- Στερήθηκε ο μισθός 3 υπαλλήλων του Τμήματος Υγείας
Eνώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (μεταβατική έδρα Ρόδου) θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης πειθαρχικής ποινής στέρησης μισθού ενός μηνός που επιβλήθηκε σε 3 υπαλλήλους του Τμήματος Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
9 υπάλληλοι διώχθηκαν συγκεκριμένα πειθαρχικώς για τα αδικήµατα της παρέκκλισης εκτέλεσης υπηρεσίας, ατελούς εκτέλεσης υπηρεσίας και παράβασης καθήκοντος µετά από επιβαρυντικό πόρισµα που αφορά στη λειτουργία 38 επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών αισθητικής.
Σε συνέχεια των από 4 Σεπτεµβρίου 2009 και 14 Ιουλίου 2010 εντολών του Γενικού Επιθεωρητή του Σ.Ε.Υ.Υ.Π κ. Μ. Σαµπατακάκη, διενεργήθηκε έρευνα από δύο επιθεωρήτριες επί των αναφεροµένων σε καταγγελίες του Συλλόγου Επαγγελµατιών Αισθητικών Δωδεκανήσου. Σκοπός της έρευνας ήταν η διαπίστωση της τήρησης ή µη των νοµοθετικών διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία της Δ/νσης Υγείας και της Επιτροπής Ελέγχου Εργαστηρίων Αισθητικής της ΝΑ. Δωδεκανήσου.
Από τη µελέτη των καταγγελιών του Συλλόγου Αισθητικών Δωδεκανήσου, καθώς και των στοιχείων που προέκυψαν σύµφωνα µε το πόρισµα ελέγχου διαπιστώθηκε έλλειψη συνεργασίας, διάσταση απόψεων και εντάσεις, µεταξύ µελών των Επιτροπών, γεγονός που λειτουργεί εις βάρος των προσερχόµενων πολιτών σε επιχειρήσεις, όπου παρέχονται πράξεις αισθητικής και αδυνατίσµατος.
Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε από τον έλεγχο ότι μετά από τη βεβαίωση παραβάσεων σε επιχειρήσεις, παρατηρείται βραδύτητα στη λήψη των προβλεπόµενων κυρώσεων (διακοπή λειτουργίας- σφράγιση – επιβολή προστίµων). Επιχειρήσεις που σφραγίζονταν µετά τη βεβαίωση παραβάσεων, συνέχιζαν να λειτουργούν µετά τη σφράγιση, παρέχοντας υπηρεσίες στους καταναλωτές.
Επιχειρήσεις παροχής αισθητικών πράξεων, Κέντρα Θαλασσοθεραπείας κλπ διαπιστώθηκε να λειτουργούν επί µακρόν χωρίς να είναι εναρµονισµένες µε την ισχύουσα νοµοθεσία (απουσία αδειών λειτουργίας, πιστοποιητικών σπουδών εργαζοµένων κλπ) και ως εκ τούτου να µην διασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες λειτουργίας για την προστασία των καταναλωτών.
Εν πάση περιπτώσει στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου προέκυψε διάσταση απόψεων μεταξύ των ελεγχόμενων. Ορισμένοι υπάλληλοι του τμήματος εποπτών ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων και ότι αρμόδια ήταν η επιτροπή εργαστηρίων αισθητικής που απαρτίζεται και από συναδέλφους τους.
Υπάλληλοι του Τμήματος Επαγγελματιών Υπηρεσιών Υγείας από την άλλη θεωρούν ότι αρμόδιοι ήταν οι επόπτες υγείας.
Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αισθητικών Δωδ/σου (ΣΕΠΑΔΩ) ουδέποτε κατήγγειλε τους επόπτες υγείας. Αντιθέτως, μάλιστα με έγγραφό του ενημέρωσε αρμοδίως ότι θεωρεί υπαίτιους για τις ατασθαλίες στους ελέγχους την επιτροπή επιθεώρησης εργαστηρίων αισθητικής.