Ειδήσεις

Εστίαση: Στο 25% η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, 10% έξω

Η εστίαση-συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις μέσα οργανωμένες και μη- κάνουν στην Ελλάδα περί τα 3 δισ. ευρώ.
Από αυτά το 25% όταν μιλάμε για πωλήσεις κάνουν οι οργανωμένες αλυσίδες, ενώ όταν μιλάμε για πωλήσεις τεμαχίων τότε το προαναφερθέν ποσοστό πέφτει κάτω από 15%.
Οι οργανωμένοι λοιπόν φωνάζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα αυξήσει την φοροδιαφυγή. Η οποία σύμφωνα με λογιστές γίνεται με δύο τρόπους: ο πρώτος είναι η μη διάθεση αποδείξεων (κτύπημα στη μηχανή) και ο άλλος είναι ο επιχειρηματίας να αγοράζει στη λιανική και όχι στην χονδρική και έτσι να μην κόβει τιμολόγια (όπου σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει απόδοση ΦΠΑ)
Έρχονται τώρα οι μικροί επιχειρηματίες -και όχι απαραίτητα ανοργάνωτοι- και λένε ” οι μεγάλοι ισχυρίζονται ότι οι μικροί και οι μεμονωμένοι παίκτες είναι αυτοί που κατά βάση φοροδιαφεύγουν. Ομως στα χρόνια της κρίσης, έκλεισαν 230.000 επιχειρήσεις και η φοροδιαφυγή αντί να μειωθεί, αυξήθηκε και σήμερα κυμαίνεται πάνω από 25% επί του συνολικού μεγέθους της αγοράς. Και συνεχίζουν μήπως τελικά φοροδιαφεύγουν και οι μεγάλοι οργανωμένοι με κάποιους τρόπους. Συγκεκριμένα με “μαγειρέματα” στους ισολογισμούς τους, όπου εμφανίζονται ζημιές εκεί που δεν υπάρχουν, με υπερκοστολογημένες επενδύσεις, με ανύπαρκτα έξοδα, με τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ των θυγατρικών που μπορεί να έχει μία εταιρεία, με “φουσκωμένα” κόστη αγοράς πρώτων υλών;
Είτε έτσι είτε αλλιώς και οι μεν και οι δεν συμφωνούν στα εξής:
1) Η άνοδος του ΦΠΑ θα αγριέψει την φοροδιαφυγή
2) Οπως στο εξωτερικό -π.χ. Αμερική- όλοι να έχουν βιβλία εσόδων εξόδων ακόμη και τα φυσικά πρόσωπα.
3) Να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά. Σε κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία οι έλεγχοι για τις αποδείξεις είναι καθημερινό φαινόμενο
4) Να εφαρμοστεί ο νόμος που λέει απόδοση απόδειξης μαζί με την παραλαβή του προϊόντος από τον πελάτη
5) Να βοηθήσει το κράτος να αποκτήσει ο καταναλωτής φορολογική συνείδηση. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κίνητρα, όπως για παράδειγμα ανάλογα με το ύψος των αποδείξεων που κάποιος συλλέγει να εκπίπτει κάποιο ποσοστό από το φόρο εισοδήματος. Ξεκαθαρίζουν δε ότι με προστιματικές πολιτικές δεν αποκτάς φορολογική συνείδηση.
reporter.gr Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου