Ρεπορτάζ

Γενικόλογες υποσχέσεις για κάλυψη των κενών στην ΕΛ.ΑΣ. από τον αρμόδιο υπουργό

  • Τι απάντησε στον βουλευτή Μ. Κόνσολα
    που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή

Με γενικόλογες υποσχέσεις απάντησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννης Πανούσης, στην ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα για την αιφνίδια μείωση της οργανικής δύναμης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στις δύο αστυνομικές διευθύνσεις της Δωδεκανήσου.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κόνσολας, η μείωση αυτή στερείται λογικής και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το χρονικό σημείο αλλά και για τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε αφού η σχετική απόφαση ελήφθη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε, σε συνέχεια δημοσιεύματος της «δημοκρατικής» ότι μειώθηκε η οργανική δύναμη της Α΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης στα Δωδεκάνησα σε 438 άτομα από τα 520 που ήταν μέχρι πρότινος και η οργανική δύναμη της Β΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου σε 238 άτομα από τα 280.
Οι δύο αστυνομικές διευθύνσεις στα Δωδεκάνησα ήταν ήδη υποστελεχωμένες, με το ποσοστό υποστελέχωσής τους να αγγίζει το 30-35%.
Στην απάντηση του ο Υφυπουργός αναφέρει τα εξής:
«ΘΕΜΑ: Οργανωτική δομή Ελληνικής Αστυνομίας. Στελέχωση αστυνομικών Υπηρεσιών στις Α’ και Β’ Διευθύνσεις Αστυνομίας Δωδεκανήσου. Συναφή ζητήματα.
ΣΧΕΤ.: ΕΡΩΤΗΣΗ 1794/17-04-2015.
Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ, σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του ν. 4249/2014 (Φ.Ε.Κ. Α’-73), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 231 ν. 4281/2014 (Φ.Ε.Κ. Α’-160), καθορίστηκε η νέα βασική οργανωτική δομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου αυτού, εκδόθηκε το π.δ. 178/2014 «Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» (Φ.Ε.Κ. Α’-281) με διατάξεις του οποίου επήλθαν σημαντικές μεταβολές, τόσο στις κεντρικές, όσο και στις περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος. Ειδικότερα, με το άρθρο 41 παρ. 1 του ν. 4249/2014 καταργήθηκαν 6.700 οργανικές θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων.
Ακολούθως, για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με την 7002/2/427 από 31-03-2015 απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας ανακατανεμήθηκαν 46.576 οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού γενικών καθηκόντων, 6.792 επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών και 107 θέσεις συνοριακών φυλάκων και διαγράφηκαν από τους σχετικούς πίνακες οι 6.700 οργανικές θέσεις που είχαν καταργηθεί κατά τα ανωτέρω.
Επισημαίνεται ότι, η διαγραφή των εν λόγω  θέσεων, προκειμένου να μην προκληθούν λειτουργικά προβλήματα στις Υπηρεσίες από τις οποίες διαγράφηκαν, αφορούσε θέσεις που δεν ήταν στελεχωμένες, ήτοι δεν καλύπτονταν από προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω θέσεις, έδιναν πλασματική διάσταση αναφορικά με το δυναμικό του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα ενίσχυσης των Α’ και Β’ Διευθύνσεων Αστυνομίας Δωδεκανήσου με ανθρώπινο δυναμικό, ενημερώσαμε την Εθνική Αντιπροσωπεία με το υπ’ αριθμ. 7017/4/18464 από 23-04-2015 έγγραφο μας σε απάντηση της 1559/ 06-04-2015 ερώτησης που κατέθεσε ο ερωτών Βουλευτής. Επιπλέον, με την από 11-04-2015 διαταγή του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, σας πληροφορούμε ότι για την κάλυψη εποχιακών αναγκών Υπηρεσιών Αστυνόμευσης Αεροδρομίων της χώρας, κατά την τουριστική περίοδο τρέχοντος έτους, οι ως άνω Διευθύνσεις ενισχύονται από 01-05-2015 έως 31-10-2015 με συνολικά 86 αστυνομικούς.
Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 1 περίπτωση α’ του ν. 3469/2006 (Α’ 131) και την 109/1981 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, οι κανονιστικές πράξεις κατανομής των οργανικών θέσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε επιμέρους Υπηρεσίες ως εκ της φύσεως και του χαρακτήρα του περιεχομένου και του σκοπού στον οποίο αποβλέπουν, χαρακτηρίζονται ως απόρρητες και δε δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τέλος, η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις Υπηρεσίες και το προσωπικό τους αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου μας για την επίτευξη του οποίου, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουμε και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες. Προς την κατεύθυνση αυτή, σε ό,τι ειδικότερα αφορά στις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπως είναι και τα Δωδεκάνησα, μεταξύ άλλων, στις αρμόδιες Υπηρεσίες μας δόθηκαν οδηγίες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τις, κατά περίπτωση, αρμόδιες Υπηρεσίες των άλλων Υπουργείων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους συναρμόδιους Φορείς, με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων, των επισκεπτών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών, ώστε να διασφαλίζονται και οι απαραίτητες συνθήκες για την απρόσκοπτη, ασφαλή και ευχάριστη διαμονή των τουριστών και να παρέχονται σ’ αυτούς ποιοτικές υπηρεσίες, καθότι ασκούν ευεργετική επίδραση στον τουρισμό, καθώς και στην οικονομία και την εικόνα της χώρας μας.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου