Ειδήσεις

Σκληρό παζάρι για το ΦΠΑ για να βρεθεί 1 δισ. ευρώ-Τέλος, στο ειδικό καθεστώς των νησιών-“Καίει” τον τουρισμό

Απόσταση 1 δισ. ευρώ χωρίζει Ελλάδα και δανειστές ως προς τη δημοσιονομική απόδοση της μεταρρύθμισης του καθεστώτος ΦΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στο Brussels Group πρόταση για τρεις συντελεστές 6%,11% και 22% που συνολικά μπορεί να αποδώσει κοντά στα 850 εκατ. ευρώ.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% θα εντάσσονται τα φάρμακα, τα βιβλία και οι εφημερίδες, στο χαμηλό συντελεστή 11% τα τρόφιμα και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού, ενώ στον υψηλό συντελεστή 22% θα εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και οι υπηρεσίες.

Ο βασικός χαμένος από το σενάριο αυτό είναι τα νησιά του Αιγαίου, των οποίων το ειδικό φορολογικό καθεστώς καταργείται, αλλά και ο τουρισμός, καθώς ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί από το 6,5% στο 22%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει υπερμειωμένο συντελεστή 6% στον οποίο εντάσσονται μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα εισιτήρια θεάτρου.

Στον επόμενο συντελεστή 11% εντάσσονται μόνο τρόφιμα και ενέργεια ενώ στον υψηλό 22% εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα. Οι εξαιρέσεις για τα νησιά καταργούνται. Η δημοσιονομική απόδοση του συγκεκριμένου σεναρίου υπολογίζεται από την ελληνική πλευρά σε 875 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν περάσει αυτό, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την επιχειρηματολογία της περί αναδιανομής την οποία επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον στο σκέλος του ΦΠΑ. Κι αυτό γιατί για τα φάρμακα (σήμερα στο 6,5%), τα τρόφιμα και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (σήμερα στο 13%) θα υπάρξουν έστω και μικρές μειώσεις τιμών.

Και στον ανώτατο συντελεστή άλλωστε (23%) θα υπάρξει μικρή μείωση για σπίτια, λογαριασμούς τηλεφωνίας, αυτοκίνητα και καύσιμα, αν και τα δύο τελευταία τελούν υπό συνολική φορολογική αναθεώρηση.

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πώς θα δικαιολογήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% σήμερα στο 22%, όταν το email Χαρδούβελη προέβλεπε αύξηση από το 6,5% στο 13% και μάλιστα χωρίς κατάργηση των εξαιρέσεων για τα νησιά.

Η τύχη του συγκεκριμένου σεναρίου δεν έχει ακόμα κριθεί αν και οι θεσμοί όλο το προηγούμενο διάστημα επέμεναν στην καθιέρωση δύο συντελεστών (11% και 23% η χειρότερη πρόταση που είχε γίνει) με το επιχείρημα ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει μεταρρύθμιση του συστήματος ούτε και αξιόλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Αν πράγματι η συμφωνία είναι κοντά, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, σύντομα θα πάψουμε να μιλάμε για σενάρια. Το θέμα είναι αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει και κάποια ψήγματα «αναδιανομής» ή μόνο νέα σκληρά μέτρα.

in.gr/euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου