Ειδήσεις

Μεγάλο το ενδιαφέρον Ροδιτών για εισαγωγή σε τουρκικά πανεπιστήμια

  • Ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης με προσωπικές συνεντεύξεις

Σημαντικό υπήρξε και φέτος το ενδιαφέρον των παιδιών από τη Ρόδο για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Τουρκίας, εκεί όπου όλοι οι απόφοιτοι των λυκείων γίνονται δεκτοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις.  Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και τώρα θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης των υποψηφίων φοιτητών από τουρκική επιτροπή ακαδημαϊκών.
Στις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστός ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν από τη Ρόδο ως υποψηφιότητες για τα τουρκικά πανεπιστήμια. Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα και βοήθησαν αρκετά Ροδιτόπουλα ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, δήλωσαν προς τη “δημοκρατική” ότι «φέτος το ενδιαφέρον αφορούσε όλες τις επιστημονικές κατευθύνσεις». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπήρξε ενδιαφέρον για πολυτεχνικές και για ιατρικές σχολές, ενώ  στα προηγούμενα χρόνια για τα συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία υπήρχε διστακτικότητα. Αντίθετα, τα προηγούμενα χρόνια  υπήρχε ενδιαφέρον μόνο για επιστήμες, όπως η ψυχολογία και η… φιλολογία.
Πράγματι, η Τουρκία έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στο να προσελκύσει φοιτητές από την Ελλάδα γι’ αυτό και σε αυτήν υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 12 τμήματα ελληνικής φιλολογίας σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας καθώς και σχολές Ελληνιστικών σπουδών όπως επίσης και ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων καθηγητών οι οποίοι ενδυναμώνουν με τον  τρόπο τους το δυναμικό τόσο των πανεπιστημίων όσο και την δημιουργία της πρώτης άτυπης Ελληνικής Ακαδημαϊκής ελίτ στη χώρα, κάτι αδιανόητο λίγα χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, εντός του Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση των αιτήσεων και σύμφωνα με αυτήν θα καθοριστεί και ο τρόπος της τελικής αξιολόγησης των υποψηφίων φοιτητών. Η διαδικασία αυτή θα καθορίσει εάν ο υποψήφιος θα γίνει αμέσως δεκτός για σπουδές, ή εάν θα πρέπει να προηγηθεί ένα εξάμηνο εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας. Επίσης, η ίδια διαδικασία αξιολόγησης θα δώσει απαντήσεις για το πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο ο υποψήφιος θα γίνει δεκτός.
Το ενδιαφέρον των υποψηφίων φοιτητών από τη Ρόδο επικεντρώνεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Σε αυτά η φοίτηση γίνεται τόσο στην τουρκική, όσο και στην αγγλική γλώσσα, γεγονός που διευκολύνει πολλαπλά. Επιπρόσθετα, οι περιοχές αυτές θεωρούνται εξαιρετικά φιλικές και η διαμονή των φοιτητών άνετη και ακίνδυνη. Ωστόσο, το τουρκικό σύστημα θα είναι εκείνο που θα καθορίσει το που θα γίνουν οι σπουδές. Θα καθορίσει δηλαδή το εάν ο σπουδαστής θα γίνει δεκτός στα ιδρύματα που βρίσκονται κοντά στο Αιγαίο, ή εάν θα προωθηθούν σε πανεπιστήμια στα βάθη της ανατολής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των υποψηφίων φοιτητών από τη Ρόδο πέρυσι είχε γίνει με προσωπικές, τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Δηλαδή, τα μέλη της επιτροπής καλούσαν τηλεφωνικά τα ροδιτόπουλα (εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση) και τα υπέβαλλαν σε σειρά ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις αυτές αφορούσαν στις προσδοκίες των παιδιών για το μέλλον τους, το πόσο πιστεύουν στην επιστήμη που επέλεξαν, το πόσο καλά γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα. Η διαδικασία των τηλεφωνικών συνεντεύξεων έγινε μόνο στη Ρόδο. Οι υποψήφιοι άλλων περιοχών της χώρας, ή άλλων χωρών της μεσογείου απαιτήθηκε να μεταβούν στην Τουρκία. Ο κανόνας αυτός δεν ίσχυσε για τους υποψηφίους από τη Θράκη, όπου τα παιδιά εκλήθησαν να περάσουν από κατατακτήριες εξετάσεις.

Η φοίτηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Τουρκίας είναι δωρεάν, όπως δωρεάν παρέχονται όλα τα συγγράμματα και επιπρόσθετα υπάρχει μέριμνα ώστε οι φοιτητές να εισπράττουν ένα ετήσιο βοήθημα για να πληρώνουν τις υπόλοιπες, καθημερινές τους δαπάνες.
Είναι καταφανές ότι η Τουρκία επενδύει διαρκώς στην ανάπτυξη του σύγχρονού της χαρακτήρα και με την πολιτική που έχει υιοθετήσει, είναι σίγουρο ότι στο μέλλον οι επιστήμονες, απόφοιτοι από τη γειτονική  χώρα θα βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Προς το παρόν πάντως, επειδή η Τουρκία δεν αποτελεί χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό είναι το μεγάλο της αρνητικό συγκριτικά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Όσοι επιθυμούν να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους υποχρεούνται να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το ΔΟΑΤΑΠ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου