«Η στρατηγική της Λισαβόνας απέτυχε, το μοντέλο που βασιζόταν μόνο στη λιτότητα απέτυχε», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, σε παρέμβασή του σε Φεστιβάλ της Οικονομίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Τρέντο της βορειοανατολικής Ιταλίας.
«Κατά την άποψή μου η Ατζέντα της Λισαβόνας απέτυχε, διότι το όνειρο μιας Ευρώπης, επικεφαλής του πλανήτη δεν πραγματοποιήθηκε», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Ρέντσι υπογράμμισε: «Επιθυμούμε ένα μοντέλο που να μην είναι αυτό της ανάπτυξης χωρίς απασχόληση, το οποίο να βασίζεται στο ταλέντο και στην καινοτομία. Το μοντέλο που ακουμπούσε μόνον στη λιτότητα απέτυχε, μια Ευρώπη η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην πειθαρχία των προϋπολογισμών, αποτελεί πρόβλημα ».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα σχέδιά του για το μέλλον, τέλος, πρόσθεσε: «Tον Σεπτέμβριο, όταν η Ιταλία θα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της, θα ξεκινήσει με μια αποφασιστικότητα που δεν φαντάζεστε την μάχη κατά της λιτότητας. Δεν λέω ότι θα πάμε να τα κάνουμε άνω κάτω, αλλά κάτι το παρόμοιο ».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα πως είναι ανοικτός σε αλλαγές στρατηγικής, για πρώτη φορά αφότου το κόμμα του υπέστη βαριές απώλειες στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μερικούς μήνες μόλις πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
Ο Ραχόι –το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου έχασε 2,5 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με τις επιδόσεις του πριν από τέσσερα χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές– δεν είπε συγκεκριμένα κατά πόσον προτίθεται να προβεί σε ανασχηματισμό ή να αλλάξει πολιτική.
Όμως ο πρωθυπουργός, που έχει δεχθεί πιέσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του τις τελευταίες ημέρες να αλλάξει πορεία, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και είπε ότι τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.
“Είναι σαφές ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν κάναμε καλά, θα πρέπει να το σημειώσουμε”, είπε ο Ραχόι σε ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν επικεφαλής επιχειρήσεων και πολιτικοί στο Σίτσες, στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας. “Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε και θα το κάνουμε, αν και όχι όσον αφορά την οικονομική πολιτική μας”.
Το PP στηρίζεται εν πολλοίς στην ανάκαμψη της οικονομίας προκειμένου να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στην εξουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, αν και το μήνυμα δεν έχει ακόμη πείσει τους ψηφοφόρους.
Η Ισπανία αναπτύσσεται και πάλι με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη, όμως σχεδόν ένας στους τέσσερις που αποτελούν τον ενεργό πληθυσμό παραμένει χωρίς εργασία, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται.
Το κυβερνών κόμμα έχει επίσης δεχθεί ισχυρό πλήγμα από σκάνδαλα διαφθοράς και ο Ραχόι παραδέχθηκε ότι αυτά “πόνεσαν το PP”.
Νέα κόμματα, ανάμεσά τους το Podemos (“Μπορούμε”) που τάσσεται κατά της λιτότητας και το φιλικά προσκείμενο στις αγορές Ciudadanos (Πολίτες) κατέγραψαν μεγάλα κέρδη μεταξύ των ψηφοφόρων αφού διεξήγαγαν μια σκληρή εκστρατεία κατά της διαφθοράς.
Το PP κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές της 24ης Μαΐου αλλά έχασε την πλειοψηφία σε πολλές σημαντικές περιφέρειες, γεγονός που το αναγκάζει να κάνει συμμαχίες σε ορισμένες από αυτές, ενώ σε άλλες έχασε την εξουσία, όπως στη Βαλένθια.
Τρεις πρώην ηγέτες περιφερειών δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως θα παραιτηθούν. Μεταξύ των πιθανών αλλαγών στο εσωτερικό του PP, είναι, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η ανάθεση νέων καθηκόντων στη ΓΓ του κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ