“Αντίσταση” γνωρίζει ακόμη η κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα, παρά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια με σκοπό την αύξηση της διείσδυσής τους στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ένα στα τρία σκευάσματα που χορηγούνται σήμερα είναι γενόσημο, δεδομένου πως το μερίδιο της αγοράς τους σε όγκο φτάνει πλέον το 35%. Ωστόσο η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, έχοντας σημειώσει μικρή πρόοδο σε σύγκριση με το 2008 (όταν τα μερίδια σε όγκο κυμαινόταν στο 32%), ενώ όσον αφορά την αξία, το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα γενόσημα είναι εξίσου χαμηλό και δεν φαίνεται να ξεπερνά το 23%, όταν στα τέλη του 2012 το ποσοστό αυτό υπολογιζόταν σε 18%.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΠΕΦ, η Γερμανία, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση, εμφανίζει μερίδιο σε όγκο κοντά στο 80%, και ακολουθούν η Ολλανδία, η Αγγλία και η Πολωνία. Στις τελευταίες θέσεις, μαζί με την Ελλάδα, βρίσκονται το Βέλγιο και η Ιταλία. Στον αντίποδα, η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη στην κατανάλωση καινοτόμων φαρμάκων (στην τέταρτη θέση), γεγονός που κάνει πολύ δύσκολο τον έλεγχο της δαπάνης για το φάρμακο, αφού τα καινοτόμα σκευάσματα είναι ακριβότερα σε σχέση με τα γενόσημα αφού είναι πιο καινούργια, προστατεύονται από πατέντα και έρχονται να καλύψουν σημαντικά θεραπευτικά κενά.
Πηγές από το χώρο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας σημειώνουν ότι τα μέτρα για την αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων βρίσκονται σε λάθος δρόμο, ενώ μέχρι σήμερα οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το υπουργείο Υγείας έχουν ως κύριο γνώμονα μόνο το ζήτημα του κόστους. Είναι μάλιστα ενδεικτικό, όπως εξηγούν, ότι την τελευταία πενταετία οι μειώσεις που δέχτηκαν οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων άγγιξαν ακόμη και 60%, παρόλα αυτά η κατανάλωσή τους παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τα πρωτότυπα σκευάσματα που ουσιαστικά πρωταγωνιστούν στην αγορά. Επιπροσθέτως, όλα δείχνουν πως εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη κενό στην ενημέρωση των ασθενών αναφορικά με την ασφάλεια των γενοσήμων, με πολλούς να συνεχίζουν να προτιμούν τα πιο ακριβά πρωτότυπα, παρά το γεγονός πως η δραστική ουσία των σκευασμάτων είναι κοινή.
Τι μέλλει γενέσθαι; Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοβιομήχανοι, αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τον φαρμακοποιό, περίπου 10%, όταν αυτός χορηγεί γενόσημο ή υποκαθιστά κάποιο πρωτότυπο σκεύασμα με το γενόσημό του.
Στην κατεύθυνση της τόνωσης των μεριδίων των γενοσήμων εντάσσεται πάντως η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να μπορούν να αναγράφουν οι γιατροί κατά τη συνταγογράφηση, εκτός από τη δραστική ουσία, και την εμπορική ονομασία του γενοσήμου που προτείνουν στον ασθενή. Η απόφαση αυτή θεωρείται υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία ζητούσε να μπορεί ο γιατρός να προτείνει συγκεκριμένο γενόσημο. Εντούτοις η αποζημίωση του φαρμάκου από τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξακολουθήσει να γίνεται με γνώμονα το φθηνότερο γενόσημο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
capital.gr