες, καθώς πρόκειται για ανοιχτό λιμάνι) στο Λαύριο οδήγησαν σε ακύρωση πολλών πτήσεων, με αποτέλεσμα η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, που ξεκίνησε το 2004, να έχει επικεντρωθεί στην Κέρκυρα, στα Ιωάννινα και στους Παξούς.

Παράλληλα, το 2009, όταν ανέστειλε τη λειτουργία της η πρώτη εταιρεία, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στις Σποράδες μια ελληνική εταιρεία μεξικανικών συμφερόντων. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι και οι δύο εταιρείες αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία νομικού και θεσμικού πλαισίου.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου