«Νομίζω είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Ας πούμε ότι θα μπορούσε να είναι θέμα εβδομάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, το βράδυ της Δευτέρας.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία να μην καταλήξουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι η ρήξη με τους εταίρους της χώρας «ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα».
Επίσης, πρόσθεσε ότι άλλο νόμισμα πέραν του ευρώ «δεν είναι στο ραντάρ μας, ούτε στη σκέψη μας καν. Αυτό, όμως, που δεν υπάρχει στο ραντάρ μας ταυτόχρονα είναι να υπογράψουμε μία μη βιώσιμη συμφωνία».
Παράλληλα, δήλωσε ότι μπορούσαμε και έπρεπε να είχαμε λήξη αυτή τη διαπραγμάτευση στα μέσα Μαρτίου και πώς έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου και για εκείνους, οι οποίοι επίσης δεν επιθυμούν τη ρήξη. «Θα έχει τραγικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές» η ρήξη.
Στόχος μας, πρόσθεσε ο υπουργός είναι η συμφωνία να σταματά την κρίση ύφεσης χρέους και δεύτερον να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να το αγκαλιάσει η κοινωνία και ο λαός.
Σε ό,τι αφορά στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι είναι τρία. Ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικό. Για το τελευταίο «έχουμε συγκλίνει, αλλά δεν έχουμε ταυτιστεί».
Για το ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι «δεν πετσοκόβουμε συντάξεις. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις» και σημείωσε ότι «πρέπει να μπει τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Είναι το πρώτο βήμα». Παράλληλα, ανέφερε ότι «πρόθεσή μας είναι να βρούμε πλατφόρμα συμφωνίας και για το ασφαλιστικό. Θέλουμε χειρουργική επέμβαση στο ασφαλιστικό. Όχι του χασάπη».
Στα εργασιακά, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι οι δανειστές μας ζητούν μαζικές απολύσεις και αγορά εργασίας χωρίς συλλογικές συμβάσεις. «Η ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτο. Ζητάμε κάτι που δεν έχουν Γαλλία και Γερμανία; Είναι απαράδεκτη αυτή η εμμονή» σχολίασε και πρόσθεσε ότι «θα πάμε στον ILO, θα καταθέσουμε τις ιδέες μας, θα πάρουμε τις συμβουλές του – το έχουμε ήδη κάνει – και έχουμε πάρει πολύ θετικά μηνύματα και αυτό λέμε στους δανειστές».
Για ΦΠΑ
Δύο συντελεστές ΦΠΑ ανακοίνωσε ότι προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές ο κ. Βαρουφάκης, οι οποίοι όμως στην πράξη είναι τέσσερις. Θα υπάρχει ένας χαμηλός στο 6,5% για πληρωμές χωρίς μετρητά, ο οποίος θα αυξάνεται στο 9,5% όταν θα γίνεται η συναλλαγή με μετρητά και ένας δεύτερος υψηλός στο 15% για συναλλαγές χωρίς μετρητά που θα αυξάνεται στο 18% στην αντίθετη περίπτωση.«Θα έχουμε συντελεστή 6,5% σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες, και ένας άλλος 15% για όλα τα υπόλοιπα. Όμως για να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα, θα υπάρχει το πλαστικό χρήμα. Όποιος επιμένει να πληρώνει με μετρητά θα πληρώνει 3% παραπάνω, είπε συγκεκριμένα.
Πάντως, σημείωσε ότι μέχρι 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα, ενώ σημείωσε ότι στα νησιά εφόσον κρατούν τις αποδείξεις οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να τους επιστρέφεται η διαφορά. Μάλιστα, ανέφερε ότι η αντίδραση που είχε από υψηλόβαθμο αξιωματούχο των δανειστών όταν του παρουσίασε το σχέδιο ήταν «τέλεια».
Παράλληλα, δήλωσε ότι στη ΔΕΗ ο συντελεστής ΦΠΑ θα είναι στο 15% ανεξαρτήτως τρόπου πληρωμής, γιατί η ΔΕΗ δεν φοροδιαφεύγει. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μία μικρή επιβάρυνση στην εστίαση, αλλά πρόσθεσε ότι όταν όλα τα άλλα αγαθά πέσουν στο 15%, θα έχει σημαντική θετική επίπτωση στην κατανάλωση. «Θα είναι αναπτυξιακό μέτρο» όπως είπε.
Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ – Ιεροί οι μισθοί και οι συντάξεις»
Σε ερώτηση ποια θα είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης, να πληρωθούν δηλαδή οι δανειστές ή οι μισθοί και οι συντάξεις σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής και των δύο ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:
«Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ, παρά στους μισθωτούς και συνταξιούχους» είπε ο Γ. Βαρουφάκης και κάλεσε τους δανειστές «να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας».
Απέναντι στο ενδεχόμενο να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μια πρόταση την οποία η χώρα μας θα κληθεί να αποδεχτεί ή να απορρίψει, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως δεν συνάδει με την Ε.Ε. η φράση «Take it or leave it».
Οσο για τη στάση που τηρήθηκε απέναντι στην Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «μία δυστυχή στιγμή στην Κύπρο. Με όλους τους αξιωματούχους που το έχουμε συζητήσει νοιώθουν πολύ άσχημα για την Κύπρο. Δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να το επαναλάβουν».
Αναφερόμενος στην επικείμενη υποχρέωση αποπληρωμής ακόμα μία δόσης προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:
«Εάν έχουμε δίλημμα να πληρώσουμε έναν δανειστή που αρνείται να συνάψει μία σύντομη αμοιβαίως επωφελή συμφωνία και τον συνταξιούχο, θα αποπληρώσουμε τον συνταξιούχο. Ελπίζουμε να πληρώσουμε και τους δύο», είπε χαρακτηριστικά. Βεβαίως θα ξαναπληρωθούν μισθοί και συντάξεις αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ. «Δεν θα χρεοκοπήσουμε και ούτε θα φθάσουμε στο σημείο να μην πληρώσουμε το ΔΝΤ» σημείωσε ωστόσο.
Ο ρόλος της ΕΚΤ
«Δυστυχώς η Ελλάδα είναι παράπλευρη απώλεια του Ντράγκι να σώσει την Ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Φόρος στους πλούσιους
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός να μην επιβληθεί ο φόρους στους 500 πλουσιότερους Ελληνες, όπως είχε εξαγγελθεί.
«Θα δούμε για αυτό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση εντός της κυβέρνησης και δεν θα ήθελα να πω κάτι τώρα.
ΠΝΠ για ταμειακά διαθέσιμα
Ο κ. Βαρουφάκης, αν και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει βοηθήσει το Ελληνικό Δημόσιο να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, πρόσθεσε ότι η κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης είναι μία μεταρρύθμιση που θα έπρεπε ούτως ή αλλιώς να γίνει. Και σημείωσε ότι, άλλωστε, όλοι οι φορείς κερδίζουν το υψηλό επιτόκιο.
Τα 11 δις ευρώ του ΤΧΣ
Ερωτηθείς για την επιστροφή των 11 δις ευρώ στον EFSF, ο υπουργός επανέλαβε τους λόγους για το οποίο αυτό συνέβη, ενώ προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι κράτησε αποστάσεις από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση των εν λόγω κεφαλαίων. «Προεκλογικά είχα διαφωνήσει με την εξαγγελία της χρήσης των 11 δις ευρώ του ΤΧΣ. Είχα στείλει e-mail που εξηγούσα γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Για ΕΝΦΙΑ – Εκτακτη εισφορά
Ο ΕΝΦΙΑ είναι αποκρουστικότατος φόρος και θα τον αλλάξουμε και θα τον αντικαταστήσουμε από τον ΦΜΑΠ υποστήριξε ο υπουργός, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να κλείσει η διαπραγμάτευση και μετά να ληφθούν αποφάσεις. Για την έκτακτη εισφορά, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε πάρει αποφάσεις. Οτιδήποτε αλλαγές γίνουν θα γίνουν με τη μεταφορά βαρών σε αυτούς που έχουν».
Ρόλος ΔΝΤ
Ως ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν ευχής έργο να επιστρέψει η Κομισιόν Ντελόρ δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε ότι θα ήταν καλό η Κομισιόν να επιτηρεί τις χώρες χωρίς το ΔΝΤ. «Αλλά δεν θέλω να δαιμονοποιηθεί το ΔΝΤ, του οποίου μέλος είμαστε από το 1944».
Νέα συμφωνία
«Δεν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε συμφωνία που να μη συμφωνώ» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας στην κυβέρνησή μας που θα υπογράψει μία συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρύθμιση του χρέους».
Ενδεχόμενο παραίτησης και Eurogroup
«Δεν το σκέφτηκα ούτε μία φορά» σημείωσε ο υπουργός σε ερώτηση για το εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί ποτέ.
Σχολιάζοντας το Eurogroup της Ρίγας υποστήριξε ότι δεν δέχτηκε ο ίδιος τα πυρά του Eurogroup «αλλά η χώρα». Και επισήμανε ότι κατά την άποψή του υπάρχουν τρεις κατηγορίες εντός των 18 χωρών της Ευρωζώνης. Είναι μία μικρή μειοψηφία που πιστεύουν ότι η λιτότητα μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά. Μία άλλη ομάδα που εφάρμοσαν τη λιτότητα χωρίς να το πιστεύουν και φοβούνται ότι αν πετύχει η Ελλάδα θα είναι υπόλογες στο κοινό τους. Και μία τρίτη που δεν τη θέλει τη λιτότητα, αλλά αν το πει φοβάται ότι θα την υποστεί, υποστήριξε ο υπουργός.
Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι στο Eurogroup δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Οπως εξήγησε, μιλά πρώτα ο πρόεδρος του οργάνου, οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο υπουργός της χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο και μετά οι υπόλοιποι. Και συμπλήρωσε ότι μετά μπορεί να πάρει 6 ώρες να συνταχθεί ένα ανακοινωθέν. «Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε πιο σκοτεινά κέντρα» σημείωσε.
Ευρωζώνη και BRICS
«Εγω δεν μπορώ να φανταστώ εναλλακτική επιλογή. Όταν μπεις μέσα σε μία νομισματική ένωση δεν βγαίνεις χωρίς να υπάρξει καταστροφή» σημείωσε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS ως «ένα φως. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι χώρες δημιουργούν μία αναπτυξιακή πηγή παγκοσμίως. Είναι πολύ θετική η συμμετοχή της χώρας σε τέτοια προσπάθεια, αλλά δεν πρέπει να την βλέπουμε ως εναλλακτική».
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι παράλληλα με την ΟΝΕ θα πρέπει να έχουμε και διμερείς σχέσεις.
Για το χρέος
Είναι σημαία μας η χρήση ομολόγων ρήτρας ανάπτυξης και είναι μία πρόταση που δεν υπάρχει μέρα που να μην το προωθούμε, δήλωσε ο υπουργός.
Για σενάρια περί «σχεδίου Γιούνκερ»
Δεν έχω δει σχέδιο και επιστολή Γιούνκερ υποστήριξε ο υπουργός που μάλιστα πρόσθεσε ότι «φοβάμαι μήπως είναι κάποια προβοκάτσια για να κάψει τις προτάσεις μας, γιατί μέρος του είναι προτάσεις μας. Δεν είναι επιστολή Γιούνκερ».
Δημοψήφισμα και εκλογές
Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί δημοψήφισμα ή εκλογές δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος απάντησε καταφατικά στο ότι πάμε σε συμφωνία που μπορεί να υποστηρίξει η Βουλή.
“Αν γίνει δημοψήφισμα θα γίνει για το ευρώ και θα είναι άδικο να απαντήσουν με ένα ναι ή όχι” πρόσθεσε.
Καθημερινή