- Το ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει το μίσθωμα, αλλά δεν βρίσκει «ευήκοον ους»
Σε μια φτωχοποιημένη χώρα, με 1.500.000 ανέργους και με ανθρώπους που έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις τους, το κράτος εξακολουθεί να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα με τον ίδιο σπάταλο τρόπο του παρελθόντος και δεν προβαίνει σε γενναία περιστολή των δαπανών όσον αφορά τη μίσθωση κτηρίων για τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών.
Η οικονομική αιμορραγία διαιωνίζεται εδώ και χρόνια στο Δημόσιο από εκατοντάδες αναξιοποίητα κτήρια στη Ρόδο, ενώ μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί το μίσθωμα, που καταβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου!
Η Υπηρεσία, που μετά την πρόσφατη τροποποίηση του οργανογράμματός της, απαριθμεί μόλις 9 υπαλλήλους, στεγάζεται σε μισθωμένο από ιδιώτη ακίνητο στην οδό Αυστραλίας, συνολικού εμβαδού (μαζί με τις αποθήκες, τον χώρο στάθμευσης και τα γραφεία) 1.141 τ.μ.!!!
Στον χώρο των γραφείων αντιστοιχούν συγκεκριμένα 67 τ.μ. για κάθε υπάλληλο. ενώ για τα τέσσερα αυτοκίνητα, που χρησιμοποιεί το ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου, έχουν μισθωθεί πάρκινγκ και αποθήκες εμβαδού 538 τ.μ..
Το μίσθωμα κάθε μήνα, μετά την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης το 2010 και κατόπιν μείωσης της κατά 20% σε εφαρμογή του γνωστού νόμου, έχει περιοριστεί μηνιαίως στα 5.850 ευρώ!!
Με το συμβόλαιο μίσθωσης που είχε υπογραφεί το 1996 το μίσθωμα προσδιορίστηκε μηνιαίως, σε 2.050.000 δραχμές και από το 2001, μετά από τις νόμιμες προσαυξήσεις, σε 2.547.000 δραχμές.
Ο νέος προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Aθανάσιος Καλιάνης, αναλογιζόμενος τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιεί ο ελληνικός λαός και με συναίσθηση της ευθύνης του απέναντι στις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, κίνησε ήδη τις διαδικασίες προκειμένου το δημόσιο να εξοικονομήσει χρήματα για να στηρίξει τις κοινωνικές δομές του.
Σύμφωνα συγκεκριμένα με πληροφορίες, που προέρχονται από δημόσιους φορείς, ο νέος προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου είχε επαφές τόσο με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου όσο και με παράγοντες του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να παραχωρηθεί στην υπηρεσία χώρος σε ένα από τα ακίνητα του Δημοσίου, που χρησιμοποιούν οι ΟΤΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητήσει παραπέρα την μείωση του μισθώματος στο κτήριο που στεγάζεται σήμερα η υπηρεσία και σε περιορισμό του εκμισθώμενου χώρου σε 300 τ.μ. για τα γραφεία και 371 τ.μ. για πάρκινγκ και αποθήκες, αλλά η πρότασή του, δεν φέρεται να τελεσφόρησε.
Την ίδια ώρα, το πρώην κτήριο της 95 ΑΔΤΕ στο κέντρο της πόλης, δεν χρησιμοποιείται στο σύνολό του από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έχει κριθεί τελεσιδίκως ότι το έχει καταλάβει αυθαίρετα από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ στο κτήριο του Ζέφυρος, ιδιοκτησίας ομοίως του Ελληνικού Δημοσίου, έχει παραχωρηθεί πολύτιμος χώρος για τη στέγαση συλλόγων και άλλων υπηρεσιών.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου εξετάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να παραχωρηθεί στο ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου τμήμα του ακινήτου του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου, αν και το κόστος για την επισκευή του ακινήτου είναι εξαιρετικά υψηλό.
Σημειώνεται μάλιστα ότι στην πρωτεύουσα είχε διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για το «όργιο» σπατάλης από το ελληνικό δημόσιο… σε ενοίκια για τη στέγαση διαφόρων υπηρεσιών αλλά και ανεξάρτητων διοικητικών Αρχών, την ώρα που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, 21 ακίνητα του Δημοσίου παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ ξοδεύονται ετησίως 5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα ενοίκια των γραφείων, που στεγάζουν 8 από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές.
Τα περισσότερα κτήρια βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου τα ενοίκια γραφείων είναι υψηλά, παρά τη μείωση 20% που πέτυχε το Δημόσιο για όλα τα κτήρια που ενοικιάζει.