Ειδήσεις

Π. Καμμένος από ΗΠΑ: Στην Κάρπαθο η νέα ΝΑΤΟϊκή βάση

Η Κάρπαθος είναι το νησί που προτείνεται να μετατραπεί σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, από την Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Κριστίν Γουόρμουθ. «Μιλήσαμε για τα θέματα που αφορούν τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα τα θέματα της τρομοκρατίας και τον ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα, τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Σούδα και η ναυτική βάση, όπως επίσης και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση, μάλλον οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Κρήτη, να μεταφερθούν κατόπιν της πρότασης της ελληνικής Κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο», δήλωσε ο Π. Καμμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά σε πρώτη φάση αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική πρόταση.

Πρόσθεσε ότι με την Αμερικανίδα υφυπουργό είχε συζήτηση «ιδιαίτερα χρήσιμη και για τα Βαλκάνια, δηλαδή για την εξάπλωση της τρομοκρατίας και των φονταμενταλιστικών στοιχείων στην περιοχή των Βαλκανίων, την ιδιαίτερη σημασία της δημιουργίας ενός άξονα σταθερότητας. Η πρωτοβουλία της Ελλάδος σε συνεργασία με την Αίγυπτο, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες βρίσκονται απέναντι στον ISIS, όπως είναι τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η επέκταση αυτού του άξονα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Επισήμανε δε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορέσει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ενίσχυση που ζητήθηκε αφορά σε ελικόπτερα, μέσα και ανταλλακτικά.

Η αμερικανική πλευρά αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα που έχει για την Ελλάδα το θέμα της Ουκρανίας -λόγω των 300.000 Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη- ζητώντας τη συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Πάντως «αυτό που είπαμε είναι ότι στο θέμα των τρομοκρατών πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τη Ρωσία» σχολίασε ο κ. Καμμένος.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς τη Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο για να υπάρχουν συνομιλίες για ΜΟΕ.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν «τη συνέχιση των στενών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας, πλέον, ως σταθερού παράγοντα της περιοχής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Παραπέρα, ο υπουργός Άμυνας επέμεινε ότι οι Αμερικανοί «ξέρουν ότι υπάρχει στενή συνεργασία» και για θέματα «εσωτερικής τρομοκρατίας», επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στις προθέσεις της ελληνικής να δώσει τη δυνατότητα στον Σ. Ξηρό να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του εκτός φυλακής.

Σήμερα ο Π. Καμμένος αναμένεται να συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, την οποία πριν από μερικούς μήνες είχε συναντήσει στην Αθήνα, και της γνωστοποίησε το «ενδιαφέρον» της ελληνικής κυβέρνησης για «μία GtoG agreement (government to government – διακυβερνητική συμφωνία) με τις ΗΠΑ, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου