Συνεντεύξεις

Γ. Χατζημάρκος: «Λιγότερα χρήματα, περισσότερη πολιτική, ορθολογική διαχείριση, μέγιστο αποτέλεσμα»

  • Ο Περιφερειάρχης
    Γ. Χατζημάρκος μιλά στην “δ” για τις πολιτικές εξελίξεις
    και τις νέες προκλήσεις για
    την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου,  που δημιουργεί  η σημερινή
    αρνητική οικονομική συγκυρία

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που θα καθορίσει το μέλλον της, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος μιλά στην “δ” για τις πολιτικές εξελίξεις και για τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στη λειτουργία της Περιφέρειας.
Για το Νότιο Αιγάιο τονίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα μέχρι σήμερα δεν ήταν το οικονομικό. Υπήρξε προγραμματική περίοδος που η περιοχή μας δέχτηκε και 1,2 δις. ευρώ!   Κι όμως, τα νησιά είναι ακόμη γυμνά από βασικές υποδομές.
«Η σημερινή κατάσταση του Νοτίου Αιγαίου αποδεικνύει τι μπορεί να συμβεί σε ένα τόπο όπου υπάρχουν μεν  πόροι, αλλά συνοδεύονται από ένα τεράστιο πολιτικό έλλειμμα» αναφέρει και προσθέτει πως το δικό του στοίχημα είναι, με λιγότερα χρήματα, αλλά με σχέδιο και ορθολογιστική διαχείριση, να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, πιστεύει ότι η χώρα έχει εξαντλήσει τις πολιτικές επιλογές της και ότι δεν υπάρχει πια εύκολος δρόμος, εκφράζοντας την ευχή, το πολιτικό προσωπικό να μπορέσει να αντιμετωπίσει με ωριμότητα και υπευθυνότητα τις καταστάσεις που διαμορφώνονται.
Αποσαφηνίζει τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιλαμβάνεται την έννοια και το περιεχόμενο της σύγκρουσης με την κεντρική εξουσία, σε ώρες τόσο κρίσιμες όπως αυτές που περνά ο τόπος.
Αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία, οι αντιλήψεις και ο τρόπος λειτουργίας του κράτους, για να υπάρξει ελπίδα. «Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Για μένα η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση θα είναι αυτό το κράτος να αποκτήσει κάποτε εσωτερική ευφυΐα στον τρόπο λειτουργίας του» καταλήγει.
Αναλυτικά η συνέντευξη:

• Κύριε Χατζημάρκο, το οικονομικό περιβάλλον που καλείται να λειτουργήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι ίσως δυσμενέστερο από κάθε άλλη φορά. Τι σημαίνει αυτό στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων σας;
Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρα δύσκολη. Δεν είναι μόνο η οικονομική ασφυξία που υφίσταται η χώρα, κατά συνέπεια και εμείς ως φορείς της Αυτοδιοίκησης. Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η αρνητική ψυχολογία,  φρενάρουν κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία σε όλο το φάσμα της οικονομίας και εν τέλει της κοινωνίας. Βρισκόμαστε σε τέλμα. Ελπίζω η κυβέρνηση να κάνει όλες τις ενδεδειγμένες κινήσεις και να πάρει τις σωστές αποφάσεις που θα επαναφέρουν την κανονικότητα στην χώρα το συντομότερο δυνατόν. Όσο για την λειτουργία μας στην Περιφέρεια, προφανώς δυσκολεύει. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να προσπαθούμε. Αντιθέτως, βρίσκουμε  εναλλακτικούς δρόμους που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε  από το ξεκίνημά μας. Δεν έχουμε αλλάξει κανένα σχεδιασμό ούτε έχουμε αναστείλει τίποτε από όσα έχουν μέχρι τώρα δρομολογηθεί. Πιστεύω άλλωστε ότι η οικονομική στενότητα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα.

• Τι εννοείτε; Τι είδους θετικό αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει από την έλλειψη πόρων;
Η επαναφορά της πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση, είναι κατά την άποψή μου το μεγάλο όφελος. Μέχρι σήμερα η πολιτική είχε αντικατασταθεί από την διαδικασία διαχείρισης πόρων, σε ορισμένες περιόδους υπερβολικά αυξημένων, χωρίς η διαχείριση αυτή να ακολουθεί έναν συγκεκριμένο αναπτυξιακό στόχο, ένα στοιχειώδες πλάνο, για το τι θέλουμε γι αυτόν τον τόπο, πώς θέλουμε να τον δούμε στο μέλλον. Ποσά “ασύλληπτα” για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, που διασκορπίστηκαν σε έργα ατάκτως ερριμμένα, βάσει πελατειακής λογικής, για να συντηρούνται κατεστημένοι μηχανισμοί εξουσίας.
Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος, θα σας πως το εξής: Υπήρξε προγραμματική περίοδος που η περιοχή μας δέχτηκε και 1,2 δις. ευρώ!   Κι όμως, τα νησιά είναι ακόμη γυμνά από βασικές υποδομές.  Με μεγάλες  ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές, σε δομές υγείας, σε σχολικές αίθουσες, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο και δυστυχώς ακόμη και σε  δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης  και εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Που πήγε αυτός ο πακτωλός χρημάτων; Η σημερινή κατάσταση του Νοτίου Αιγαίου αποδεικνύει τι μπορεί να συμβεί σε ένα τόπο όπου υπάρχουν μεν  πόροι, αλλά συνοδεύονται από ένα τεράστιο πολιτικό έλλειμμα. Το δικό μας στοίχημα είναι να αντιστρέψουμε αυτή την σχέση. Λιγότερα χρήματα, περισσότερη πολιτική, ορθολογική διαχείριση, μέγιστο αποτέλεσμα.

• Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε;
Επιβάλλεται! Είναι θέμα αντίληψης της κατάστασης και των αντανακλαστικών που ενεργοποιεί. Είναι σαν να δίνεις εξετάσεις. Όταν τα θέματα είναι εύκολα, οι αριστούχοι είναι πολλοί. Όταν όμως τα θέματα είναι δύσκολα, πετυχαίνει εκείνος που είναι αποφασισμένος να κάνει την διαφορά.
Ας πούμε λοιπόν ότι δίνουμε εξετάσεις, με τα δυσκολότερα θέματα που θα μπορούσαμε να διανοηθούμε.

• Η χώρα θα τα καταφέρει;
Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση, διότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος γι αυτή τη χώρα. Πιστεύω πως εξαντλήσαμε πια τις επιλογές μας. Ωστόσο, είναι μεγάλο λάθος να εξαντλείται η συζήτηση στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Με πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας που διαμορφώθηκε μεταπολιτευτικά στην χώρα αυτή, πιστεύω ότι ακόμη κι αν αύριο έλθουν χρήματα, ακόμη και αν δοθούν με τους πιο ευνοϊκούς όρους, δεν θα καταφέρουμε τίποτα, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπίες, αντιλήψεις και τρόπο λειτουργίας.  Δεν θα επαρκούσαν οι σελίδες σας για να περιγράψει κανείς τις παθογένειες που μας έφεραν σε αυτήν την δεινή θέση. Η αλλαγή νοοτροπίας, αντιλήψεων και λειτουργίας δεν αφορά μόνο την – όποια- κυβέρνηση. Αφορά ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και όλους εμάς ως πολίτες. Όταν παραμένουμε προσκολλημένοι σε λογικές παρωχημένες, που στην πράξη αποδείχτηκαν καταστροφικές, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον.
• Ακόμα κι αν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές, πιστεύετε ότι θα γίνει “αναίμακτα”; Αναφέρομαι στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για την συμφωνία τόσο μέσα στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Εύχομαι να επικρατήσει σύνεση. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην συμπεριφερθεί με τρόπο αυτιστικό. Προέχει η χώρα και όχι τα κομματικά παιχνίδια. Αν μπουν σ΄αυτήν την δίνη, να ξέρετε ότι στην αναμπουμούλα, αυτός που χαίρεται και καραδοκεί, είναι ο λύκος.

• Η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν τον πρωθυπουργό όσον αφορά την δέσμευση των αποθεματικών σας, σε αντίθεση με τους δημάρχους, ξάφνιασε. Ίσως και να αιφνιδίασε εκείνους που θα περίμεναν μια άρνησή σας για να την αξιοποιήσουν κομματικά.
Αυτό που περιγράφετε, εάν συμβαίνει,  παραπέμπει σε πολιτική σκέψη νηπιακού επιπέδου και πλήρη αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας της κατάστασης. Από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε τις σοβαρές αντιρρήσεις μας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όμως, την περίοδο αυτή που κρίνεται η επιβίωση της χώρας και του λαού της, θα ήταν εγκληματικό εκ μέρους μας να κινηθούμε αντιπολιτευτικά και μην βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό της χώρας σε μια τόσο δύσκολη διαπραγμάτευση. Δεν στηρίζουμε τον πρωθυπουργό. Στηρίζουμε την χώρα μας, αυτές τις μέρες που   κρίνεται η κοινή μας μοίρα. Ήταν η επιβεβλημένη στάση ύψιστης πολιτικής ευθύνης και συναίνεσης. Αν η Ελλάδα δεν έχει αύριο, δεν θα έχει ούτε η Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, υπάρχει η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μόλις η χώρα επιστρέψει στην ομαλότητα, τα αποθεματικά μας θα επιστραφούν και θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς.

• Η συνεργασία σας με τους υπουργούς της κυβέρνησης πως είναι;  
Σε γενικές γραμμές είναι καλή. Θα έλεγα ότι είναι θέμα νοοτροπίας και αντίληψης των προβλημάτων από τα πρόσωπα που κατέχουν τις υπουργικές θέσεις. Εξαιρετική είναι η συνεργασία μας τον Υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, που όχι μόνο υιοθέτησε και υλοποιεί την πρότασή μας για την πρόσληψη γιατρών στα μικρά νησιά, αλλά ζητά από όλους τους περιφερειάρχες να κάνουν το ίδιο. Αντανακλαστικά έδειξε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, όσον αφορά την ενίσχυση της Αστυνομίας και του Λιμενικού στην Περιφέρειά μας. Παρά τις αρχικές ενδείξεις καλής συνεργασίας, ξαφνιαστήκαμε δυσάρεστα από τον Υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, όταν εξαίρεσε τις Περιφέρειες από την τροπολογία για τις δαπάνες φορέων του δημοσίου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών. Παρότι ήταν δική μας πρόταση, την κατέθεσα εγώ προσωπικά, και παρότι είχε απαντήσει θετικά, στο τέλος οι Περιφέρειες δεν συμπεριελήφθησαν. Πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δαπανήσουμε ούτε ένα ευρώ για αυτό τον σκοπό.
• Ακούγεται παράλογο…
Και είναι. Ζητήσαμε να μας επιτρέψουν νομοθετικά να δαπανήσουμε χρήματα, όταν το κεντρικό κράτος αδυνατεί να ανταπεξέλθει και αρνούνται! Προσωπικά αδυνατώ να σκεφτώ έναν λόγο γι αυτό, πέραν της απίστευτης ελαφρότητας που ορισμένοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Η κοινή λογική παραμένει ζητούμενο. Σας μίλησα προηγουμένως για την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας. Αυτή τη νέα αντίληψη στην λειτουργία των θεσμών, εμείς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την κάνουμε πράξη σε κάθε ευκαιρία. Επικροτούμε την σύγκρουση με την κεντρική εξουσία, αλλά όχι στα τυφλά. Δεκαετίες τώρα βιώσαμε τα ανύπαρκτα αποτελέσματα των φραστικών “συγκρούσεων”, του “άσφαιρου” αντιπολιτευτικού λόγου και της τζάμπα μαγκιάς προς εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Η σύγκρουση για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να συνοδεύεται και από συγκεκριμένη πρόταση. «Δεν δέχομαι αυτό, αλλά έχω να σας προτείνω κάτι άλλο». Αυτή είναι η δική μας συγκρουσιακή λογική. Η μη πρόταση,  δεν αποτελεί πρόταση. Εξυπηρετεί μόνο τους εκ του ασφαλούς «επαναστάτες χωρίς αιτία» αλλά και ένα  κράτος που παραμένει απελπιστικά το ίδιο, αφού κανένας δεν το πίεσε να αλλάξει, κανένας δεν το ανάγκασε να σκεφτεί. Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Για μένα η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση θα είναι αυτό το κράτος να αποκτήσει κάποτε εσωτερική ευφυΐα στον τρόπο λειτουργίας του. Χωρίς ευφυία, φοβάμαι πως κάθε προσπάθεια πραγματικής μεταρρύθμισης είναι καταδικασμένη να σκάσει πάνω σε τοίχο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου