Η αύξηση του ΦΠΑ στο 11% για όλα τα προιόντα και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή 6,5% (φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου) σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και εκπτώσεων από το φόρο που ισχύουν για πολλούς κλάδους αλλά κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιουλίου, είναι από τα πιό δύσκολα μέτρα της πρότασης των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπεία από τον Ζάν Κλώντ Γιούνκερ.
Μέτρα που είχαν σταματήσει να συζητούνται ακόμη και στο Brussels Group.
Ειδικότερα οι δανειστές φέρονται να ζητούν:
Δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%. Στον χαμηλό συντελεστή θα μπουν τα προϊόντα που φορολογούνται με 6,5% όπως φάρμακα, βιβλία κα, ενώ στο υψηλό θα μπει η ενέργεια και η εστίαση
Κατάργηση ΕΚΑΣ
Μείωση συντάξεων
Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
Ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές για ΑΔΜΗΕ, μικρή ΔΕΗ και περιφερειακά αεροδρόμια
Αναλυτικότερα:
Κλιμακωτή αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα
Συγκεκριμένα οι δανειστές χαμηλώνουν τους στόχους για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια και προτείνουν κλιμακωτή αύξησή τους, με 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 1% αυτήν την χρονιά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ύcους 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Οι δύο συντελεστές του ΦΠΑ
Για τον ΦΠΑ οι δανειστές προτείνουν δύο συντελεστές 11% και 23%, με στόχο να υπάρξουν έσοδα 1% του ΑΕΠ, δηλάδη 1,8 δισ. ευρώ. Στον χαμηλό συντελεστή του 11% θα ενταχθούν φάρμακα και τρόφιμα και ξενοδοχεία. Στο 23% θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Στην ελληνική κυβέρνηση θα δίνεται η ευελιξία να αποφασίσει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα μπουν στην μεγάλη κατηγορία, τονίζοντας ότι όσα περισσότερα τρόφιμα πάρουν ΦΠΑ 23%, τόσα πιο πολλά τα έσοδα.
Περικοπές και παραχωρήσεις για εργασιακά – ασφαλιστικό
Για το μεγάλο «αγκάθι» του ασφαλιστικού οι δανειστές προτείνουν να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περικοπές δαπανών από 0,25% έως 0,5% αρχής γενομένης την 1η Ιουλίου και να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές 1% το 2016. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση από τον συγκεκριμένο τομέα θα πρέπει να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ εφέτος και 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Για τα εργασιακά οι εταίροι εμφανίζονται να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις και συγκεκριμένα να μην υπάρξουν νέες περικοπές θέσεων για το 2015 στο δημόσιο τομέα. Αντί για την άμεση υιοθέτηση νόμων που θα διευκολύνουν τις απολύσεις, οι δανειστές προτείνουν διαβούλευση μέσω της οποία θα επανεξεταστεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ομαδικών απολύσεων. Σε αντιστάθμισμα, η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα καταργήσει μνημονιακούς νόμους για την αγορά εργασίας.
Ιδιωτικοποιήσεις και 100 δόσεις
Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές ζητούν να ψηφιστεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστεί η διαδικασία για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και η αντίστοιχη για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Οι εταίροι θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις ώστε να μην περιλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να τους αναγκάζει να πληρώνουν γρηγορότερα και μεγαλύτερα ποσά. Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη αγορά το αίτημα που διατυπώνεται είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με κομβικό σημείο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σχετικώς με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους το 10σελίδο κείμενο δεν κάνει καμία αναφορά.
Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς
Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά ως πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει.
Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.
Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια .
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.
Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Οι οξύτατες αντιδράσεις από κατοίκους, επαγγελματίες και φορείς της νησιωτικής χώρας, αλλά και η προφανής ζημιά στο τουριστικό προϊόν από μια ξαφνική και μεσούσης της τουριστικής σεζόν κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο, οδηγεί σε αναβολή τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Δυστυχώς όμως όπως φαίνεται όχι για πολύ. Παρά την ασφυκτική πίεση των δανειστών για άμεσες αλλαγές σε όλο το σύστημα του ΦΠΑ και για κατάργηση τις επόμενες εβδομάδες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η Κυβέρνηση, μετά και τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νίκη Φίλη για εφαρμογή «από τώρα» του νέου καθεστώτος «ανέκρουσε πρύμναν», μέχρι τον Οκτώβριο.
Στις επαφές με τους εταίρους και πιστωτές, η Αθήνα ξεκαθάρισε χθες ότι η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο, θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου 2015 κι έπειτα κι όχι νωρίτερα, δηλαδή με την ψήφιση των σχετικής διάταξης.
thetoc.gr/Βήμα