Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης διαφωνεί με το 15% του φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι φοροφυγάδες που έχουν κρύψει το μαύρο χρήμα στο εξωτερικό.
Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Matrix24, ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει καταγράψει τη διαφωνία του και σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.
Στην επιστολή ο κ. Νικολούδης αναπτύσσει τα επιχειρήματά του γιατί η ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΟΙΚ δεν είναι σωστή. Ο υπουργός Επικρατείας, παρότι κατανοεί την ανάγκη να εισπραχθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα χρήματα, έχει τη γνώμη ότι ο συντελεστής για τους φοροφυγάδες εξωτερικού θα έπρεπε να είναι κατά τι υψηλότερος από τον ανώτερο συντελεστή του ΦΠΑ ή τουλάχιστον ο ίδιος. Εκ παραλλήλου θεωρεί άδικο και στερούμενο ηθικής νομιμοποίησης το διαχωρισμό σε φοροφυγάδες εξωτερικού και εσωτερικού, με τους δεύτερους να καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο φόρο (30%) από τους πρώτους και οπωσδήποτε αδικεί κατάφωρα τους συνεπείς φορολογούμενους. Κατά τον υπουργό θα έπρεπε ο συντελεστής να είναι ενιαίος και αν όχι 40%, όπως ο ίδιος είχε προτείνει παλαιότερα, τουλάχιστον να κυμαίνεται στο 21-22%.
Σημειώνουμε πως με την άποψη Νικολούδη συμφωνούν και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν θέλουν να κατηγορηθούν από τους πολιτικούς τους αντιπάλους για παροχή, ουσιαστικά, αμνηστίας στους φοροφυγάδες. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να νομοθετήσουν ένα μέτρο, το οποίο όταν ήταν στην αντιπολίτευση και υπήρχαν πληροφορίες ότι θα το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, το αποδοκίμαζαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Κατόπιν τούτων είναι πολύ πιθανό μετά τη δημόσια διαβούλευση και όταν έρθει το σχέδιο νόμου στη Βουλή προς ψήφιση να αλλάξουν οι συντελεστές φόρου 15% και 30% για τη νομιμοποίηση του αδήλωτου ή μαύρου χρήματος.
Επιπροσθέτως, δεν αποκλείεται να αλλάξει και η διάταξη που αναφέρει ως καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου στα αδήλωτα κεφάλαια ή τις επενδύσεις εξωτερικού την 30η Απριλίου 2015. Πιθανώς να τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία η 31 Δεκεμβρίου 2014, αυτή δηλαδή που ισχύει για τα αδήλωτα κεφάλαια ή τις επενδύσεις στο εσωτερικό. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να κατηγορηθεί το Μαξίμου ή το ΥΠΟΙΚ ότι κάποιοι, έχοντας εμπιστευτική πληροφόρηση για την νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζεται, έβγαλαν τα λεφτά τους έξω πριν την 30η Απριλίου για να τα δηλώσουν ή να τα επιστρέψουν αργότερα πληρώνοντας 15% αντί για 30%…