Ειδήσεις

CNBC: “Κατανοείστε την ελληνική κρίση μέσα από τους Dire Straits”

Το βρετανικό συγκρότημα Dire Straits μπορεί να κρατά το κλειδί για την κατανόηση της ελληνικής κρίσης αναφέρει το CNBC.

Αυτό υποστηρίζει ένας αναλυτής του Aberdeen Asset Management, o Thomas Laskey, τα κομμάτια του πασίγνωστου δίσκου των Dire Straits «Brothers in Arms» αντηχούν την δύσκολη περίπλοκη κατάσταση της Ελλάδας.

Και για όσους δεν έχουν πειστεί ακόμη ιδού μια σύντομη επεξήγηση του ισχυρισμού του.

«Money for Nothing»

H Ελλάδα έχει λάβει δύο πακέτα διάσωσης αξίας συνολικά 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που συνεισέφεραν περισσότερο οικονομικά στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως ακριβώς και λέει και το κομμάτι των Dire Straits, σημειώνει ο Laskey, η διαδεδομένη γερμανική άποψη αναφορικά με την Ελλάδα περιστρέφεται γύρω από την συνεχή οικονομική βοήθεια προς τη χώρα αυτή. Είναι εύκολο -σημειώνει- να δει κανείς γιατί οι Γερμανοί θεωρούν τους Έλληνες ανεύθυνους. Και προσθέτει: Δεν ενδιαφέρει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι οι δανειστές που δίνουν κακά δάνεια πρέπει να έχουν τουλάχιστον την ίδια ευθύνη με εκείνους που αποδέχονται τα δάνεια».

«The Man’s Too Strong»

Ένας από τους βασικούς χαρακτήρες που αναδείχθηκαν είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ένας μαρξιστής ακαδημαϊκός και οικονομολόγος, αναφέρει το CNBC.

Τόσο ο Α. Τσίπρας όσο και ο Γ. Βαρουφάκης έγιναν γνωστοί για τη μαχητική τους στάση στις διαπραγματεύσεις.

Ο Α. Τσίπρας -αναφέρει το CNBC- απομάκρυνε τον Γ. Βαρουφάκη από την πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

«Παγιωμένες θέσεις, όσο λογικές και αν είναι, μπορεί να είναι επιβλαβείς και αναποτελεσματικές», σημειώνει ο Laskey και προσθέτει: «Ο Βαρουφάκης το έμαθε αυτό με προσωπικό κόστος, καθώς η ρωμαλέα του στάση τον οδήγησε μακριά από την πρώτη γραμμή».

«Your Latest Trick»

«Λογιστικά “κόλπα” χρησιμοποιήθηκαν για την εκμετάλλευση όλων των πιθανών πηγών ρευστού», αναφέρει ο Laskey.

Η Ελλάδα έχει γίνει πολύ δημιουργική, με τελευταίο παράδειγμα τη χρήση του αποθέματος του ΔΝΤ στην Ελλάδα για να πληρώσει το ΔΝΤ.

«Why worry?»

Παρά τη μεγάλη ανησυχία για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, «κανείς στην Ευρώπη δεν έχει εντολή να τραβήξει την πρίζα στην Ελλάδα».

«Walk of Life»

Η κρίση μπορεί ωστόσο να είναι ο καταλύτης για αλλαγή, αναφέρει ο Laskey.

«Οι προηγούμενες μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις συνήθως πραγματοποιούνταν μετά από περιόδους κρίσης, τουλάχιστον στην ευρωζώνη. Αξίζει κανείς να θυμάται ότι οι διαφωνίες δεν είναι εγγενώς κακές, είναι συνήθως απαραίτητες για την αλλαγή».

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου