Με πολλές ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό καλούνται και φέτος οι πυροσβέστες να δώσουν τη μεγάλη μάχη με τις πυρκαγιές.
Τη στιγμή μάλιστα που η φετινή αντιπυρική περίοδος διαφαίνεται να είναι πιο δύσκολη, καθώς προκύπτει κατακόρυφη αύξηση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία-φωτιά, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», από την αρχή της άνοιξης οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.621 φωτιές μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, ενώ πέρυσι οριακά ξεπερνούσαν τις 1.000. Ενδεικτικά μόνο τον Απρίλιο η Πυροσβεστική κλήθηκε να κατασβέσει 646 πυρκαγιές, όταν το 2014 είχαν εκδηλωθεί μόλις 234.
Παράλληλα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλης καύσιμης μάζας στις αγροτοδασικές εκτάσεις αλλά και στα αλσύλλια και τα περιαστικά δάση. Οπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το «Εθνος», μια σειρά από ύποπτα περιστατικά στο δάσος του Υμηττού έχει θορυβήσει τις αρμόδιες Αρχές, αφού στις 20 και 22 Μαΐου άγνωστοι έκαψαν ένα παρατηρητήριο στη θέση Καλοπούλα και έβαλαν φωτιά σε δύσβατο σημείο.
Υπό το βάρος και των παραπάνω περιστατικών, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις των εμπλεκόμενων φορέων και με τη συμμετοχή του γγ Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Αναστάσιου Μαυρόπουλου, στις οποίες έχουν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες τους όλοι οι φορείς δασοπροστασίας.
Οπως εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, «το Σώμα καλείται φέτος να εκτελέσει την αποστολή του υπό το βάρος σημαντικών προβλημάτων σε όλους τους τομείς δράσης του».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη, καθώς είχαμε πολλές και έντονες βροχοπτώσεις που συνετέλεσαν στη μεγάλη βλάστηση και σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στις δασικές περιοχές της χώρας.
Παροπλισμένα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το «Εθνος της Κυριακής» στη διάθεσή του, ένας μεγάλος αριθμός των πυροσβεστικών οχημάτων βρίσκεται «παροπλισμένος» εξαιτίας βλαβών, ενώ η γραφειοκρατία αλλά και οι πενιχροί προϋπολογισμοί έχουν ακινητοποιήσει – πολύτιμα για το έργο της Πυροσβεστικής -οχήματα, αφού δεν έχουν βρεθεί κονδύλια ούτε για… ελαστικά.
Το μεγαλύτερο μέρος του στόλου οχημάτων έχει γεράσει και δεν έχει αντικατασταθεί, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια του προσωπικού αλλά και για την αποτελεσματικότητά του.
Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει σήμερα 2.992 οχήματα, από τα οποία τα 1.636 είναι υδροφόρα, τα 1.069 βοηθητικά, τα 228 ειδικά και 4 λεωφορεία. Στον στόλο του προσμετρώνται και 60 οχήματα που έχουν διατεθεί από τον ΟΔΔΥ.
Ωστόσο, σοκάρει ο επιμερισμός της «καταλληλότητας» των οχημάτων, αφού τα 1.015 οχήματα είναι ηλικίας από 15 ετών και πάνω. Ειδικότερα, τα 185 είναι άνω των 30 ετών, τα 228 οχήματα είναι μεταξύ 25 και 30 ετών και 602 είναι 15-25 ετών. Μόλις 749 οχήματα είναι σχετικά καινούργια με ηλικία 5-10 ετών.
Στην καυτή ατζέντα των προβλημάτων θα πρέπει να προστεθούν τα γερασμένα και περιορισμένα σε αριθμό πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 21 αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, εκ των οποίων τα 13 είναι τα CL-215, που είναι και τα πλέον παλιά και 8 τα CL-415, που είναι κάπως νεότερα. «Από αυτά προβλέπεται να δοθούν στην πιο καυτή περίοδο 14-15, αλλά όπως έδειξαν οι προηγούμενες χρονιές, στη διάρκεια της ημέρας η διαθεσιμότητα θα πέφτει όλο και περισσότερο, όσο προχωρά το καλοκαίρι», μας λέει επιχειρησιακός παράγοντας της Πυροσβεστικής.
Η Πολεμική Αεροπορία κάνει αγώνα δρόμου για να είναι ετοιμοπόλεμα όλα τα αεροπλάνα, αλλά τα προβλήματα είναι τεράστια, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, γι’ αυτό έχουν ήδη διαλυθεί δύο Καναντέρ, για να γίνουν επισκευές στα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η προμήθεια συνολικά 220 καινούργιων αυτοκινήτων διαφόρων τύπων, που θα αποκτηθούν μέσω ΕΣΠΑ και θα διατεθούν στις περιφέρειες, ενώ για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν για πυρόσβεση και τα δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα, στα οποία έχουν τοποθετηθεί κάδοι μεταφοράς νερού.
«Γυμνοί» στη μάχη με τις φλόγες
Πυροσβέστες μοιράζονται την ίδια στολή
Σε σημαντικό πρόβλημα αναδεικνύεται και η έλλειψη Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού του πυροσβεστικού προσωπικού. Στις συζητήσεις μεταξύ των πυροσβεστών που αναγκάζονται να επιχειρούν με την ίδια στολή, χαρακτηριστική έχει γίνει η φράση «πλύνε-βάλε».
Την ίδια στιγμή, πηγές από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι από το σύνολο του ανθρωπίνου δυναμικού, οι 8.500 είναι μόνιμοι, οι 3.800 είναι πενταετούς υποχρέωσης και προσμετρώνται ακόμη 1.500 συμβασιούχοι για την αντιπυρική περίοδο, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ακόμα προσληφθεί. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες, οι οποίες είναι με εργασιακή σχέση σύμβασης (ΙΚΑ), αν δεν εξασφαλιστεί σχετική πίστωση, η οποία δεν έχει προβλεφθεί από ό,τι φαίνεται, δεν μπορούν να εργάζονται νύχτες, αργίες και υπερωρίες.
Αυτό συνεπάγεται αδρανοποίησή τους, μετά το πέρας του ωραρίου τους σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος, ενώ δεν τους επιτρέπεται να μετακινηθούν ούτε στη γειτονική πόλη αν χρειαστεί. Η τριχοτόμηση του πυροσβεστικού προσωπικού, με αποτέλεσμα πάνω από το 1/3 του να είναι μειωμένης εργασιακής απασχόλησης, επηρεάζει και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος, έχει προβεί σε συγκεκριμένα βήματα για την αντιπυρική περίοδο, ενώ έχουν ήδη σταλεί στους δήμους τα κονδύλια για τους καθαρισμούς, που είναι ίδια με πέρυσι, ενώ η Γραμματεία, εκτός των άλλων, έχει προγραμματίσει τη διενέργεια ταχύρρυθμων σεμιναρίων, κυρίως για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και περιφερειάρχες, προκειμένου να δοθούν οδηγίες και κατευθύνσεις για τον συντονισμό και την άμεση αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Από την Πολιτική Προστασία έχει ήδη βγει εγκύκλιος για τις δράσεις κατά την αντιπυρική περίοδο για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και είναι αναλυτικότερη καταγράφοντας συγκεκριμένα βήματα και είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένη, που να τους καθοδηγεί βήμα βήμα σε τι ενέργειες πρέπει να προβούν για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και επικουρικά στην υποβοήθηση του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των πυρκαγιών.
Ετοιμάζουν σποτάκι
Επιπροσθέτως, ο κ. Μαυρόπουλος είχε επιβεβαιώσει ότι δεν έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού για τους πυροσβέστες, (κράνη, φόρμες, αρβύλες, λάστιχα κ.λπ.), αλλά και τα πολλά προβλήματα στον εναέριο στόλο, αλλά και τα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει προγραμματίσει επικοινωνιακό σποτάκι, το οποίο θα ξεκινήσει να προβάλλεται από την 1η Ιουνίου σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και έχει ζητηθεί από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να μπει στις οθόνες όλων των πλοίων της ακτοπλοΐας, αλλά και στα πορθμεία, όπου υπάρχουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Γιάννη Σταμούλη, προέδρου ΕΑΠΣ, στο «Εθνος της Κυριακής»:
«Υπό το βάρος των προβλημάτων του Π.Σ. οι αξιωματικοί του Π.Σ. απευθύνουμε έκκληση προς την πολιτική ηγεσία να επιλύσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα φλέγοντα υλικοτεχνικά προβλήματα του Π.Σ. αλλά και της ομογενοποίησης του πυροσβεστικού προσωπικού, ώστε να είναι όσο το δυνατόν επιχειρησιακά αποτελεσματικότερο.
Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους περιφερειάρχες και δημάρχους, να αξιοποιήσουν και το τελευταίο ευρώ, από τα διατιθέμενα κονδύλια, άμεσα αλλά και αποκλειστικά και μόνο για τις απαραίτητες δράσεις δασοπροστασίας.
Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες, να βοηθήσουν προσέχοντας κυρίως να μη γίνουν οι ίδιοι εμπρηστές από την τόσο εγκληματική αμέλεια. Η πλειονότητα των πυρκαγιών έχει ως αιτία το ανθρώπινο χέρι. Μετά από τόσες καταστροφές από τις πυρκαγιές ακόμα και η αμέλεια είναι έγκλημα. Να μην καεί φέτος ούτε ένα δέντρο».
Εθνος