Γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδίδει στα κόμματα τις παρακρατήσεις από τις αποδοχές των βουλευτών. Οι φήμες για «πτώχευση» της ΝΔ και η απάντηση της Συγγρού. Τι ποσά εγκρίθηκαν για τους πολιτικούς σχηματισμούς ως κρατική επιχορήγηση.
Σε επιπλέον κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας προς τα πολιτικά κόμματα προχώρησε η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διασφαλίσει για τις δύσκολες ώρες που διανύει η ελληνική οικονομία και τα τελευταία διαθέσιμα που έχει.
Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προφανώς σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσισε -προσωρινά έστω, άγνωστο πάντως για πόσο διάστημα- να δεσμεύσει τις παρακρατήσεις που γίνονται στις αποδοχές των βουλευτών υπέρ των κομμάτων τους και να διατηρήσει τα χρήματα αυτά στον κρατικό κορβανά.
Το ισχύον καθεστώς προβλέπει τα συγκεκριμένα ποσά, κατόπιν συμφωνίας κομμάτων και βουλευτών, να μην φτάνουν ποτέ στους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών, αλλά με πάγια εντολή προς τη Βουλή και ακολούθως προς το υπουργείο Οικονομικών, κατευθύνονται απευθείας στα κομματικά ταμεία. Κάτι όμως που αυτόν το μήνα δεν συνέβη!
Το πρώτο σοκ υπέστησαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΝΔ, οι οποίοι είδαν τους λογαριασμούς του κόμματος άδειους, ενώ θα έπρεπε σε αυτούς να έχει ήδη κατατεθεί το 10% των αποδοχών των γαλάζιων βουλευτών, που, κατόπιν έγκρισής τους, καταλήγει στη Συγγρού. Το μυαλό πολλών πήγε στο έντονο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπέρογκα χρέη τα οποία έχει αυτή, με κάποιους να κάνουν λόγο για «συμψηφισμό» με τις οφειλές και άλλους να μιλάνε ακόμα και για αμετάκλητη «πτώχευση» του κόμματος.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, το εν λόγω ζήτημα δεν έχει να κάνει επ’ ουδενί με την οικονομική κατάσταση τη ΝΔ, αλλά προέκυψε καθαρά από την κυβερνητική τακτική να “δεσμεύει” τους λογαριασμούς ταμείων και φορέων, κηρύσσοντας εμμέσως μία άτυπη… στάση πληρωμών.
«Είχαμε τις μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη της κρατικής επιχορήγησης, τώρα έχουμε και το ΔΝΤ να μας παίρνει και αυτά με τα οποία υπολογίζαμε για να κλείσουμε διάφορες… τρύπες», έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου η ίδια πηγή.
Και αυτό το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει μόνο η ΝΔ αλλά όλα τα κόμματα, άλλα σε μικρότερο βαθμό και άλλα σε μεγαλύτερο, αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου, αποφασίζοντας ποιες υποχρεώσεις του κράτους είναι επείγουσες και ποιες όχι, κινούνται αναλόγως.
Κρατική επιχορήγηση
Και η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι μόλις προχθές δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την επιχορήγηση που έχουν λαμβάνειν τα κόμματα ως πρώτη δόση για το 2015, κονδύλια που επίσης προς ώρας παραμένουν εισπρακτέα στα χαρτιά. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι το συνολικό ποσό αυτής της δόσης που εγκρίθηκε για τα κόμματα φτάνει τα 6,33 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΝΔ θα πάρει 1.766.935 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 1.617.766 ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 746.339 ευρώ, οι ΑΝ.ΕΛ 489.399 ευρώ, η Χρυσή Αυγή 542.340 ευρώ, η ΔΗΜΑΡ 421.124 ευρώ, το ΚΚΕ 412.124 ευρώ, το Ποτάμι 84.776 ευρώ, η Δημιουργία Ξανά 39.562 ευρώ, η Ελιά 84.776 ευρώ και ο συνασπισμός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με μικρότερα κινήματα 39.562 ευρώ. Ειδικά για τη Χρυσή Αυγή, σημειώνεται ότι το παραπάνω ποσό δεν μπορεί να το λάβει, λόγω της απόφασης της Βουλής για “πάγωμα” της κρατικής χρηματοδότησής της.
euro2day.gr