Η άνοδος του τουρισμού τη διετία 2013-2014 είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών που ξεκίνησαν τις προσπάθειες για την υλοποίηση εγχειρημάτων προϋπολογισμού δεκάδων και πολλές φορές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η έλλειψη που παρατηρείται στη χώρα μας αναφορικά με πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα είναι ο κύριος λόγος που η Ελλάδα δείχνει να αποτελεί χώρα ευκαιριών για πολλούς επενδυτές. Βέβαια, υπάρχουν και σημαντικά εμπόδια, κυριότερο από τα οποία είναι η γραφειοκρατία που υπάρχει στην Ελλάδα, η οποία σε συνδυασμό με το ασαφές -σε πολλές περιπτώσεις- ρυθμιστικό πλαίσιο έχει οδηγήσει πολλές προσπάθειες στην αποτυχία. Όπως, επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ένας σημαντικός αριθμός εγχειρημάτων καθυστέρησε σημαντικά λόγω ότι οι διαδικασίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρονοβόρες, παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την επιτάχυνσή τους. Ένα άλλο σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι μέσα στο 2015 έχουν σταματήσει να ανακοινώνονται νέα projects, καθώς το κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό για την Ελλάδα δεν είναι τέτοιο που να δημιουργεί την απαραίτητη αισιοδοξία προκειμένου για νέα εγχειρήματα.
Costa Navarino
Ένα από τα πρώτα μεγάλα εγχειρήματα -το οποίο καθυστέρησε πολλά χρόνια- ήταν το Costa Navarino, το οποίο λειτούργησε και ως προπομπός για άλλες προσπάθειες. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την έναρξη της λειτουργίας του Costa Navarino και της επιτυχίας που σημείωσε, άρχισαν να δημοσιοποιούνται ουκ ολίγα projects. Η μέχρι τώρα επένδυση στο Costa Navarino ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και η αμέσως επόμενη φάση του επενδυτικού σχεδίου της ΤΕΜΕΣ έχει προϋπολογισμό ύψους 250 εκατ. για την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων στο Costa Navarino αναμένεται να φθάσει στο 1,25 δισ. ευρώ.
Εγκρίσεις
Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι μέσα στο 2015 αρκετά από τα ανακοινωμένα εγχειρήματα αρχίζουν και λαμβάνουν τις απαραίτητες άδειες, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίησή τους. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι η επένδυση της Minoan Group στην περιοχή Κάβο Σίδερο στην ανατολική Κρήτη. Το εγχείρημα, με την επωνυμία Ίτανος Γαία, ουσιαστικά είναι έτοιμο να ξεκινήσει μετά την έγκριση του ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων). Πρόκειται για επένδυση ύψους 267 εκατ. ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία πέντε μονάδων των 350 κλινών η κάθε μία, με υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον. Η λειτουργία τοποθετείται το 2017. Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται επίσης τα δύο νέα ξενοδοχεία της αλυσίδας Grace στη Μεσσηνία και την Κέα. Η συγκεκριμένη αλυσίδα, η οποία ελέγχεται από τον ελληνικό όμιλο Libra, λειτουργεί -με μεγάλη επιτυχία- δύο ακόμη ξενοδοχεία στην Ελλάδα (Μύκονο και Σαντορίνη). Το εγχείρημα στη Μεσσηνία προβλέπει τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων 266 κλινών και είναι από τα μεγαλύτερα του συγκεκριμένου ομίλου.
Πελοπόννησος
Η Πελοπόννησος είναι από τις περιοχές που έχουν συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Στην Λακωνία ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Πέτρος Ηλιόπουλος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ. Ακόμη, στην περιοχή της Κορίνθου στη θέση «Νησί Μαρέζα ? Κοκόσι» πρόκειται να δημιουργηθεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμα με συνολικά 810 κλίνες, όπου εκτός από ξενοδοχείο 5 αστέρων θα δημιουργηθεί καταφύγιο τουριστικών σκαφών δυναμικότητας 54 σκαφών, τεχνητή παραλία, τελεφερίκ, χώρος υποδοχής ελικοπτέρων κ.ά. Τέλος, στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας πρόκειται να δημιουργηθεί το συγκρότημα «Kilada Hills» του ομίλου Dolphin Capital σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Είναι προϋπολογισμού 418 εκατ. ευρώ και αποτελείται από ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών και beach club.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στο επίκεντρο Χαλκιδική και Ρόδος
Δύο περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές είναι αυτές της Χαλκιδικής αλλά και της Ρόδου. Στη Χαλκιδική ξεκίνησε, μάλιστα, την 1η Μαΐου το Ikos Olvia, στη θέση του άλλοτε Gerakina Beach, μετά την εκ βάθρων αναμόρφωση του συγκροτήματος, για την οποία επενδύθηκαν συνολικά περί τα 50 εκατ.ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι νέος ιδιοκτήτης του συγκροτήματος είναι η κοινή εταιρεία Ikos Resorts που συνέστησαν η ΣΑΝΗ Α.Ε. και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree, που αγόρασαν το Gerakina Beach από την Εθνική Τράπεζα. Το Ikos Olivia διαθέτει 136 δωμάτια και junior σουίτες, καθώς και 159 ιδιωτικές σουίτες μπανγκαλόου. Επίσης, στη Χαλκιδική από τα πλέον ενδιαφέροντα εγχειρήματα είναι η αναμόρφωση του Ξενία στο Παλιούρι, την οποία έχει αναλάβει ο γνωστός επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και πρόκειται για μία επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Ρόδος
Αρκετά νέα projects υπάρχουν και στη Ρόδο, με πιο σημαντικά, βέβαια, τα δύο που πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή Αφάντου. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τις επενδύσεις στην Αφάντου είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε κάνει τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου γνωστού ως Γκολφ Αφάντου. Το ΕΣΧΑΔΑ καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρεμμ., και «Νότιο Αφάντου», 255,7 στρεμμάτων.
Τα δύο τμήματα παραχωρήθηκαν τον Ιούλιο του 2014: το πρώτο στην εταιρεία M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στην έκταση που προορίζεται προς αξιοποίηση από τη δεύτερη εταιρεία. Σημειωτέον πως το ΣτΕ απέρριψε πρόσφατα το ΕΣΧΑΔΑ ενός ακόμη μεγάλου project, αυτό για το Astir Palace στη Βουλιαγμένη, «παγώνοντας» ουσιαστικά το συγκεκριμένο εγχείρημα. Στη Ρόδο, πάντως, υπάρχουν και άλλα projects σε εξέλιξη. Ένα από αυτά αφορά το έργο ανέγερσης νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων με την ονομασία Ατλάντικα Dreams Resort στην περιοχή Μεγάλη Γη Ασκληπιείου στη νότια Ρόδο, το οποίο θα έχει συνολικά 607 κλίνες. Επίσης, δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης έκαναν πρόσφατα λόγο για ένα ακόμη σχέδιο που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιους ξενοδοχειακού συγκροτήματος 1.600 κλινών, επίσης, στη νότια Ρόδο.
Ημερησία