Ειδήσεις

Ενδοκυβερνητικός “σεισμός” για τον διορισμό Παναρίτη στο ΔΝΤ, το χρεώνουν στον Γιάνη

Στο επίκεντρο της πρώτης ενδοκυβερνητικης κρίσης βρίσκεται η Έλενα Παναρίτη, επιλογή Γιάννη Βαρουφάκη για εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώην συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου είχε αρχίσει όταν η τότε σύμβουλος του Γιάννη Βαρουφάκη είχε αποκαλύψει μπροστά στις κάμερες ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση, αν έχει πρόβλημα ρευστότητας ακόμα και να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως προσωπική της γκάφα και λίγες εβδομάδες αργότερα η κ. Παναρίτη απεσύρθη από την διαπραγματευτική ομάδα. Χθες, ωστόσο, μετά από πρόταση του Γ. Βαρουφάκη επελέγη ως η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το MEGA.

Πηγές Μαξίμου: Επιλογή του υπουργού Οικονομικών η συγκεκριμένη θέση

Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το ποιος θα στελεχώσει τη συγκεκριμένη θέση είναι επιλογή του υπουργού Οικονομικών. Εκείνο που όμως έχει βαρύνει και το οποίο είχε οδηγήσει σε προβληματισμό τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με την επιλογή είναι το γεγονός πως ήταν γνωστό πως πολλά στελέχη είχαν αντίθετη άποψη.

Όπως εξηγούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάνω στο τραπέζι έπεσαν όλα τα βιογραφικά και αυτό της κα Παναρίτη αξιολογήθηκε ως το καλύτερο, λόγος για τον οποίο έγινε και η εν λόγω επιλογή. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης αντέδρασαν, άλλα λόγω ικανοτήτων και άλλα για πολιτικούς λόγους.

Τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν όταν ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς έκανε αναπαραγωγή του tweet του Δ. Παπαδημούλη με το οποίο εκδήλωνε ανοιχτά τη διαφωνία του στην επιλογή της κ. Παναρίτη. “Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν”, έγραψε ο κ. Παπαδημούλη και αναπαρήγαγε ο κ. Παππάς.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν ότι υπέρ της πρότασης για την κ. Παναρίτη τάχθηκαν ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Σταθάκης, διαφώνησε ο Ευ. Τσακαλώτος ενώ ο κ. Δραγασάκης ψήφισε λευκό. Κυβερνητικές ωστόσο πηγές ανέφεραν ότι ο αντιπρόεδρος δεν συμφωνούσε και κακώς η άποψή του εκλήφθηκε ως ουδέτερη. “Ο Γ. Δραγασάκης ήταν σαφώς κατά της υποψηφιότητας Παναρίτη”, ανέφεραν.

Ανοιχτή διαφωνία από κορυφαία στελέχη

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση, κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν ανοιχτά τονίζοντας ότι η κ. Παναρίτη δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί σε αυτή την υψηλή θέση καθώς προέρχεται από το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο και ήταν οπαδός της έλευσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Η Σοφία Σακοράφα ήταν η πρώτη που με δυο tweet εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της: “Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια” και “δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο”.

Ακολούθησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και ο Στ. Λεοτσάκος από την Αριστερή Πλατφόρμα. “Καλό είναι όλοι να αξιοποιούνται και είναι σωστό και όλοι να αλλάξουν θέσεις αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι στην προμετωπίδα των αγώνων που δίνουμε κάθε στιγμή πάντοτε, μπορούν να είναι και δίπλα και να επικουρούν, τότε θα το σεβόμουν περισσότερο”, είπε ο υπουργός των Εσωτερικών.

Ο Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στον Real FM κάλεσε τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει την απόφαση για τον διορισμό της κ. Παναρίτη: “Δεν συμφωνώ με αυτή την επιλογή. Δε νομίζω ότι ήταν η καλύτερη, δεν έχω καταλάβει ακριβώς και τις διαδικασίες σε κυβερνητικό επίπεδο με τις οποίες ελήφθη αυτή η απόφαση και νομίζω ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα ήταν καλό να επανεξετάσει μετά και τις ενστάσεις που ακούγονται το όλο θέμα”.

“Πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο ΔΝΤ, αλλιώς γεννάται το ερώτημα “Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο””, έγραψε στο twitter η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Κασιμάτη. “Με ξάφνιασε αυτή η επιλογή, δεν την περίμενα, θεωρώ ότι θα δημιουργήσει και πολύ σωστά αντιδράσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια επιλογή που ίσως πρέπει να την ξανασκεφτούμε και κατά την άποψή μου δεν βλέπω πως θα προωθήσει αυτό που θέλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ”, είπε στον ρ/σ Παραπολιτικά ο βουλευτής του κόμματος, Κ. Λαπαβίτσας.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις της επιλογής Βαρουφάκη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
“Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα προσόντα από το πρώην βουλευτής Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου”, αναφέρει το Ποτάμι.

“Ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου στην σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου”, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου