Συνεντεύξεις

Μ. Κόνσολας: «Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τη διάψευση των ψευδαισθήσεων της Κυβέρνησης»

«Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης, της διαμόρφωσης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον. Τα πέντε προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο, το οποίο σήμερα καταρρέει.  Σήμερα πρέπει να γκρεμίσουμε τα τείχη, να συμφωνήσουμε σε ένα Εθνικό Πρόγραμμα, να τολμήσουμε και να στηρίξουμε βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».
Στην ανάγκη να συμφωνήσουν οι πάντες σε ένα εθνικό πρόγραμμα για τη σωτηρία της χώρας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες ο κ. Κόνσολας παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι  τον   Δεκέμβριο του 2014 που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, μέχρι το τέλος του περασμένου  Απριλίου, έχουν «φύγει» 31 δις ευρώ.
«Το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες έχει φτάσει εκεί που ήταν πριν από 11 χρόνια, περίπου στα 133 δις, ενώ 5 μήνες πριν ήταν 164,3 δις», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ.
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Κόνσολας δηλώνει πως θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που αποτελούν  ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ύφεσης και συρρίκνωσης της τοπικής μας οικονομίας και του τουρισμού.
«Δεν είναι μόνο η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είναι και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν στον τουρισμό με την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, στην εστίαση και στα καταστήματα. Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ύφεσης και συρρίκνωσης της τοπικής μας οικονομίας και του τουρισμού», δηλώνει ο κ. Κόνσολας.
Η συνέντευξη του κ. Μάνου Κόνσολα, αναλυτικά:

• Αισιοδοξείτε πως θα  έρθει σε συμφωνία η κυβέρνηση με τους δανειστές; Λειτούργησε προς όφελος της οικονομίας η παράταση των διαπραγματεύσεων;
Η διάψευση των ψευδαισθήσεων και η κατάρρευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει ο κ. Τσίπρας, είναι βέβαιο ότι μας οδηγούν σε μια κακή συμφωνία.
Χάθηκαν 5 μήνες για να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο έντιμος συμβιβασμός, πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει επώδυνος συμβιβασμός. Να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν χρειάζεται τη δόση, ότι το πρόγραμμα είναι νεκρό και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να κλείσει η αξιολόγηση από τους θεσμούς. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να άλλαξε όνομα στην τρόικα και να την μετονόμασε σε «θεσμούς», αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή η χώρα παλεύει να πάρει τη δόση για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και για να πάρει τα χρήματα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές.
Πολύ φοβάμαι ότι οι 5 μήνες της απραξίας και της αβεβαιότητας απλά ανέβασαν το λογαριασμό.

• Θα δεχθείτε την εφαρμογή μέτρων που θα πλήξουν για άλλη μια φορά τους πολίτες;
Υφεσιακά μέτρα είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας είναι μονόδρομος, το έχει αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας αλλά έχει πρόβλημα να πείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά και τον κόσμο που τον πίστεψε και τον στήριξε.
Είναι σαφές ποια θα είναι η θέση μου σε μέτρα, όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ή νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στο τουριστικό μας προϊόν.
Η χώρα το Δεκέμβριο θα μπορούσε με μέτρα διαρθρωτικού και όχι εισπρακτικού χαρακτήρα να είχε κλείσει το μνημόνιο, να προχωρούσε στη συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης. Τα μέτρα αυτά θα ήταν ύψους 1 δις, ενώ τώρα μιλάμε για μέτρα 7 δις , εκ των οποίων τα 2 δις θα είναι από την αύξηση του ΦΠΑ.
Το έχω πει και θα το ξαναπώ: οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τη διάψευση των ψευδαισθήσεων της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ.

• Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα νησιά από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ;
Δεν είναι μόνο η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είναι και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν στον τουρισμό με την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, στην εστίαση και στα καταστήματα. Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ύφεσης και συρρίκνωσης της τοπικής μας οικονομίας και του τουρισμού.Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν ρευστότητα για να αντέξουν. Πολλές από αυτές, ενδέχεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο ενώ, είναι βέβαιο, ότι θα μειωθούν και οι θέσεις απασχόλησης, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τη νησιωτική οικονομία, όπου η απασχόληση έχει εποχιακό χαρακτήρα. Αυτό που σίγουρα ενοχλεί είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ταξικό χαρακτήρα στα μέτρα αυτά. Προσπαθούν να πείσουν ότι στα νησιά και στον τουρισμό υπάρχει πλούτος, ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής υπάρχει μόνο στα νησιά και στον τουρισμό. Η κυβέρνηση του Σύριζα επέλεξε να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και να επιβάλει νέους φόρους στον τουρισμό για να μην αγγίξει το Βαθύ Κράτος.

• Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα λόγω ανησυχιών για πιθανή χρεοκοπία της χώρας. Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα σε αυτό το ενδεχόμενο;
Θα σας δώσω κάποια στοιχεία που είναι αποκαλυπτικά. Από τον Δεκέμβριο που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, μέχρι το τέλος Απριλίου, έχουν φύγει 31 δις ευρώ από τις τράπεζες. Το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες έχει φτάσει εκεί που ήταν πριν από 11 χρόνια, περίπου στα 133 δις ενώ 5 μήνες πριν ήταν 164,3 δις.
Αυτό δείχνει φόβο, ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Τα τρία, αυτά, στοιχεία “σκοτώνουν” την οικονομία και την αγορά.
Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης, της διαμόρφωσης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον. Τα 5 προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο, το οποίο σήμερα καταρρέει. Αυτό το διχαστικό δίπολο έκρυψε όλα τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της χώρας, ύψωσε τείχη για να μη δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης και συνεργασίας. Αυτά τα τείχη πρέπει να τα γκρεμίσουμε, να συμφωνήσουμε σε ένα Εθνικό Πρόγραμμα, να τολμήσουμε και να στηρίξουμε βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

• Και το Μάιο δεσμεύθηκαν πόροι από τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου. Πόσο ακόμη  θα διατηρήσει τη ρευστότητα η χώρα; Πώς σχολιάζετε τα σενάρια  περί 1,8 δισ. δημοσιονομικού κενού;
Δεν είναι λύση το να παίρνουμε τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης και να σπάμε τους κουμπαράδες, για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις της χώρας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρευστότητα, η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είπατε για δημοσιονομικό κενό 1,8 δις, μακάρι να ήταν έτσι, γιατί οι θεσμοί το υπολογίζουν στο τριπλάσιο και πλέον. Και το ύψος του δημοσιονομικού κενού μεταφράζεται σε ανάλογου ύψους μέτρα.

• Έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ ή είναι και αυτό πιθανό;
Από το ευρώ δεν μπορούν να μας διώξουν. Αυτό, όμως, δεν αρκεί αφού αν δεν έχεις ρευστότητα και δεν καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, η χρεοκοπία έρχεται πιο κοντά. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν γνωστά και προβεβλημένα στελέχη του Σύριζα που επιθυμούν τη ρήξη με τους εταίρους μας και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Σέβομαι όλες τις απόψεις, θεωρώ, όμως, ότι η συγκεκριμένη θα ήταν ολέθρια για μια εισαγωγική, κυρίως χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Για μια χώρα που δεν παράγει. Η παραμονή σε μια οικονομική και νομισματική ένωση, σε ένα ισχυρό παγκόσμιο νόμισμα, όπως είναι το ευρώ, έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για την οικονομία μιας χώρας, όπως η Ελλάδα. Έχει όμως κανόνες και υποχρεώσεις που δεσμεύουν όλα τα μέλη.

• Ποια είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει στο εξής η ΝΔ;
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αρχίσει και πάλι να συνομιλεί με την κοινωνία.
Να διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική, με φιλελεύθερες πολιτικές στην οικονομία. Με ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων στο θεσμικό και διοικητικό εποικοδόμημα της χώρας.Οι προσωπικές στρατηγικές είναι στοιχείο που υπάρχει στα κόμματα και εδώ είναι το πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να λειτουργεί και να συνομιλεί με την κοινωνία, ως κόμμα.Πρέπει να λειτουργεί με όρους παράταξης. Η πιο μεγάλη παράταξη είναι η παράταξη των ανθρώπων της δημιουργίας και της δουλειάς, των ανθρώπων που πιστεύουν στις φιλελεύθερες ιδέες, των ικανών νέων και δημιουργικών ανθρώπων που θέλουν μια χώρα που θα δίνει ευκαιρίες.
Με αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να συζητήσουμε, αυτούς πρέπει να κινητοποιήσουμε και να εμπνεύσουμε ξανά.

• Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που καταθέσατε για το μεταναστευτικό, ποια θεωρείτε ως την καλύτερη λύση για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα στα νησιά μας;
Οι θέσεις και οι προτάσεις μου δεν έχουν αλλάξει. Τα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ούτε είναι λύση να κρατάει η κυβέρνηση, με διάφορους τρόπους και προφάσεις, τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες στα νησιά.Κάποιοι φαίνεται ότι είτε έχουν ξεχάσει ότι τα νησιά μας είναι τουριστικός προορισμός είτε αυτό δεν τους ενδιαφέρει.Με δεδομένο ότι στα νησιά μας δεν υπάρχουν υποδομές, πρέπει να δημιουργηθούν οργανωμένα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, εκεί πρέπει να γίνεται η διαχείριση. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση του Σύριζα έκανε σοβαρά λάθη και εύχομαι να μη συνεχίσει να κάνει ακόμα πιο σοβαρά λάθη, ειδικά, στο θέμα της απονομής ιθαγένειας.Ο φράχτης στον Έβρο, που ήθελε να γκρεμίσει ο Σύριζα, περιόρισε και εξάλειψε το πρόβλημα. Στα νησιά, όμως, δεν μπορείς να βάλεις φράχτη, μπορούμε, όμως, πέρα από την επιβεβλημένη επιχείρηση διάσωσης να περάσουμε και το μήνυμα ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και τα προστατεύουμε, ότι υπάρχει δύναμη αποτροπής ενάντια στους δουλεμπόρους. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τμήματα συνοριοφυλάκων στα νησιά; Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Η χώρα μας πρέπει να επιδιώκει με συνέπεια και επιμονή την ανάδειξη και τη διατήρησή του στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου