- Θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία
μέσα στον επόμενο μήνα
Την ικανοποίησή του εξέφρασε χτες, με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Φλεβάρης για την πορεία ολοκλήρωσης του Φράγματος Γαδουρά το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα, Ιούνιο.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που είναι ζωτικής σημασίας για την Ρόδο αφού μπορεί να δώσει 65 εκ. κυβικά νερό το χρόνο και να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του νησιού. Στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό Καστελόριζο, την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε να συσταθεί φορέας διαχείρισης του συγκεκριμένου έργου, το οποίο είναι έτοιμο να δώσει νερό άριστης ποιότητας στο νησί» όπως δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.
Το Φράγμα του Γαδουρά ξεκίνησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, συνεχίστηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 70% συμμετοχή και ήδη από το 2014, με νομοθετική ρύθμιση, ανατέθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη: «Το έργο είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει η άντληση νερού από γεωτρήσεις. Το νερό που θα εισέρχεται στους ταμιευτήρες θα είναι νερό από το Φράγμα και θα πληροί όλες τις προδιαγραφές κατανάλωσης. Με την λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά θα σημειωθεί ανάκαμψη και εμπλουτισμός στους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού και επομένως, περισσότερη προστασία τους».
Ο κ. Φλεβάρης πρόσθεσε ότι η σύσταση του φορέα διαχείρισης κρίθηκε απαραίτητη για την παρακολούθηση του έργου και απαιτεί στελέχωση από ανθρώπινο δυναμικό, που να έχει εξειδικευμένες γνώσεις.
Παράλληλα, την ευθύνη θα έχει η Περιφέρεια, αλλά πάντα σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΡ.
«Ο φορέας θα είναι η Περιφέρεια για να διαχειριστεί όλα τα θέματα και κυρίως τα τεχνικά. Από εκεί και πέρα, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ο ανάδοχος θα καλύπτει το κόστος συντήρησης του έργου και στη συνέχεια μέχρι τέλος του 2017, θα αναλάβει η Περιφέρεια. Στην μεταβατική περίοδο που θα υπάρξει, θα παραδοθεί στην ΔΕΥΑΡ εκτός κι αν αποφασιστεί αργότερα, να παραμείνει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Η τιμή του νερού την οποία θα παρέχει η Περιφέρεια στην ΔΕΥΑΡ θα είναι τιμή κόστους. Όσο για τις γεωτρήσεις θα λειτουργούν μόνον για λόγους συντήρησης και για εφεδρικούς λόγους. Παράλληλα, η ΔΕΥΑΡ θα αναλάβει το υπόλοιπο δίκτυο στο νησί με συνδέσεις κλπ».
Ο φορέας που θα συσταθεί θα διαχειριστεί μέχρι το 2017 το Φράγμα, για να μην υπάρξει ‘αλληλλοκάλυψη’ σε αρμοδιότητες μεταξύ Περιφέρειας, αναδόχου και ΔΕΥΑΡ, ώστε κάθε θέμα που θα προκύψει να αντιμετωπίζεται συντονισμένα.
«Σκοπός μας είναι να τεθεί σε λειτουργία το έργο και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ροδιακού λαού».
Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ακόμη ότι είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιηθούν όλα τα έργα που έχουν γίνει στα μικρά νησιά, όπως οι μονάδες αφαλάτωσης, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα υδροδότησης στο εγγύς μέλλον. Συνεπώς, δεν θα χρειάζεται και η μεταφορά νερού, που έχει πολύ υψηλό κόστος.
Σημειώνεται ότι στο περιφερειακό συμβούλιο, το θέμα ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία, αφού μόνον η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε λευκό, εκφράζοντας την επιφύλαξη ότι ενδεχομένως το έργο να περάσει σε ιδιώτη. «Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα» ξεκαθάρισε ο κ. Φλεβάρης.
Το έργο συνολικά είχε προϋπολογισμό περίπου 150 εκ. ευρώ (περί τα 85 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους).