- Θα παραλύσουν τα πάντα σε περίπτωση που καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ
Παραγωγικές τάξεις και τοπική αυτοδιοίκηση απεφάσισαν να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και να αντιδράσουν δυναμικά από κοινού, αρχής γενομένης από αύριο το βράδυ.
Οι αποφάσεις ελήφθησαν αρχικώς χωριστά σε συνεδριάσεις του δ.σ. του ΕΒΕΔ και του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και ενσωματώθηκαν σε κοινή απόφαση, καθώς, μετά την συνεδρίαση του δ.σ. του ΕΒΕΔ, αντιπροσωπεία του, στην οποίαν μετείχαν και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, επισκέφθηκε το δημοτικό συμβούλιο, όπου είχε συζητηθεί ήδη το πρόβλημα του ΦΠΑ.
Οι δύο φορείς απεφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και από κοινού να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.
Ηδη αύριο το βράδυ στις 9, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου, προκειμένου να διατρανωθεί η απόφαση φορέων και τάξεων και γενικώς του δωδ/κού λαού, να υπερασπισθεί τα κεκτημένα.
Την Παρασκευή εξάλλου, στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο συνάντηση φορέων και τάξεων με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον ΦΠΑ και τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν αύξησή του.
Σημειώνεται ότι ανάλογες δυναμικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα νησιά της Δωδ/νήσου, ενώ, κινητοποιήσεις άρχισαν από χθες και στα νησιά των Κυκλάδων, οι οποίες θα κλιμακωθούν στην πορεία.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΟΔΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η εξ αναβολής συνεδίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, όπου σε πλήρη απαρτία, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα του ΦΠΑ.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος έκανε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και στην οικονομική πορεία του τόπου, με πολλές αναφορές σε κεκτημένα τα οποία τελικά δεν λειτούργησαν στην πράξη και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, όπως έπρεπε -όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, η κατάρρευση της ΔΑΝΕ κ.ά.- παίρνοντας αποστάσεις, αρχικά, από το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων, καθώς, όπως είπε: «Θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα και δεν πρόκειται να δώσουν λύση». Η πρόταση του δημάρχου ήταν να γίνει ευρεία συνεδρίαση με την παρουσία όλων των τοπικών φορέων, των παραγωγικών τάξεων και των βουλευτών για να αποφασιστούν κοινές πρωτοβουλίες με συντονισμένο τρόπο.
«Θα επικαλεστώ την ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι το Αιγαίο μπορεί να είναι ακριβό, αλλά είναι και μονάκριβο» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Χατζηδιάκος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας με τον κ. Στράτο Καρίκη να συμφωνεί για δυναμικές κινητοποιήσεις και να θέτει στην διάθεση του προεδρείου του Σώματος τις παραιτήσεις όλων των συμβούλων του αλλά με την προϋπόθεση να γίνει κάτι τέτοιο συντονισμένα: «Για να έχει δύναμη κάθε αντίδρασή μας, πρέπει να δείξουμε σ’ αυτούς που κυβερνούν ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου προέβη σε μια σειρά προτάσεων όπως: α. την επανασύσταση του Πολιτικού Συμβουλίου Ανάπτυξης που θα απαρτίζεται από όλους τους φορείς, παραγωγικές τάξεις, κοινωνικούς εταίρους και εκλεγμένους για κοινές αποφάσεις και πρωτοβουλίες β. την αναζήτηση νομικής λύσης μέσω των δικηγορικών συλλόγων του νομού γ. την προσφυγή στο ΣτΕ λόγω αντισυνταγματικότητας οποιασδήποτε απόφασης για τον ΦΠΑ δ. το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. στα νησιά και τις συντονισμένες ενέργειες.
«Αν είναι να παραιτηθούμε, να παραιτηθούμε όλοι μαζί, και οι αιρετοί και οι βουλευτές για να δείξουν την αντίθεσή τους σε αυτούς τους σχεδιασμούς και να μην δεχτεί κανένας υποψήφιος να συμπεριληφθεί σε ψηφοδέλτια σε περίπτωση εκλογών. Όσο για τους Θεσμούς, γνωρίζουν τι σημαίνει ο ΦΠΑ για τα νησιά. Έχουν και οι Ευρωπαίοι νησιά και ξέρουν. Εμείς όμως, πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Υψηλάντη, που είπε μεταξύ άλλων: «Ο ΦΠΑ μας αφορά όλους και δεν πρέπει να περιμένουμε από το ‘υδροκέφαλο’ κράτος τίποτα. Όσο για τους βουλευτές μας, είναι όλοι νησιώτες και όχι Αθηνών και περιχώρων. Πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του τόπου». O κ. Υψηλάντης είπε ακόμη ότι θα πρέπει οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές να ελέγχουν εάν κάθε νομοσχέδιο που περνάει από τη βουλή συμμορφώνεται ως προς τις επιταγές του συντάγματος για τη νησιωτικότητα.
Ο κ. Τάκης Πότσος τόνισε : «Το ζήτημα αφορά το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και το συζητούμε εδώ. Δεν είδα να συζητάμε το θέμα της υγείας και της ανεργίας, μόνον τον ΦΠΑ».
Ο κ. Χατζηδιάκος πάντως διαφώνησε με την ποσφυγή στο ΣτΕ λέγοντας, πως: «είναι κερκόπορτα και είναι καλύτερη λύση η προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».
Ωστόσο, η είδηση ότι συνεδρίαζε την ίδια ώρα το ΕΒΕΔ και είχε αποφασίσει ήδη κινητοποιήσεις, εξόργισε τον δήμαρχο που έβαλε τις φωνές και σε πολύ υψηλούς τόνους είπε: «Γιατί δεν μας ενημέρωσαν κι εμάς; Δεν ήθελαν τον Δήμο μαζί τους σε όποια κινητοποίηση;» και άφησε αιχμές για υποτίμηση του ρόλου του Δήμου από τους παραγωγικούς φορείς.
Πολύ αργότερα, βέβαια, τα πνεύματα… ηρέμησαν αφού οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΔ και του ΕΣΡ μετέβησαν στο Δημαρχείο και συμφώνησαν ότι επρόκειτο για παρανόηση, αφού δεν έγινε καμία κίνηση ηθελημένα.
ΤΟ ΕΒΕΔ ΚΑΙ Ο ΕΣΡ
Σε κοινές δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ.κ. Γιάννης Κακλιός και Νίκος Μπόνης επικεντρώθηκαν στο γεγονός πως όλοι οι νησιώτες πρέπει να κινηθούν συντονισμένα και να κυριαρχήσει η ενότητα.
«Στο ζήτημα του ΦΠΑ πρέπει να αντιδράσουμε. Και οι αντιδράσεις θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα, αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη 28 Μαΐου με μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κύπρου, όπου καλούνται όλοι να δώσουν το παρών. Πρέπει ο Ροδίτης, ο Δωδεκανήσιος, όλοι μας, να καταλάβουμε ότι αν χαθεί ο ΦΠΑ θα καταστραφεί η οικονομία του τόπου και θα πληγεί κυρίως ο Τουρισμός», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Κακλιός.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το ΕΒΕΔ δεν προσπάθησε να “καπελώσει” καμία απόφαση ή ενέργεια του Δήμου Ρόδου, αφού απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις θα πρέπει να κυριαρχήσει η λογική και να πάνε όλοι μαζί ενωμένοι οι νησιώτες.
«Θα πρέπει να είμαστε μια γροθιά. Ήδη στις Κυκλάδες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λεονταρίτης έχει αναλάβει να γίνει σήμερα (Τρίτη) μια συνάντηση, ενώ στη Ρόδο θα συναντηθούν η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και τα άλλα σωματεία του ΕΒΕΔ για συνεννόηση. Ακόμη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας για τις συνέπειες που θα επέλθουν από την αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά μας και στην οικονομία μας» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Μπόνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να προκαλέσουν προβλήματα στην λειτουργία του νησιού και της καθημερινότητας. Επισήμαναν τέλος, ότι έχουν προσκληθεί και όλοι οι νησιώτες βουλευτές για να συναντηθούν με τους δύο περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου κ.κ. Χ. Καλογήρου και Γ. Χατζημάρκο για το ίδιο ζήτημα.
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΔΕ
Την έκτακτη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ για να συζητηθεί το θέμα του ΦΠΑ ζητά ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Στεφ. Δράκος.
Ο κ. Δράκος αναφέρει τα εξής: «Με την παρούσα επιστολή, αιτούμαι την πραγματοποίηση έκτακτης διευρυμένης συνεδρίασης της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα, που αφορά στην εξαγγελθείσα απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να καταργήσουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Η ΝΟΔΕ, θα πρέπει να σταθεί αρωγός των διεκδικήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, των παραγωγικών φορέων – τάξεων, καθώς και των νησιωτών, ενάντια στην υλοποίηση μίας εξωφρενικής εξαγγελίας».
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ζητούν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, με αφορμή την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Με επιστολή τους που απέστειλαν την Δευτέρα στον κ. Γιούνκερ, οι δύο Περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για την ανάγκη στήριξης των νησιωτικών πολιτικών, ενώ ζητούν και την παρέμβασή του προς τα άλλα Θεσμικά Ευρωπαϊκά Όργανα για να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η Ρήτρα Νησιωτικότητας.
Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γ. Χατζημάρκος και η κ. Χ. Καλογήρου αναφέρουν:
«Προερχόμενοι από τις μεγαλύτερες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο στην δίνη της στοχοποίησης των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση στην πράξη των πολιτικών στήριξης της νησιωτικότητας.
Κατανοώντας πλήρως την ανάγκη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα επιτρέψει στην χώρα μας να επιστρέψει στην ομαλότητα και την ανάπτυξη, πιστεύουμε, ωστόσο, ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος των νησιών του Αιγαίου και με όρους που θα ακυρώνουν στην πράξη κάθε έννοια νησιωτικότητας.
Με βαθιά πίστη στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως αυτή θεμελιώθηκε από την Συνθήκη της Ρώμης, ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση, προς τα άλλα Θεσμικά Ευρωπαϊκά Όργανα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και του συντονιστικού σας ρόλου, για να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η Ρήτρα Νησιωτικότητας.
Με την ακλόνητη πεποίθηση ότι η επιβίωση και η ανάπτυξη της μεγάλης νησιωτικής Ελλάδας είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, μιας λύσης που θα ωφελήσει όχι μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, σας ζητούμε μια συνάντηση μαζί σας, για να σας εκθέσουμε με την απαιτούμενη τεκμηρίωση την αδήριτη ανάγκη στήριξης Ευρωπαϊκών πολιτικών νησιωτικότητας».
Ανδρεάδης:
«Χρειαζόμαστε άμεσα συμφωνία, μην καταστρέψουμε και τον τουρισμό»
«Κανείς δεν υπογράφει συμφωνίες γιατί δεν ξέρουμε τον ΦΠΑ, είναι καταστροφικό… Πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε δυο εβδομάδες. Μην καταστρέψουμε και τον τελευταίο όρθιο πυλώνα της οικονομίας».
Έκκληση να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, για να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, αλλά και στη σύγχυση που επικρατεί στον ελληνικό τουρισμό, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης.
«Κανείς δεν υπογράφει συμφωνίες γιατί δεν ξέρουμε τον ΦΠΑ, είναι καταστροφικό… Πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε δυο εβδομάδες. Μην καταστρέψουμε και τον τελευταίο όρθιο πυλώνα της οικονομίας» υπογράμμισε.
Ο κ. Ανδρεάδης έκανε δε λόγο για συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν τον ελληνικό τουρισμό. «Δεν τους αρέσει η άνοδος του ελληνικού τουρισμού, ας μην είμαστε αφελείς, υπάρχουν συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρεάδης, οι βόρειες χώρες έχουν μονοψήφιο ΦΠΑ στον τουρισμό. «Είμαστε σε συγκεκριμένη θάλασσα με συγκεκριμένα ψάρια» ανέφερε με νόημα.
Παράλληλα, ο Ανδρέας Ανδρεάδης καυτηρίασε τα γεγονότα στο Πεντελικόν στο Κεφαλάρι, με τους τουρίστες που είχαν κλείσει δωμάτια να εκδιώκονται από το ιστορικό ξενοδοχείο, καταλογίζοντας ευθύνες τόσο στην παλαιά διοίκηση του ξενοδοχείου όσο και στη Δικαιοσύνη. «Απαράδεκτη εικόνα… Μεγάλες ευθύνες και στην παλιά διοίκηση και στη δικαστική απόφαση. Δεν μπορούν να βγάζουν τους τουρίστες έξω με τις βαλίτσες μέσα σε μερικά λεπτά. Είναι τραγική εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό, δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα τους πετάξουν από το ένα λεπτό στο άλλο. Δεν έχει γίνει παγκοσμίως αυτό το πράγμα» σχολίασε.
Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 8 με 10% –δηλαδή στα επίπεδα των ανταγωνιστικών αγορών– προτείνουν ομόφωνα οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις που είναι μέλη του Συνδέσμου, ασχέτως των τουριστικών υπηρεσιών που η καθεμία προσφέρει.