Ορατός είναι ο κίνδυνος να εξανεμισθούν τα όποια οφέλη από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των εξαγωγών, όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα η σύναψη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και όσο η πραγματική οικονομία καλείται να λειτουργήσει υπό συνθήκες ασφυξίας. Αν και τον Απρίλιο οι εξαγωγές κατέγραψαν θεαματικές επιδόσεις με τη συνολική τους αξία να είναι αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι κατά 5,9%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών ή κατά 16,9% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές που έχουν απομείνει στον κλάδο.
«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι μόνη βιώσιμη λύση για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη, είναι η κατάληξη σε μία συμφωνία με αναπτυξιακό πρόσημο για την Ελλάδα, εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πραγματική οικονομία της χώρας δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα κάτω από το συνδυαστικό βάρος και της αβεβαιότητας και νέων φορολογικών επιβαρύνσεων και βαριδίων ανταγωνιστικότητας, ειδικά στους διεθνοποιημένους κλάδους της οικονομίας, τις εξαγωγές και τον τουρισμό» τόνισε χαρακτηριστικά χθες η πρόεδρος του ΠΣΕ κ.Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της φειδούς που επιδεικνύουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, οι τελευταίες έχουν να αντιμετωπίσουν και την ασυνέπεια του κράτους. Οι οφειλές σε καθυστέρηση από επιστροφές ΦΠΑ ανέρχονται φέτος σε 692 εκατ. ευρώ έναντι 688 εκατ. ευρώ πέρυσι με μεγάλο μέρος του ποσού αυτού να οφείλεται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία, πάντως, για την έως τώρα πορεία των εξαγωγών κρίνονται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Τον Απρίλιο του 2015 η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 2,18 δισ. ευρώ από 2,06 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014. Στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015 η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 8,45 δισ. ευρώ από 8,44 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,1%. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 14,8%, ήτοι αύξηση κατά 776,7 εκατ. ευρώ.
Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι είναι αυξημένα και τα έσοδα από τις εξαγωγές (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) για το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαμορφώνονται σε 3,44 δισ. ευρώ έναντι 3,36 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014.
Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται και οι εισαγωγές, καθώς αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2014 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2015 κατά 6%, στα 3,84 δισ. ευρώ. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι παρατηρείται μια μικρή υστέρηση των πληρωμών των ελληνικών επιχειρήσεων προς τους ξένους προμηθευτές τους σε σύγκριση με πέρυσι. Εναντι συνολικής αξίας εισαγωγών στο α΄ τρίμηνο του έτους ύψους 10,99 δισ. ευρώ, οι Ελληνες εισαγωγείς κατέβαλαν 9,2 δισ. ευρώ ή το 83,71% της συνολικής αξίας των εισαγωγών έναντι 84,11% που ήταν το ποσοστό κάλυψης στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Καθημερινή