Ειδήσεις

Στο στόχαστρο πάνω από 1.380.000 ΑΦΜ για αδήλωτα χρήματα, αλλά και «ξέπλυμα»

Ούτε σε 30 χρόνια δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» αξίας δισ. ευρώ για τις επτά λίστες με ονόματα, κυρίως φυσικών αλλά και νομικών προσώπων, που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς. Το σύνολο των AΦΜ που περιλαμβάνονται στις λίστες, πάνω στις οποίες έχουν επενδυθεί προσδοκίες για έσοδα και πάταξη των εκτεταμένων φαινομένων αδήλωτου χρήματος, ξεπερνάει το 1.380.000!

Η πορεία των ερευνών έως σήμερα –και όπως εξελίσσεται την τελευταία τριετία– παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται, κινείται με ρυθμούς βραδύτερους και από της χελώνας. Η αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, που μαστίζονται από εγγενείς αδυναμίες, περιγράφεται με μικροχειρουργική ακρίβεια μέσα σε 25 σελίδες απόρρητης αναφοράς, που δημοσιοποιεί σήμερα η «Κ» και τη συνέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου μετά τη συμπλήρωση δύο ετών της θητείας του.

Ενδεικτικά της πορείας των ερευνών για τις λίστες με ύποπτους φοροδιαφυγής και «μαύρου» χρήματος είναι τα στοιχεία για την πορεία των ελέγχων σχετικά με τη λίστα για τα εμβάσματα του εξωτερικού, τη λίστα Λουξεμβούργου, τη λίστα με ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τη λεγόμενη λίστα με τα 65 cd, δηλαδή καταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα εσωτερικού με υψηλές καταθέσεις από το 2000 έως το 2012. Από τη μεγάλη λίστα των «εμβασμάτων του εξωτερικού», που περιλαμβάνει 54.246 φυσικά πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα έξω από το 2009 έως το 2012 (μόλις εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση) έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί 588 περιπτώσεις και έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα άλλες 1.500 εντολές ελέγχου! Το σύνολο των χρημάτων που διακινήθηκαν, όπως προκύπτει από αυτή τη λίστα μόνο, σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ανέρχεται σε 22.209.295.375 ευρώ!

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και για τη λεγόμενη λίστα Λουξεμβούργου. Σε αυτή φιλοξενούνται Ελληνες φορολογούμενοι που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο. Η έρευνα βρίσκεται σε
εξέλιξη, ξεκίνησε το 2012 από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και έως σήμερα έχουν ελεγχθεί μόνον 35 άτομα, για τα οποία οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν προχωρήσει σε αιτήματα για άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, ενώ έχουν εκδοθεί και αντίστοιχες εντολές για έρευνα του συνόλου της περιουσιακής τους κατάστασης.

Με ανάλογους ρυθμούς κινούνται οι έρευνες και στη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας, που περιλαμβάνει εκείνους που απέκτησαν ακίνητα μεγάλης αξίας τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και ελέγχονται για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Από τους 306 που περιλαμβάνει η λίστα, μέχρι σήμερα οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει για 32 περιπτώσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί από το ΣΔΟΕ αντίστοιχες εντολές ελέγχου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη και στη χαώδη λίστα, τη λίστα με τα 65 cd, που περιλαμβάνει φορολογουμένους σε πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού με υψηλές καταθέσεις, που διακίνησαν σημαντικά ποσά από το χρονικό διάστημα 2000-2012. Η έρευνα γίνεται από Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου που διαθέτει το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων (Παν. Αθανασίου, Γαληνός Μπρης) στο οποίο υπηρετούν, μόλις, 20 ελεγκτές.

Εως σήμερα έχουν εκδοθεί εντολές για 61 άτομα και έχουν επίσης εκδοθεί διατάξεις δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών τους στοιχείων για 34.

Η λίστα Λαγκάρντ

Οσο για την πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, οι έρευνες για τους καταθέτες της που έχουν περάσει από σαράντα κύματα, με την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων, βρίσκονται σε καλύτερο σημείο. Οπως προκύπτει από την εμπεριστατωμένη αναφορά του οικονομικού εισαγγελέα Παν. Αθανασίου προς τους αρμόδιους υπουργούς, από το σύνολο των 2.062 καταθετών της λίστας (με λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα HSBC), έως σήμερα, μετά κόπων και βασάνων, έχουν ελεγχθεί 478 φυσικά πρόσωπα, από τα οποία για 163 οι οικονομικοί εισαγγελείς διαβίβασαν εντολές ελέγχου σε αρμόδιες εφορίες, αλλά και στο ΚΕΦΟΜΕΠ που ελέγχει τον μεγάλο πλούτο.

Στο πλαίσιο των εντολών αυτών ολοκληρώθηκε από το ΣΔΟΕ ο έλεγχος 50 καταθετών της λίστας και από τις εφορίες και το ΚΕΦΟΜΕΠ ο έλεγχος για άλλες 44 περιπτώσεις. Ο οικονομικός εισαγγελέας στην αναφορά του εκφράζει την αισιόδοξη πρόβλεψη να βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ελέγχου οι περισσότεροι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ μέχρι το τέλος του 2015.Τα αίτια της αναποτελεσματικότητας στους ελέγχους ξεκινούν από τη δραματική υποστελέχωση των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών με εξειδικευμένο προσωπικό και φθάνουν ώς τη δεδομένη απροθυμία πιστωτικών ιδρυμάτων, κυρίως της Ελβετίας, για παροχή στοιχείων.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου