Ειδήσεις

Στήριξη Αλ. Τσίπρα σε Αρ. Μπαλτά, αλλαγές στις Πανελλαδικές

Της Χαράς Καλημέρη

Στον τομέα της εκπαίδευσης επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να παρέχει στήριξη στον αρμόδιο υπουργό Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος έχει δεχθεί σκληρή κριτική με αφορμή τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες.

«Το υπουργείο Παιδείας είναι ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία. Ίσως, μαζί με το υπουργείο Υγείας, θα είναι αυτό που θα κρίνει, σε βάθος τετραετίας, το αν αυτή η κυβέρνηση πέτυχε ή δεν πέτυχε στους στόχους της», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας χθες, ζητώντας να γίνεται σε μηνιαία βάση προγραμματισμός και απολογισμός των δράσεων.

Νέο σύστημα
Αναφερόμενος στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ολοκληρώθηκαν χθες με την εξέταση του μαθήματος επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «έναν από τους εγκυρότερους και πιο αδιάβλητους θεσμούς του ελληνικού κράτους» και πρόσθεσε: «Βεβαίως, πρέπει να εξετάσουμε αν μπορούμε να τον καλυτερεύσουμε σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία αυτή καθ’ αυτή? Στη σκέψη όλων μας είναι πώς αυτή η δοκιμασία θα μπορούσε να μετρά περισσότερο τις ικανότητες και λιγότερο τη στιγμή. Διότι το άγχος είναι μεγάλο».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εστίασε στο φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «μεγάλο όραμα για την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις οι νέοι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι επιστήμονες να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα».

«Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Έρευνα είναι οι τομείς που θα κρίνουν τη δυνατότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να κάνει μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, παρέχοντας στήριξη στον υπουργό Παιδείας για την κριτική που δέχεται από κόμματα και εκπαιδευτικούς ότι οι αλλαγές που προωθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης επαναφέρουν πρακτικές του παρελθόντος. «Εμείς δεν έχουμε έρθει εδώ για να επαναφέρουμε μοντέλα του παρελθόντος. Πολλά από αυτά μπορεί να ήταν επιτυχημένα, αλλά δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της νέας εποχής. Έχουμε έρθει εδώ για να ανατρέψουμε κατεστημένα. Για να δώσουμε ένα όραμα που θα αφορά την επόμενη ημέρα, την επόμενη εποχή, τη μεταμνημονιακή εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Για γενικόλογες δηλώσεις του πρωθυπουργού που αναδεικνύουν τη «χαλαρότητα που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας» έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, προσθέτοντας ότι «τα ευχολόγια και οι αόριστες τοποθετήσεις δεν θα δώσουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση».

Αντιδράσεις
Την ίδια ώρα, η επιχειρούμενη ανατροπή του θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Ενδεικτικά, σε ανακοίνωση που υπογράφουν 150 εσωτερικά και εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων ΑΕΙ, τονίζεται ότι «ο βασικός κορμός των επιχειρούμενων αλλαγών δεν σηματοδοτεί πρόοδο και ανάπτυξη. Αντίθετα, συνιστά οπισθοδρόμηση που οδηγεί στην απαξίωση και απομόνωση των ελληνικών πανεπιστημίων από το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι». Ειδικά σε ό, τι αφορά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τα Συμβούλια, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν ότι αυτή ελήφθη με αυταρχικό τρόπο και χωρίς επαρκή αξιολόγηση.

imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου