Ειδήσεις

Πανελλήνιες : Λιποθυμικά επεισόδια από μαθητές και στη Ρόδο

  • Τα ζητήματα των Αρχαίων Ελληνικών χρειάζονταν ιδιαίτερη προσοχή

Με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών στη θεωρητική κατεύθυνση και των Μαθηματικών στη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση, συνεχίστηκαν χθες, Δευτέρα 25 Μαΐου, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους περίπου 105.000 υποψήφιους που διεκδικούν μια από τις 68.345 θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η χτεσινή ημέρα θεωρείται ενδεικτική για την πορεία των βάσεων, καθώς και τα δύο μαθήματα είναι κατεύθυνσης και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη βαθμολογία των υποψηφίων.
Το διαγώνισμα των Αρχαίων Ελληνικών της Θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν καλά δομημένο αλλά απαιτητικό, με ερωτήσεις οι οποίες στο διδαγμένο κείμενο έπρεπε να απαντηθούν προσεκτικά. Η μόνη ερώτηση που αποκλίνει από τις παραδοσιακές στο Γενικό Λύκειο είναι η Β4 (ερώτηση Σωστό –Λάθος στην εισαγωγή) για την οποία όμως υπάρχουν οδηγίες τόσο στις σημειώσεις του Κ.Ε.Ε. όσο και στο βιβλίο του καθηγητή.
Το αδίδακτο κείμενο (Θουκιδίδου Ἱστορίαι Α. 15. 1-2) ήταν απαιτητικό και ήθελε πολλή προσοχή ως προς τη μετάφραση για την απόδοση ενός σωστού νεοελληνικού κειμένου, ενώ οι γραμματικές και συντακτικές ερωτήσεις με λίγη προσοχή μπορούσαν να απαντηθούν επιτυχώς.

ΛΙΠΟΘΥΜΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ!
Παρά το γεγονός ότι ως προς την διαδικασία όλα κυλούν ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και χωρίς επείγοντα περιστατικά, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν δύο περιπτώσεις υποψήφιων μαθητών σε σχολεία της Ρόδου, που πριν από την ανακοίνωση των θεμάτων και πριν μπουν στην αίθουσα, παρουσίασαν λιποθυμικές τάσεις λόγω άγχους!
«Αμέσως τρέξαμε να δούμε τι ακριβώς συνέβη αλλά ευτυχώς, δεν ήταν κάτι το ανησυχητικό και όλα κύλησαν ομαλά», δήλωσε προς την «δ» ο Εντεταλμένος για θέματα Παιδείας και Μάθησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Άγγελος Ανανίας.
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της διαδικασίας, ο κ. Ανανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή λειτουργία όλων των εξεταστικών κέντρων στο Νομό Δωδεκανήσου και σε κάθε νησί:
«Η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων εξελίσσεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, από την ημέρα έναρξης έως και σήμερα. Οι μαθητές είναι στην ώρα τους και προετοιμασμένοι από όλες τις απόψεις. Τα θέματα έρχονται στην ώρα τους. Εμείς, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχουμε φροντίσει ώστε να υπάρχουν γιατροί σε όλα τα εξεταστικά κέντρα για την αντιμετώπιση τυχόν επειγόντων περιστατικών». Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε ένα περιστατικό στο Βενετόκλειο, με μαθητή ο οποίος εντοπίστηκε να κρατάει κινητό τηλέφωνο. Το γραπτό του μηδενίστηκε και ενημερώθηκε για το συμβάν η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Κώστας Ρακόπουλος, δήλωσε στην «δ»:
«Ευτυχώς δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα μέχρι σήμερα στην διαδικασία και με την αρωγή των συναδέλφων καθηγητών. Εκτίμησή μου είναι ότι τα φετινά αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά για τα Δωδεκάνησα, αλλά και πάλι όλα θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».
Σημειώνεται ότι κατά την χθεσινή ημέρα, προσήλθαν 1.206 μαθητές σε όλο το Νομό Δωδεκανήσου για τις Πανελλαδικές.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι υποψήφιοι θα ξανακαθίσουν στα θρανία αύριο, Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, για να διαγωνιστούν σε Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.
Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.
Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.
Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη, 9 Ιουνίου.
Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, και οι βάσεις εισαγωγής μετά τις 20 Αυγούστου.

ΟΔΗΓΙΕΣ
Υπενθυμίζουμε ότι:
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:
– μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ.
– μέχρι τις 09.30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10.00 π.μ. και
– μέχρι τις 15.30 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 16.00.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Κατά την είσοδό τους στα εξεταστικά κέντρα, οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο του εξεταζόμενου, την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, δυο στυλό διαρκείας (μπλε ή μαύρο), μολύβι, γομολάστιχα και γεωμετρικά όργανα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό.
Στα εξεταστικά κέντρα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα – «κόφτες» για τα κινητά. Αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό τηλέφωνο, ακόμη και απενεργοποιημένο, το πιθανότερο είναι να μηδενιστεί το γραπτό του. Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου