Ειδήσεις

Συνεχίστηκαν οι Πανελλαδικές με υποψηφίους των ΕΠΑΛ που διαγωνίστηκαν στη Ν. Γλώσσα

  • Ολα κύλησαν και χθες ομαλά

Με θέμα που αφορά στο περιβάλλον και τον πολιτισμό ξεκίνησαν χτες τις πανελλαδικές εξετάσεις 12.000 υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Α) διαγωνιζόμενοι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ – Ομάδα Α’ διαγωνίστηκαν σε τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ διεκδικούν θέσεις εισαγωγής στα τμήματα των ΤΕΙ, στις σχολές υπαξιωματικών, Αστυφυλάκων  και τις ΑΕΝ.
Στην δική μας περιοχή, συμμετείχαν συνολικά πέντε σχολεία ΕΠΑΛ ανά το νομό και σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη «δεν σημειώθηκε ούτε σήμερα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Τα θέματα  ήρθαν στην ώρα τους, στις 8.30 το πρωί και δεν ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις. Συμμετείχαν συνολικά περίπου 400 μαθητές από τα ΕΠΑΛ Ρόδου, Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου και Κω».
Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να απαντήσουν με βάση απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής»:
«Την Ελλάδα χαρακτηρίζει η ποικιλία του τοπίου και μία απέραντη φυσική ομορφιά, που συνυπάρχουν με τα διάσπαρτα ίχνη σπουδαίων πολιτισμών. Παράλληλα, ένα ήπιο κλίμα και η διαύγεια του φωτός αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά αυτά και καθιστούν τη χώρα μας μοναδική. […]1 Φαίνεται, όμως, ότι τον τόπο μας δεν τον αγαπούμε, αν και υμνούμε τις ομορφιές του και τονίζουμε τις πολλές του χάρες. Μας αρέσουν «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα», ενώ η αλήθεια είναι άλλη και πληγώνει. Τον τόπο μας τον θεωρούμε στρέμματα προς εκμετάλλευση, δάση προς οικοπεδοποίηση, ακρογιαλιές για ιδιωτικό όφελος. […]1 Υπάρχει μια σημαντική αλλοίωση του ελληνικού περιβάλλοντος, που συντελείται σιωπηλά, ύπουλα. Μόνος στόχος η τουριστική ανάπτυξη, που σαν επιδημία απαξιώνει τις ωραίες γωνιές της πατρίδας και εξουθενώνει τοπία και ανθρώπους. Βασική αιτία του φαινομένου υπήρξε η αλόγιστη επιδίωξη του αριθμού των τουριστών, σε βάρος της ποιότητάς τους. Έτσι, μοναδικά τοπία ενταφιάζονται στο μπετόν και παραδίδονται στην ευτέλεια2 και το κέρδος. Όσο για τους «τουρίστες», λίγοι ενδιαφέρονται για την ελληνική ιδιαιτερότητα. Είναι μάζες μετακινούμενες, που ψάχνουν τον πλαστικό ήλιο και τη φτήνια, ενώ προσθέτουν το δικό τους άχρωμο βλέμμα στις ήδη άχρωμες τουριστικές περιοχές.
Στους υποψηφίους, και πέραν των γραμματικών ασκήσεων, ζητήθηκε να γράψουν μια περίληψη 80-100 λέξεων, καθώς και άρθρο 400-500 λέξεων για τα οφέλη του τουρισμού, αλλά και τα αρνητικά αποτελέσματα της υπερβολικής τουριστικής ανάπτυξης στη σύγχρονη εποχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου