Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι παράδειγμα προς αποφυγή σε όλη την Ευρώπη»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο, στις 19 Απριλίου 1987. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο American College of Greece, Deree, στην Στρατηγική Επικοινωνία.
Έχει πολλή πλούσια πορεία στη Ν.Δ. με την εκλογή του ως αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού στην ΟΝΝΕΔ (2008-2009) και ως υποψήφιος ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 2014 με το ψηφοδέλτιο του κόμματος.
Εκλέχθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το 2013, επανεκλέχθηκε πρόσφατα και είναι ο νεότερος εκλεγμένος πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ, ενώ το πλαίσιο των προτάσεών του για την απασχόληση και τη νεανική ανεργία, υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο της στρατηγικής επικοινωνίας και του διαδικτύου από το 2008 έως σήμερα.
Ο κ. Κυρανάκης μιλάει στην «δ» για την επανεκλογή του, για την εικόνα και την λειτουργία της Ευρώπης σήμερα, για την στάση των ευρωπαίων εταίρων μας, απέναντι στην Ελλάδα και στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τις θέσεις του ΕΛΚ σχετικά με την διαπραγμάτευση.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Κυρανάκη, θα ήθελα κατ’ αρχήν ένα πρώτο σχόλιο για την επανεκλογή σας στην προεδρία της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τι σημαίνει αυτό για σας;
Αυτή η επανεκλογή είναι μια μεγάλη δικαίωση. Πολιτική, στρατηγική και προσωπική. Δεν διαλέξαμε τυχαία τον τόπο και το χρόνο του Συνεδρίου. Η Πορτογαλία, την ημέρα του συνεδρίου της Νεολαίας του ΕΛΚ, έκλεινε ένα χρόνο χωρίς την τρόικα και χωρίς μνημόνιο. Θέλαμε να δείξουμε ότι μια χώρα και μια γενιά ανθρώπων που πέρασε τόσα πολλά μέσα στην κρίση, όπως και η Ελλάδα, μπορεί να ανακάμψει και να ξαναφέρει δουλειές, ανάπτυξη και χαμόγελα στους πολίτες της. Αυτό το κατάφερε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, που παρέλαβε μια χρεωκοπημένη χώρα, που χωρίς να έχει υπογράψει μνημόνιο έπρεπε να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του. Αυτό το Σάββατο στείλαμε δυνατό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, ότι η γενιά μας είναι έτοιμη να κάνει τις σωστές επιλογές και να δικαιωθεί πολιτικά.
Είναι όμως και προσωπική δικαίωση γιατί από το 2010, που ξεκίνησα την πορεία μου στην Ευρώπη μέχρι σήμερα, δέχθηκα αμέτρητα πυρά λόγω της ελληνικής μου καταγωγής και των συνεπειών της κρίσης. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να καταφέρουμε να σπάσουμε τα στερεότυπα και να αποδείξουμε ότι είμαστε μια γενιά Ελλήνων που σκέφτεται διαφορετικά. Τους τελευταίους μήνες, λόγω της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων έφτασε πάλι στο μηδέν. Παρά το αρνητικό κλίμα όμως, το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες πολιτικές νεολαίες σε όλη την Ένωση εμπιστεύτηκαν ξανά έναν Έλληνα, σημαίνει πολλά.

• Όπως θυμόμαστε και προεκλογικά, είχατε δηλώσει ότι θέλετε μια διαφορετική Ευρώπη μαζί με τους πολίτες και όχι με τους γραφειοκράτες. Από την ενασχόλησή σας στο κέντρο των αποφάσεων, τι θα μπορούσατε να πείτε με σιγουριά για την εικόνα και την λειτουργία της Ευρώπης σήμερα;
Πολύ σωστά θυμάστε. Η πίεσή μας προς τον κύριο Γιούνκερ τόσο προεκλογικά, όσο και από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ως νέου προέδρου της Κομισιόν για το ζήτημα της υπερβολικής γραφειοκρατίας, είναι ασταμάτητη. Πρέπει να ομολογήσω ότι με την τοποθέτηση του κ. Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του εκπροσώπου της Κομισιόν ακούμε μια ρητορική εμφανώς πιο πολιτικοποιημένη από την προηγούμενη πενταετία. Έχει μάλιστα δημιουργηθεί μια ειδική μονάδα που εξετάζει αναλυτικά την χρησιμότητα κάθε υπηρεσίας των Βρυξελλών και όπου παρατηρείται γραφειοκρατικό πλεόνασμα, δρομολογείται το κλείσιμο ή η μεταρρύθμισή της.

Το ίδιο γίνεται και με κομμάτια ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που δυσκολεύουν αντί να απλοποιούν τη ζωή των Ευρωπαίων. Αυτά είναι θετικά βήματα, που όμως πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτερο ρυθμό.\Κατά τη γνώμη μου πρέπει να βαδίσουμε προς μια αλλαγή Συνθήκης, ώστε να απλοποιηθεί η νομοθετική διαδικασία και να είναι πιο γρήγορη, πιο άμεση και πιο κατανοητή στους πολίτες. Σχετικό πλάνο είχα καταθέσει σε πολίτες της Ρόδου, στις περυσινές ευρωεκλογές.

• Πώς βλέπετε την στάση των ευρωπαίων εταίρων μας απέναντι στην Ελλάδα και στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Αλεξη Τσίπρα; Η Αριστερά, την οποία ευαγγελίζεται, τι μηνύματα καταφέρνει να περάσει στην Ευρώπη;
Η στάση των εταίρων δείχνει τεράστια υπομονή και σεβασμό προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που κάνει ακριβώς το αντίθετο. Με όποιον και αν έχω μιλήσει το τελευταίο τρίμηνο για την Ελλάδα, αδυνατεί να καταλάβει ποιός είναι ο στόχος του. Θέλει χρήματα από την Ευρώπη; Δεν θέλει; Πόσα θέλει; Τι θα τα κάνει; Πόσα έχει διαθέσιμα στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου; Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μιλάει στο όνομα του πρωθυπουργού;
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός με τον οποίο είχα την ευκαρία να συνομιλήσω αρκετά την ημέρα των εκλογών του ΕΛΚ, μου είπε ακριβώς αυτό. Ότι δηλαδή οποτεδήποτε έρχεται ο κύριος Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής δεν έχει κανείς εικόνα για το ποιά ακριβώς είναι τα αιτήματα της κυβέρνησής του. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί. Θα το ξεχνούσα όμως όλο αυτό αν η ζωή των Ελλήνων πολιτών είχε γίνει έστω λίγο καλύτερη τους τελευταίους 4 μήνες. Μακάρι να τα καταφέρει. Αν μας εξηγήσει και ακριβώς τι θέλει να καταφέρει, μπορεί να τον βοηθήσουμε.

• Οι Podemos φάνηκε να χάνουν έδαφος αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σας;
Αναμενόμενο. Οι Podemos πλέον είναι 4οι στις δημοσκοπήσεις και η κεντροδεξιά πρώτη. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι παράδειγμα προς αποφυγή σε όλη την Ευρώπη και το πείραμα της Αριστεράς στην Ελλάδα φαίνεται να βοηθά τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να μην κάνουν το λάθος που κάναμε εμείς.
Είναι πάντως ένα θέμα που με απασχόλησε στις φετινές εκλογές του ΕΛΚ. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας ήθελα να υπάρξει πλειοψηφία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στο επόμενο προεδρείο. Αυτός ο στόχος δεν έχει να κάνει με θέσεις, έχει να κάνει με πολιτικές. Θέλουμε να είμαστε εμείς η γενιά που θα βάλει φρένο στον λαϊκισμό κομμάτων, όπως οι Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ και το κίνημα 5 αστέρων του Πέπε Γκρίλο. Κάνοντας, λοιπόν, αυτό το πρώτο βήμα και με το βλέμμα στις ισπανικές και πορτογαλικές εκλογές του φθινοπώρου, θα αρχίσουμε μια μεγάλη καμπάνια κατά του λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές νεολαίες του Νότου στην πρώτη γραμμή.

• Θα ήθελα τις θέσεις σας για την παράνομη μετανάστευση και την ανεργία που είναι απ’ ό,τι φαίνεται κυρίαρχα προβλήματα και στις χώρες της ευρωζώνης.
Α. Ανεργία:
Καταθέσαμε πλάνο 3 σημείων για την απασχόληση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φέρει την στήριξη 100 νέων βουλευτών από εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης. Υποστηρίζεται από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Ιουνίου στη Βιέννη, καθώς και από τον προηγούμενο Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, που μας δέχθηκε στο γραφείο του για παρουσίαση και συζήτηση των προτάσεών μας. Έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Πορτογαλία.
Το πλάνο προτείνει:
α) Φορολογικά κίνητρα για τις εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους ανέργους. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί με φοροελαφρύνσεις που θα αντιστοιχούν στο ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας ή των κοινωνικών εισφορών ή άλλων φόρων που συνδέονται με την εργασία αναλόγως το κράτος-μέλος.
β) Υποχρεωτική ένταξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσω εργασιακής εμπειρίας – πρακτικής στο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε Γερμανία και Αυστρία, τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων (4,8% και 5% αντίστοιχα). Η αναντιστοιχία πτυχιούχων και σημερινών αναγκών της αγοράς είναι προφανής, αφού σήμερα υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι υποψήφιοι.
γ) Μηδενική γραφειοκρατία για νέους επιχειρηματίες με την πολιτική ενός φορέα. Η μέση επιχείρηση στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας σήμερα, χρειάζεται 15 εργατομέρες για να συστηθεί και 3-5 εργατομέρες γραφειοκρατίας και λογιστικών υποχρεώσεων κάθε μήνα για να συντηρηθεί. Προτείνουμε την πλήρη εφαρμογή ηλεκτρονικών δομών για τη σύσταση και τις τακτικές πληρωμές, καθώς και τη δημιουργία ενός μοναδικού φορέα που θα συγκεντρώνει όλες τις διαδικασίες. Μια τέτοια πολιτική θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα μειώσει το κόστος και θα επιτρέψει στην κάθε μικρή επιχείρηση να δημιουργήσει έστω μια ακόμη θέση εργασίας.
Β. Παράνομη Μετανάστευση:
Καταθέσαμε ως Νεολαία ΕΛΚ τις προτάσεις μας για την παράνομη μετανάστευση τον Νοέμβριο του 2013 από το νησί της Lampedusa, όπου ταξιδέψαμε με μια 5μελή αποστολή με ένα πλοιάριο για 13 ώρες, περνώντας από το σημείο της τραγωδίας του 2013. Δυστυχώς είδαμε κάτι ανάλογο να συμβαίνει και φέτος. Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:
α) Οι αιτήσεις ασύλου για πρόσφυγες να γίνονται από τις πρεσβείες χωρών της Ε.Ε. στις χώρες προέλευσης και όχι στις χώρες υποδοχής. Από εκεί, με αναθεωρημένη τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, θα πρέπει η Επιτροπή να κατανέμει τις αιτήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό και τις υποδομές τους. Το παρόν σύστημα κοστίζει περισσότερο σε χρόνο και χρήμα, αλλά πάνω από όλα κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.
β) Η Frontex πρέπει να ενισχυθεί επιχειρησιακά και να λειτουργεί ως Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Οι έλεγχοι στη Μεσόγειο πρέπει να αυξηθούν σε βαθμό που να μην έχει κανένας διακινητής μεταναστών την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να περάσει ανενόχλητος τα σύνορα και να αφήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους στην τύχη τους. Σε αυτό πρέπει να συναινέσουν και οι εθνικές κυβερνήσεις και να συμμετάσχουν επιχειρησιακά ώστε να σταματήσουν πλέον αυτά τα δρομολόγια θανάτου.

• Στο ΕΛΚ συμμετέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης. Ποιες οι θέσεις για την διαπραγμάτευση;
Η θέση του ΕΛΚ για τη διαπραγμάτευση είναι σαφής. Συμφωνία άμεσα για να σταματήσει η αβεβαιότητα με εγγυήσεις από την Ελληνική κυβέρνηση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων και για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ταυτόχρονα το ΕΛΚ στηρίζει μέτρα που θα ανοίξουν την αγορά, θα ενισχύσουν τον ιδιωτικό τομέα, θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική και παρέχουν δίχτυ ασφαλείας σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Γι αυτό και τα 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση δόθηκαν αμέσως από την Κομισιόν εκτός διαπραγμάτευσης. Βέβαια το γεγονός ότι την ίδια ώρα η Κυβέρνηση πλήρωνε 500 εκατομμύρια για την επισκευή αντικειμενικά ασύμφορων πολεμικών αεροπλάνων στην Lockheed Martin, δεν βοηθά.

Ως προς το ΕΛΚ πάντως στο συνέδριο της Πορτογαλίας μίλησα με σκληρή γλώσσα για τον τρόπο που οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν την πολιτική, ξεχνώντας ότι πρέπει να εμπνεύσουν τον κόσμο, και να τον κάνουν να πιστέψει ξανά στην ευρωπαϊκή ιδέα. Με τεχνικούς όρους και απειλές όχι μόνο δεν κερδίζεις εκλογές, αλλά χάνεις και ολόκληρες γενιές. Εμείς θα γίνουμε η φωνή μιας κεντροδεξιάς που δεν κρύβεται, δεν φοβάται και δεν κλείνεται στα γυάλινα κτήρια των Βρυξελλών. Είμαστε το διαβατήριο κάθε νέου που θέλει να μπει στην πολιτική και να αλλάξει τη γειτονιά του, τη χώρα του, την Ευρώπη. Στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε μια γενιά νέων πολιτικών που θα σκέφτεται με ακριβώς αυτόν τον τρόπο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου